Не винете PR-а, защото политиците толкова могат! В основата на

...
Не винете PR-а, защото политиците толкова могат! В основата на
Коментари Харесай

Максим Бехар: Политиците губят или печалят от това, което умеят да казват

Не винете PR-а, тъй като политиците толкоз могат!
В основата на една загуба или победа на избори е в това, което самите политици умеят да споделят

Поредните избори отминаха с следващите страсти и измежду изгубилите стартира отстрел на отговорните. По българска традиция – това са PR консултантите.

Нищо ново. Наблюдаваме тази картинка за пети път в границите на две години.

И отново – по традиция – политиците са страхотни и са се справили ослепително! Тези, които са влезнали в Народното събрание, са горди, другите, които са извън – все са останали неразбрани. От техните уста са се появили невероятни хрумвания, те са размазвали безусловно техните почитатели с усмивките си и с гениалните си послания, само че, видиш ли, консултантите им, както всички ги назовават “пиари ”, нещо не стават и по тази причина не са спечелили. И едните, и другите приказват по всички вероятни малките екрани, без спечелилия, несъмнено.

Винаги съм казвал, че в случай че някой не е теоретичен на нещо, не е огромен проблем. Мога да направя от дилетанта да стане експерт за почти шест месеца, правил съм го стотици пъти. Но не мога да направя мързеливият да стане трудолюбив или пък интригантът да стане отборен състезател.

Същото важи и за политиката, изключително по време на избори.

Няма PR специалист на света, който да може да промени политическите послания на своя клиент, както и не може да го направи по-харизматичен и допустим, в случай че самият клиент няма тези качества.

Истината е, че в основата на една загуба или победа на избори не е PR тактиката, а това, което самите политици умеят да споделят и по какъв начин и на кого го вършат. PR специалистите не са магьосници, а консултанти, те могат да преобразят един политик, само че не могат да трансформират възгледите му.

Няма по какъв начин един политик с тотално ляво мислене и красиви апели да харчи повече и безсистемно, да притегли гласовете на бизнеса даже и с най-чаровната си усмивка. Защото бизнесът желае да се работи, да се печели и едвам тогава да се мисли по какъв начин, кой и какъв брой да харчи. И противоположното - добре облечен десен политик, призоваващ да работим крепко, да свиваме коланите и да замразим пенсиите, и чудеса да направи с облеклото си и с всичките си красиви жестове, няма по какъв начин да завоюва в село или в град, цялостни с пенсионери и безработни.

PR консултантът е значим, доста значим, само че ние постоянно сме били на вторичния пазар. Първи е клиентът – дали е политик, компания, компания, бизнесмен… това рядко може да има значение за професионалиста, макар че персонално аз постоянно съм пазил отдалеченост от политическия маркетинг и съм се старал даже да не се допирам до него заради… самите политици. През очите са ми минали най-малко десетина хиляди плана за последните 30 години и мога решително да кажа, че няма по-смешно нещо от политик, облечен във власт, който се е вторачил в своя PR съветник и покорно извършва всеки негов съвет. Както съм виждал и стотици политици, които са ми представяли своите консултанти с унизителните за нашия прелестен бизнес думи: “Това е моят PR! ”.

Последните избори демонстрираха тази жалка картинка най-отчетливо.

Кандидати, които желаят да завоюват града, се появиха с горди трактористи по полята, качиха се на влакове, разгърдени развяха революционни перчеми и се вършиха на по-популисти от най-левите си съперници. Нито един от тях даже нямаше смелостта да поздрави спечелилите, даже и с всичките рецензии, които могат да им насочат в този привет. И това важи за всяка загуба, пък и за всяка победа.

Просто законите на специалността в политиката са ясни. Не е повода в PR-а, повода постоянно е в клиента. Той може толкоз, колкото му разрешава интелектът, опитът и разбирането за триумф. Нито грам повече.

Коментарът е на Максим Бехар - знаменит ПР специалист, създател и шеф на водещата компания M3 Communications Group, Inc., президент на Световния информационен конгрес в Давос, Швейцария.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР