Не всеки е роден полиглот, но едно е сигурно –

...
Не всеки е роден полиглот, но едно е сигурно –
Коментари Харесай

10 от най-трудните езици в света

Не всеки е роден полиглот, само че едно е несъмнено – проучването на непознати езици носи само и единствено изгоди за нас. В света има над 6 хиляди езика, все пак, в случай че сме научили най-малко един, то идващият ще учим с една концепция по-лесно.

Положителните страни на това да знаем непознат език са доста – преимущество на работното място, по-голям набор от информация и свободно другарство. Освен това проучването на нов език е страхотна подготовка на мозъка.

Всъщност, който и да е непознат език за нас би бил предизвикателство, в случай че занапред се срещаме с него, само че дано погледнем кои в действителност са едни от най-трудните.

1. Индонезийски

Макар че Индонезия е многоезична страна, в която съществуват над 300 локални езика, индонезийският е говорен от 30 млн. души и се смята за формален. Този език непрекъснато се обогатява, защото локалните лингвисти употребяват старинни думи от санскрита, на които придават нов смисъл. Точното име на езика е “Bahasa Indonesia ”, което безусловно значи – „ езикът на Индонезия “.

2. Китайски

За никого не е загадка, че точно китайският език е един от най-трудните за проучване. Той се приказва от към една пета от популацията по света и е един от шестте работни езика в Организация на обединените нации. За огромна част от европейците езикът е изцяло чужд и безпределно отдалечен, поради йероглифите и комплицираната система на писане. И въпреки граматиката да е опростена – липсват падежи, времена и родове, се изисква доста самообладание и време, с цел да бъде усвоен.

 10 от най-трудните езици в света

3. Арабски

Този език е сложен, както в писането, по този начин и в произношението. Затруднението при проучването на арабския език идва от дребните разлики сред буквите в арабската писменост. Освен това буквите се изписват отдясно наляво и има голям брой диалекти, които се разграничават радикално един от различен. Арабският е един от най-старите езици в света, също по този начин е и езикът на Корана.

4. Датски

Датският е източноскандинавски език и се приказва в Дания, Исландия, Швеция, Норвегия и Северна Германия. Той е сходен с норвежкия и шведския, защото речниковият състав е съвсем еднакъв. Граматиката му е доста сходна с британската, само че компликацията идва от комплицираното наречие. Към момента датският е доста монотонен език, не претърпява особени промени, а диалектите не са известни и не се развиват. Общо към 6 млн. души приказват този език.

5. Финландски

ЮНЕСКО класира финландският (фински) като един от най-трудните езици за научаване. Във Финландия се приказват над 150 разнообразни езика, само че най-използвани са – фински, шведски и съветски. Характерни черти на финския са множеството гласни, в сравнение с съгласни и образуването на по-дълги думи. Най-дългата дума в света е точно на фински език – „ lentokonesuihkuturbiinimoottoriapumekaanikkoaliupseerioppilas “, в превод – „ възпитаник на помощник-младши монтьор “. Тя влиза в книгата на върховете на Гинес през 2006 г.

 10 от най-трудните езици в света

6. Баски

Този език се приказва в северните райони на Испания и югозападна Франция. Баският се смята за „ изолиран “ език, тъй като не е обвързван с никой различен европейски език. Интересен факт е, че до ден сегашен произходът му остава мистерия за лингвистите. Баският е толкоз сложен за проучване, че през Втората международна война е бил употребен като код. Трудността идва от комплицираната граматика и петте диалекта, обединени в него.

7. Унгарски

Унгарският е изцяло самостоятелен и независим език, тъкмо като баският. За страдание към момента не е явен неговият генезис. Официален език е в Унгария, само че се приказва и в Румъния, Словакия, Сърбия, Словения и частично в Украйна. Счита се, че е един от най-трудните за чужденците европейски език, защото има 35 падежа. В него можем да открием редица думи, които произлизат от немски, френски, тюркски и ирански език.

8. Навахо

Навахо е южнотабаски език и се приказва от жителите на американските щати Аризона, Ню Мексико, Колорадо и Юта. Сложността при проучването идва от това, че е доста мъчно да се намерят речници и граматически справочници. Историята му е вълнуваща, а кулминационната точка ѝ е през Втората международна война. От армията са наети към 400 души от племето Навахо, за да шифроват информация. Кодът „ Навахо “ се трансформира в едно от най-значимите средства за връзка по време на войната. Макар че езикът е заплашен от изгубване, придобива от ден на ден известност в интернет.

 10 от най-трудните езици в света

9. Словенски

Този език е един от 24-те публични езика на Европейски Съюз и принадлежи към групата на южнославянските езици. Също по този начин е първият писмен славянски език. Най-голямата му специфичност е неговата приложимост на двойнственост от граматична позиция. При него липсва определителен и неопределителен член и участват 56 диалекта. Освен в Словения се приказва и в някои райони на Хърватия, Италия и Австрия.

10. Латински

Латинският е езикът на античните римляни и е бил формален в Римската империя. Той принадлежи към групата на балтийските езици. Към днешна дата латинският е „ мъртъв “ език, само че играе значима роля в медицината, правото, биологията и в Римокатолическата черква. Интересен факт е, че единствената страна, която към момента го използва е Ватикана, където е формален държавен език. Друг значим миг е, че над 60% от латинския е заимстван в британския, казано по различен метод – той образува основата на хиляди британски думи.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР