Не виждаме политически партии или лица в паричните потоци от

...
Не виждаме политически партии или лица в паричните потоци от
Коментари Харесай

Христо Грозев: Засега нямаме данни за партии и политици у нас, свързани с Кремъл и руска пропаганда

Не виждаме политически партии или лица в паричните потоци от Кремъл. Виждаме единствено избрани неполитически придвижвания, като “Военен съюз Левски”, да вземем за пример, само че за съответни партии нямаме данни на този стадий. Това сподели проверяващият публицист Христо Грозев в студиото на “Събуди се” по Нова тв.

“Знаем няколко имена на публицисти и медии, по-маргинални и нишови, най-вече на военна тема, на които Кремъл заплаща за агитация у нас. Те са най-малко три, които получават финансиране от военното разузнаване на Русия. Видяхме техни текстове, или препокриващо наличие и в по-големи медии, по тази причина взехме решение да не ги публикуваме на този стадий, с цел да забележим дали и по-големите медии нямат подобен канал на финансиране”, сподели още журналистът.

Грозев разяснява, че имена няма да каже, само че те разгласили постоянно като екип, употребили и имена на непознати публицисти, които били употребявани за изпиране на информация от военното разузнаване на Русия.

Той разяснява и листата с имена на 620 настоящи съветски шпиони, публикуван от военното разузнаване на Украйна, в който има и българска връзка.

" Стига се до лице от България, което към този момент има обвиняване от прокуратурата, тъй че не желая да загатва имена, защото това е обвързвано и с правни последици ", изясни Грозев.

Той изясни и по какъв начин се случва връзката сред Кремъл и българските медии или лица, които правят сходни услуги.

“Някои медии се обръщат с публична молба през съветски канали да бъдат финансирани. Такива молби нормално не се отхвърлят. След време с тях се свързват куратори, които стартират да им оферират текстове против избрани суми пари, които се заплащат в кеш. Услугата е евтина - тя варира според от размера на медиите. От 100 до 500 евро за статия”, разясни Грозев.

Той разяснява и слуховете за здравословното положение на съветския президент Владимир Путин.

“Преди няколко месеца говорихме с един съветски олигарх, който е бил непосредствен с Путин. Тогава той съобщи, че Путин е тежко болен”, сподели Грозев и загатна за още един по-скорошен случай.

“Вчера излезе в допълнение удостоверение, че това е повече от слух, от режисьора Оливър Стоун. Той е прочут с това, че направи дълго изявление с Путин и го следваше из Русия в продължение на няколко месеца. В свое изявление Стоун се изпусна в опит да изясни за какво Путин е тръгнал в тази война, като сподели, че той се бори с онкологично заболяване”.

Според журналиста глобите, наложени на съветските олигарси поради войната в Украйна, е допустимо да станат и мотив за прелом.

“Зад кулисите всички съветски олигарси са в потрес. Техния път към този удобен живот е вечно затворен. Остава въпроса дали същите тези олигарси, които сътвориха Путин през 2000 година, или техните синове и наследници, ще се осмелят да го махнат, защото системата на гнет и репресии, която той сътвори, е страшна и знаем сигурно, че тези олигарси се опасяват за живота си”, разяснява Грозев и добави, че “ако гледаме аналитично, прелом от вътрешната страна би трябвало да се случи. Ако силовиците решат, че Путин им е неуместен, то лесният метод, по който те постоянно са боравили, е трагичен случай”.

Грозев съобщи, че към този момент имат и задоволително данни за военните закононарушения в Буча. Събрани са доказателства за близо 960 случая свързани с многочислени цивилен жертви, като към 500 от тях могат да бъдат тълкувани като военни закононарушения.

“Само през вчерашния ден ние и наши сътрудници успяхме да идентифицираме хора, свързани с убийството на 12 невъоръжени мъже в Буча. Те се виждат на запис, пуснат от “Ню Йорк таймс”, сподели проверяващият публицист и разясни, че има още 18 страни, с изключение на Международният престъпен съд, които са разкрили свои лични процедури за закононарушенията в Украйна.

Повече по тематиката гледайте във видеото.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР