Не виждам нищо юридическо в темата за дебата за конституционни

...
Не виждам нищо юридическо в темата за дебата за конституционни
Коментари Харесай

Гешев: Забравете за независима прокуратура, ако излезе от съдебната власт

Не виждам нищо юридическо в тематиката за дебата за конституционни промени. Той е политически. Прокуратурата е срещу това да бъде изведена от правосъдната власт, тъй като тогава ще бъде част от изпълнителната. И тогава ще забравим за самостоятелна прокуратура – всеки прокурор ще бъде подвластен и политическия напън ще е всекидневие ".

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в изявление за Българска национална телевизия ден откакто публично встъпи в служба. Помолен да разяснява инициирания спор за промени в Конституцията, Гешев сподели, че не е чул рационални хрумвания и въобще не е наясно какъв е предметът на този спор.

По думите му, задачата е да се вкара механизъм за премахване на основен прокурор, само че съгласно него става дума за съответен основен прокурор, който не се харесва или не е комфортен. Гешев направи съпоставяне със обстановката в Националната следствена работа (НСлС) по времето на Иван Костов и сподели, че тогава е почнал подобен спор, защото Костов не харесвал тогавашния началник на следствието Бойко Рашков.

" Политиците го направиха шеф на Национална следствена служба и прекъснаха връзките с окръжните следствени служби. Окръжните следствия не споделяха с националната следствена работа. Все едно главнокомандващия на армията да може да командва не военните поделения, а единствено щаба си. Това ме рани смъртоносно в следствието. След това имаше и други проблеми, които съвсем доубиха следствието и поради това в този момент то е в толкоз тежко положение ", разяснява Гешев. Той уточни, че с цел да се съвземе Националната следствена работа има потребност от младши следователи и последователност.

По думите на Иван Гешев, за политиците е по-голям дебатът за новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и въвеждане на механизъм за отчетност и опция за следствие на основния прокурор, а за професионалната общественост по-важни са измененията в Наказателния кодекс.

" Решение на политиците, на Народното събрание и законодателната власт е какво да се прави с контрола на основния прокурор. Не се тормозя, аз не съм нарушител и не считам да правя закононарушения ", сподели Гешев и изясни, че за експертите по-голям е Наказателния кодекс, който контролира публични връзки, които от дълго време не съществуват и в това време не контролира проблеми, които са на дневен ред. " Не може с въдица да се лови слон ", споделила европейският основен прокурор Лаура Кьовеши на Гешев по време на един от диалозите им в Брюксел, а Гешев обяснил, че в България освен, че това се прави, само че и от време на време се прави сполучливо.

Срещу мен се водят няколко каузи за клюка, няма да се трансформира

Според Гешев не е правилно това, че основният прокурор не може да бъде разследван и против него не могат да се водят каузи. Самият той сподели, че е встъпил в служба с няколко висящи каузи и даде образец с такива за клюка.

" Едно лице, което вие медиите наричате Крокодила, ми е завел дело в Софийски областен съд. Получих призовка за делото за клюка. Наел съм си юрист, платил съм му хонорар. Аз се гордея с това – той е завел над 160 каузи против магистрати, публицисти и други Ето това е проблем. Къде са тези хора, които приказват за независимост на медиите? ", описа Гешев.

Той сподели, че има и друго дело, заведено от " жител, който носи трансперанти на " Правосъдие за всеки ". По думите на Гешев, против него са заведени и други каузи, а главният " напор " бил когато оповестил, че е номиниран за основен прокурор. " Папката с доноси беше дебела. Подозирам, че съм изпуснал няколко десетки каузи ", сподели Гешев.

С исковете, заведени против него, той аргументира тезата си, че основният прокурор може да бъде разследван.
" Не считам да се трансформирам. Правя неща, в които имам вяра и приказвам неща, които мисля. Няма да се трансформира в посока, в която да не се одобрявам. Но би трябвало да бъде ясно на българските жители, че няма по какъв начин да бъде харесван основният прокурор, аз не съм политик. Моята работа е да управлявам една конструкция, която реализира принуда по отношение на някои български жители. Един кръг от хора наложително би трябвало да не ме харесват ", сподели Гешев и изясни, че няма по какъв начин да бъде харесван от разследвани лица, които правят закононарушения.

" Тези хора няма по какъв начин да са удовлетворени, в случай че са им запорирани активи за над 2 милиарда, няма по какъв начин да са щастливи. Това са естествени процеси, за мен е значимо да работя за българските жители. С ясното схващане съм какво ще се случи и какво ще следва. Даже ми е забавно ", сподели Гешев.

" Имаме доста положителни качества като нация, с които можем да се гордеем. Ситуацията не е чак толкоз черна ", счита основният прокурор.

Чие предопределение е - на Цацаров, Борисов или Пеевски?

Запитан дали е човек на Цацаров, Борисов и Пеевски или е предопределение е на президента, Гешев съобщи, че е предопределение на сътрудниците му прокурори, следователи и правосъдни чиновници. " А това, което цитирате е политика ", добави Гешев.

Той разяснява предлагането за промени в Наказателно-процесуален кодекс да бъде основана фигура на " самостоятелен " прокурор, който да се избира от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет, да оглавява инспектората във Върховната касационна прокуратура и единствен да има пълномощия да проверява основния прокурор. Предложенията бяха направени след сериозните резолюции на Венецианската комисия и Комитета на министрите към Съвета на Европа и бяха признати на изключително съвещание на държавното управление.

" Това е един механизъм, който теоретично може да не се случи в границите на нашия живот. Аз нямам терзания какъвто и механизъм да одобри Народното събрание, тъй като не считам да правя закононарушение. И в този момент има такива механизми – основният прокурор може да бъде отхвърлен за уронване на престижа на правосъдната власт, което е по-лесно и по-възможно ", сподели Гешев.

По думите на основния прокурор през годините се е наложила политическата теза, че ръководителят на държавното обвиняване е безотговорен и безотчетен, а българската страна и прокуратура не са били задоволително дейни.

" Главният прокурор носи отговорност като всеки един магистрат. Дали това е задоволително е друга тематика, само че това, че не е безотчетен изрично не е правилно. След Нова година ще желаяме разбор на нашия изчерпателен отдел. Поканил съм едни от светилата на българското право да създадат разбор и тогава ще излезем с нашето мнение за измененията в Наказателно-процесуален кодекс. Дали ще сработи който и да е механизъм може да стане ясно едвам когато мине време и бъде изпитан ", сподели Гешев.

Той изясни, че вижда и положителни хрумвания, само че и евентуални проблеми в плана за промени. " Трябва да осъзнаваме, че това е законопроект, само че мисля, че може да се стигне до едно рационално решение. Хората, които са срещу този механизъм, в никакъв случай няма да са удовлетворени, тъй като с тази тематика се хранят – и като идеология, и безусловно – хранят се с грантове ", уточни основният прокурор.

На въпрос по какъв начин ще работи с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, откакто Гешев към този момент е част от " тримата огромни " в правосъдната власт, той акцентира, че е друг типаж, тъй като не го интересува дали някой го харесва или не.

" Аз съм на избрана позиция, задачата ми е да си свърша работата, без да се въздействам от страсти. Аз мога да работя с всеки, в случай че и той желае да работи с мен ", уточни Гешев, а по-късно изясни и че няма да има проблем в работата си с досегашния основен прокурор Сотир Цацаров, който в петък застава отпред на антикорупционната комисия.
Гешев уточни, че Цацаров е извънредно добър админ и изрази убеденост, че ще се оправи с работата отпред на КПКОНПИ.

" Въпреки проблемите тази комисия не е толкоз зле оставена. Факт е, че от антикорупционната комисия и прокуратурата са предявени искове за над 3 милиарда лева и са запорирани над 2 милиарда лева Това е извънредно добър резултат за европейска страна. Има някои недостатъци, само че не може да искаш от едно дете да проходи на 6 месеца ", сподели основният прокурор и уточни, че това е относително нова конструкция.

Гешев повтори още веднъж тезата си, която съобщи и пред публицисти незабавно откакто президента Румен Радев подписа декрет за назначението му – че основният прокурор не е пощенска кутия, която да приема всевъзможни сигнали от политически партии.

Ще се бори с месните " велможи " и с несъразмерната натовареност на обвинителите

" Главният прокурор може да препрати по съответния ред на способената прокуратура избран сигнал. Въпрос на почитание към институциите е да приемеш представител на политическата класа. Но аз ще им изяснявам, че не съм пощенска кутия. Част от това е и политически пиар на хората, които подават сигнали. Това е част от тяхната работа, само че не е част от моята работа ", изясни Гешев.

Той приказва и за казуса с несъразмерната натовареност на прокуратурите като уточни, че този проблем е продължителен и е доста сериозен. Според Гешев би трябвало доста деликатно да се преоцени и системата за инцидентно систематизиране на делата. Той даде образец със профилираната прокуратура, където обвинителите работят и на празници, и в събота и неделя. По думите на Гешев, в Европа има мощно развита система за тласъци, които не са наложително финансови.

" При нас в прокуратурата, в това число и в съда, може да работиш друго - в пъти по-малко и да получаваш еднообразно заплащане. Това не е тласък за напредък и развиване. Има един куп други проблеми, които са насъбрани хронично и към този момент са станали част от мисленето ", разяснява Гешев.

Според основния прокурор, в някои дребни обитаеми места прокуратурата е част от статуквото, а в сходни градове всички се познават – прокурор, арбитър, началник на полицията и началниците на разнообразни институции на локално равнище. Той изясни, че са се трансформирали в локални " велможи ".

" Това даже в персонален проект основава проблеми за действието на локалните структури. Такива представители на прокуратурата вземат участие в някакви независимо обособени територии, в които всичко е предвидимо и ясно и не постоянно е в интерес на българските жители. Ще се слагат съответни задания и цели пред съответните проблематични региони. Надявам се, че ще се трансформират. Един сериозен проблем на локално равнище е, че никой не има вяра на институциите. Хората не вършат разлика сред съд и прокуратура. Знаят, че има полиция и други ", уточни Гешев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборът на нов основен прокурор (231)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР