Не всеки ден в България идва футболист за 100 млн.

...
Не всеки ден в България идва футболист за 100 млн.
Коментари Харесай

Антоан Гризман – от аусайдер до 100 млн. евро

Не всеки ден в България идва футболист за 100 млн. евро. Разбира се, в тази ситуация не става въпрос за трансфер, а единствено за 90 игрови минути. Антоан Гризман дойде в София като част от националния тим на Франция. Двата тима се изправят един против различен през днешния ден от 21, 45 часа в последното домакинство на „ лъвовете “ в международните квалификации за Русия 2018. Но малко на брой през днешния ден си спомнят, че съществуваше и вид, при който Антоан можеше да си остане един от многото неосъществени гении в своята родина…

Роден в дребното градче Макон в Източна Франция, Антоан Гризман стартира своята кариера в локалния футболен тим, където треньор е неговият татко Ален. След като излиза наяве, че разполага с нужните качества, младокът взема решение да се хвърли в по-дълбоки води. Но първият му опит е несполучлив, сходно на значително други международни звезди. Нападателят кара проби в школата на „ Лион “, където дискретно му оповестяват, че е прекомерно нежен за тази игра и не може да продължи развиването си при „ хлапетата “. Следва нова доза отчаяние – негативен отговор получава поредно от „ Оксер “, „ Сошо “ и ПСЖ.

 3612fab500000578-0-image-m-35_1467985846440
Но… ориста си знае работата. Докато Гризман кара проби в „ Монпелие “, където след това също го отхвърлят, скаут на „ Реал “ (Сосиедад) демонстрира надалеч по-голяма предвидливост от френските експерти. Съгледвачът на испанския отбор Ерик Олатс напълно инцидентно попада на детски шампионат под патронажа на ПСЖ, където Гризман се появява за десетина минути. Те обаче се оказват изцяло задоволителни, за това окото на скаута да концентрира малчугана.
„ Точно се бях прибрал от Аржентина, когато другари ми се обадиха да се забележим – изяснява по-късно Олатс. – По някаква случайност се разбрахме това да се случи на един шампионат. Тогава видях Антоан, който се появи на терена с фланелка на…Ямайка, макар че играеше за „ Монпелие “. Бях наясно, че във Франция гледат на първо място физиката, само че в Испания не е по този начин “.
След положителното първо усещане, Олатс персонално дава визитката си на Гризман със съвета да я съобщи на своя баща. Така едвам на 14 години геният поема към Испания.
„ Имаше цели нощи, в които не спирах да рева и беше мъчно да дремя – разкрива Гризман след години. – На тази възраст не осъзнаваш какво е да напуснеш дома си. “

 large
Но Антоан не се предава и продължава да преследва огромната си фантазия в продължение на 4 години. Пуска си и дълга коса, с цел да наподобява на своя огромен любим – Павел Недвед, тогавашният капитан на „ Ювентус “.
И с доста битка, тренировки и ограничения идва заветният момент – дебют в мъжкия футбол през 2009 година. По това време треньор на баските е уругваецът Мартин Ласарте. Специалистът има реномето на изобретател на гении и взема решение да извика Гризман в първия състав, макар че по това време играчът не получава късмет даже при запасите. Постепенно нападателят набира самочувствие и печели титулярното място на „ Аноета “, записвайки 30 мача през сезона. „ Реал “ (Сосиедад), подвизаващ се по това време в Сегунда дивисион, пък печели промоция за елита. Талантът, демонстриран от Гризман, му носи нов контракт, в който е заложена и откупуващата му уговорка в размер на 30 млн. евро. Така едно отритнато от футболна Франция хлапе се трансформира в същински елмаз за баските.

 „ Юнайтед “ контракти Гризман
На 29 август играчът реализира още една цел – дебют в Примера дивисион против „ Виляреал “, а първото му попадение идва в мач против „ Депортиво “. Головата му сметка продължава да се усилва през идващите два сезона, а измежду жертвите му попадат и „ Барселона “, и „ Реал “ (Мадрид). Така неизбежното се случва през 2014-а. Тогава „ Атлетико “ (Мадрид) съумява да го притегли в редиците си, активирайки въпросната уговорка от 30 млн.
Впоследствие историята е известна на света – играчът става първенец на Примера, печели Суперкупата на Испания, играе и край в Шампионската лига. През лятото на 2016-а доближи и край и на европейското състезание с Франция, където губи от Португалия. Утешителната премия е, че става голмайстор на шампионата. Същата година е 3-ти в борбата за „ Златната топка “. Наскоро подписа нов контракт с „ Атлетико “ до 2022 година, а новата му цена е 100 млн. евро. Повече от внушителна сума за футболист, който е бил разгласен за неспособен от половината клубове във Франция.

ЗА НЕГО

За него в никакъв случай не се тормозя
“В края на предишния сезон Гризман беше изтощен и не беше толкоз избухлив. За него обаче в никакъв случай не се тормозя, тъй като знам на какво е кадърен. Антоан не би трябвало да слуша какво критиците ще кажат за него. Мен също не ме вълнуват, тъй като той е неповторим футболист. Доста по-млад е от Кристиано Роналдо и Лионел Меси. За мен Гризман е индивидът, който ще смени на трона водачите на “Реал ” и “Барселона ”. ”
Дидие Дешан,
селекционер на Франция

“Атлетико ” би трябвало да спре да разчита единствено на него
“Антоан Гризман е футболист, който е внесъл доста неприятен табиет в “Атлетико ”. Той постоянно се нагърбва да взема решение самичък всичко в предни позиции. Клубът би трябвало да разбере, че не може да се разчита единствено и само на него. Когато вкара гол, съвсем постоянно печелим. Трябва обаче да се мисли и за моментът, в който Антоан не е на терена. Не може единствено един състезател да носи цялата отговорност. ”
Диего Симеоне,
треньор на “Атлетико ” (Мадрид)

Антоан
е феномен

“През предходната година бе на едно равнище с Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Демонстрира неповторим капацитет през цялата си кариера. Сигурен съм, че ще продължи във възходяща посока и това, което сме видели от него надалеч не е всичко. Антоан е млад състезател, към който може да се гради играта на всеки клуб. Голяма заслуга за възхода има Диего Симеоне, който съумя да извлече най-хубавото от него. Гризман има качества да се съпоставя с Роналдо и Меси. За мен той е един феномен, тъй като може да се приспособява към всяка обстановка и жанр на игра. Това е нещо доста за актуалния футбол. ”
Тиери Анри,
именит нападател
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР