Не виждам причина да ни закрият, няма аргументи за това.

...
Не виждам причина да ни закрият, няма аргументи за това.
Коментари Харесай

Стоил Цицелков за закриването на Обществения съвет към ЦИК: Няма аргументи за това


„ Не виждам причина да ни закрият, няма причини за това. Общественият съвет към ЦИК не е експертен. Сегашната интегрална бюлетина е наша концепция ”. Това съобщи в предаването „ Денят онлайн ” по Нова нюз Стоил Цицелков от Обществения съвет в ЦИК, който по обучение е и антрополог.

„ Със сигурност има изгода от регион „ Чужбина ”. Ще има листи, хората зад граница ще могат да гласоподават преференциално. Да оставим технологиите на специалистите. Каквато и технология да изберем, би трябвало да съберем експерти ”, сподели Цицелков във връзка разискването да бъде въведен регион „ Чужбина ” в Изборния кодекс.

По думите му единствено 35% от българите имат доверие в ЦИК и в Народното събрание, тъй като единствено те са дали своят вот. „ Как останалите да имат свои представители в тази ЦИК? Да мислим за метод за посланичество ”, прикани членът на Обществения съвет към Комисията.

Според него повишението на доверието става посредством специалисти, посредством хора, които са неполитизирани – да има експертиза от самите членове на ЦИК. „ Не е нужно да са айти експерти, не е нужно да пишат код. Трябва да се стремим и хората, които не са показани в Народното събрание, да имат  посланичество. Техният интерес да бъде предпазен както в Народно събрание, по този начин и в ЦИК ”, сподели Цицелков.

Относно видеонаблюдението в секционните изборни комисии той счита, че това не е добра концепция. „ Ако спрат камерите, кой ще има достъп до записите… Въпросите са доста. Не инцидентно в българския съд видеоматериалът не е доказателство. Нашето доверие идва от очевидците – кого изпращат партиите там (в секционните комисии – б.р. ”, илюстрира позицията си той.

„ Чудех се и аз и за какво научаваме в този момент като общество. Не знаем за случая, изнесен от Мустафа Карадайъ ”, изясни Цицелков дадения образец за разминаване със 70 гласа преброяването на гласовете в една партия в една секция.

„ Би трябвало ЦИК да е доста отворена институция. Би трябвало всичко, обвързвано с това по какъв начин избираме нашите представители да е транспарантно ”, изясни Стоил Цицелков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР