Не всеки може да си позволи лукса да има изба

...
Не всеки може да си позволи лукса да има изба
Коментари Харесай

Как да съхраняваме виното правилно

Не всеки може да си разреши лукса да има маза или специфичен винен ледник. Но постоянно можете да предприемете няколко стъпки, които ще ви оказват помощ да съхранявате вярно бутилките с еликсира на боговете.

Неотворените бутилки се съхраняват легнали

Първият съвет за начинаещите винари е да държат бутилките легнали, а не изправени. Това разрешава на виното да контактува с корковата запушалка. Ако коркът се изсуши прекалено много, тапата ще излезе по-трудно и в това време може да се повреди. Ако това се случи неусетно, въздухът и прахът бързо ще скапват виното.

Пенливите виновност могат да се държат изправени, тъй като вътрешното налягане задържа задоволително влага в тапата. 

Отлежаване

Ако планирате да държите виното задоволително дълго, с цел да го оставите да остарее, и в случай че не разполагате с маза или мазе с подобаващите условия, най-добре е да инвестирате в професионален апарат за предпазване на вино. Освен това би трябвало да определите авансово какъв брой време би трябвало да отлежава виното, с цел да доближи оптималния си усет и мирис.

По-евтините виновност не са предопределени да отлежават, само че по-скъпите версии могат да изискват минимално време за отлежаване преди отваряне. Например портото може да не доближи цялостната си зрялост преди 10 години, само че за мерлото са задоволителни и две. Освен това не всяко вино може да отлежава безпределно – не би трябвало да надвишавате избран най-много от време, с цел да се насладите на виното тогава, когато е най-хубаво. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР