Не всички хакери са лоши. Добрите хакери се наричат хакери

...
Не всички хакери са лоши. Добрите хакери се наричат хакери
Коментари Харесай

Най-скандалните „хакери с черни шапки“ в света

Не всички хакери са неприятни. Добрите хакери се назовават " хакери с бяла шапка " и употребяват хакването за възстановяване на компютърната сигурност. Онези, които просто се забавляват, се назовават " хакери със сива шапка " . А тези, които са злонамерени, се назовават " хакери с черни шапки ". Последните могат да причинят доста щета, както сподели историята. От Make Use Of научаваме за някои от най-скандалните носители на " черни шапчици ".

Кевин Митник

Министерството на правораздаването на Съединени американски щати, назова Кевин Митник " най-търсеният компютърен нарушител в американската история ". Неговата история е толкоз вълнуваща, че даже има филм в негова чест: Track Down. През 1980 година, Митник съумява да проникне в системата на компанията за компютри DEC (Digital Equipment Corporation) и да копира софтуера ѝ. Следва цяла поредност компютърни закононарушения , измежду които декодиране на телефонни мрежи, кражба на корпоративни секрети и пробив в системата на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати.
 
След няколко присъди и престой в пандиза, през днешния ден Митник е съветник и обществен представител за компютърна сигурност. Освен това той управлява Mitnick Security Consulting, LLC.

Джонатан Джеймс

Историята на Джонатан Джеймс, прочут като " c0mrade ", е трагична. Той стартира ‘кариерата‘ си на хакер, когато е едвам 16 годишен . Тогава той бил хванат и пратен в пандиза макар, че бил невръстен.

В листата с достиженията на Джеймс е проникването в компютърната система на NASA през 1999 година, откъдето открадва програмен продукт на стойност Щатски долар 1,7 милиона. Причината за това злочинство, както по-късно обяснил Джеймс била да разбере по какъв начин работи Международната галактическа станция. Тогава от NASA били принудени да изключат цялата си компютърна система, което коствало на данъкоплатците Щатски долар 41 хиляди.-->
 
През 2007 година няколко огромни компании станаха жертва на многочислени злонамерени мрежови офанзиви. Въпреки че Джеймс не е взел участие в тези офанзиви, той бил измежду обвинените и разследван за това.
 
През 2008 година Джеймс се самоубива, вярвайки, че ще бъде наказан за закононарушения, които не е направил.

Албърт Гонзалес

Гонзалес стартира като водач на хакерска група, наречена ShadowCrew. В допълнение към кражбата и продажбата на номера на кредитни карти, ShadowCrew изработвали и подправени паспорти, здравноосигурителни карти и удостоверения за раждане.
 
Алберт Гонзалес проправи пътя си към интернет славата, откакто в границите на две години съумява да събере над 170 милиона номера на кредитни карти. След това той влезнал в базите данни на TJX Companies и Heartland Payment Systems, с цел да открадне всичките им номера на кредитни карти. Гонзалес е наказан на 20 години затвор и би трябвало да излезе през 2025 година.
 хакери ThinkStock/Getty Images
Кевин Полсън

Кевин Полсън, прочут също като “Dark Dante ”, употребява своите знания за телефонните системи, с цел да хакне радиостанция KIIS-FM в Лос Анджелис. По този метод той съумява да стане 100 и вторият фен, който е спечелил автомобил Porsche в игра, проведена от радиото.
 
Полсън е включен в листата на ФБР с най-издирваните нарушители, когато прониква във федералните системи и съумява да открадне поверителна информация. По-късно бил хванат в супермаркет и наказан на 51 месеца затвор и санкция от Щатски долар 56 000.
 
След като излиза от пандиза през 1995 година, Полсън трансформира изцяло метода си на живот. Започва да работи като публицист и в този момент е старши редактор на Wired. През 2006 година той оказа помощ на полицията да разпознава 744 полови фанатици в MySpace.

 
Гари Маккинън


В продължение на 13 месеца, от месец февруари 2001 година до месец март 2002 година, Маккинън незаконно е осъществявал достъп до 97 компютъра, принадлежащи на въоръжените сили на Съединени американски щати и NASA. Той твърди, че търсил информация за безвъзмездна сила и за НЛО, само че съгласно управляващите на Съединени американски щати е изтрил редица значими файлове и е развалил над 300 компютъра, което довело до над Щатски долар 700 000 вреди.
 
Маккинън съумява да избяга от американското държавно управление като се завръща в родната си Шотландия. След поредност от обвинявания и опити на управляващите на Съединени американски щати да го върнат в страната, Тереза Мей  блокира екстрадицията на съображение, че е " съществено болен ", и че изгонването му  ще бъде " несъвместимо с човешките му права ".

Робърт Тапан Морис

Робърт Тапан Морис получил знанията си за компютрите от татко си Робърт Морис, който бил компютърен академик в Bell Labs и по-късно в NSA. Морис е кредитиран като основателя на първия прочут компютърен червей в света.

През 1988 година Морис основава първия червей, до момента в който е студент в университета Корнуел. Програмата имала  за цел да реши размера на интернет, само че имала минус: компютрите можели да бъдат инфектирани няколко пъти и всякога, започвали да работят още по-бавно. Това довело до унищожаването на над 6000 компютъра. Морис е наказан на три години изпитателен период, 400 часа публично потребен труд и санкция от $10 500.

Днес Морис е щатен професор в Масачузетския софтуерен институт, в лабораторията за „ Компютърни науки и изкуствен интелект “.

Лойд Бланкъншип

Лойд Бланкъншип, прочут още като „ The Mentor ” в хакерските кръгове, е деен хакер от 70-те години на предишния век. Той е бил член на няколко хакерски групи в предишното и основател на есе, наречено „ Последните думи на Ментор “, което той написа след арестуването му през 1986 година. Есето се преглежда като един от крайъгълните камъни за хакерската просвета.
 
Днес Бланкъншип към този момент се е отказал от хакерството, в този момент е музикант и разработчик на игри на свободна процедура.

 Джулиан Асанж

Джулиан Асанж стартира хакерската си кариера когато е на 16-годишна възраст под името „ Mendax ”. В продължение на четири години той съумял да проникне в разнообразни държавни, корпоративни и просветителни мрежи – в това число Пентагона, NASA, Локхед Мартин, Ситибанк и Станфордския университет.
 
През 2006 година Асанж основава WikiLeaks като платформа за издание на класифицирани документи от анонимни източници. Съединените щати започнаха следствие против него през 2010 година и го упрекнаха в шпионаж.
 Джулиан Асанж Gettyimages

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР