Не всички храни са добри и вкусни за консумация и

...
Не всички храни са добри и вкусни за консумация и
Коментари Харесай

Мислите, че остатъците от храна имат различен вкус? Не си въобразявате

Не всички храни са положителни и вкусни за консумация и на идващия ден. Сандвичите омекват, салатите увяхват, само че някои храни, като супи и гювечи, наподобяват и са по-вкусни след къс интервал от време.

Има няколко аргументи някои храни да имат по-добър усет, а други - по-лош.

Времето дава опция на усетите в ястията да се разтворят, а охлаждането забавя някои от химичните реакции, които се появяват в тях, което може да усъвършенства усета.

Храните претърпяват химически реакции в хладилника

Химичните реакции, които утежняват качеството на храните, от време на време усъвършенстват текстурата и усета. Окисляването, да вземем за пример, се случва, когато храните влизат в контакт с О2 (например нарязана ябълка, която става кафява, когато я оставите да престои). В взаимозависимост от храната и метода, по който се съхранява, окисляването може да я направи кашеста или неприятна на усет, само че в други случаи да усъвършенства усета ѝ.

Процесът на наново стопляне ще освободи някои от ароматните молекули, които могат да бъдат уловени в мазнините или в нишестето или зеленчуците. Времето и окисляването нормално не са благосклонни към храните, само че да вземем за пример кейл, броколи, карфиол и зеле, лук, праз и чесън, в действителност стават по-вкусни.



Нишестените зеленчуци, като картофите, също могат да станат малко по-сладки с времето. Нишестето постепенно разгражда захарите или глюкозата в тези храни.

Храните, богати на протеини, също могат да имат по-добър усет след престой. Протеините се разграждат и освобождават аминокиселини, като глутамат, които усъвършенстват пикантните или умами усети. Претоплянето визира и протеините, като трансформира техните вкусови молекули, евентуално подобрявайки усета.

Ако не обичате пикантни храни, окисляването понижава количеството на капсаицин в чушките, което ги прави по-малко пикантни. Подправки, като куркума, черен пипер и кориандър, също са чувствителни на въздуха и с времето могат да изгубят своята активност.



Възприятието също да играе роля за чувството някои останки да имат по-добър усет. Ако сте имали вкусна вечеря, този спомен и вълнението да изядете остатъците за обяд на идващия ден могат да повлияят на усета им.

Вкусът се основава в устата, само че се възприема в мозъка. Ето за какво най-вероятно жадувате за удобните храни, с които сте израснали, да вземем за пример. Същото се отнася и за остатъците.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР