Не виждам никакъв основателен аргумент на ръководството на болница Лозенец

...
Не виждам никакъв основателен аргумент на ръководството на болница Лозенец
Коментари Харесай

Стойчо Кацаров: Властта няма нужда от собствена болница, но децата имат

Не виждам никакъв състоятелен мотив на управлението на болница " Лозенец " против сливането й с Детска болница, сподели пред публицисти в Народното събрание здравният министър Стойчо Кацаров след присъединяване си в постоянния парламентарен надзор. Той разяснява митинга на медици от болница " Лозенец ".

" На везните са две неща: от едната страна са болните деца, които от години наред се лекуват в неприятни условия. Това е първостепенната задача - да решим казуса на тези заболели деца. Възможността, която се открива в болница " Лозенец ", е най-хубавото, което можем да им дадем. Правителството, управляващите, нямат потребност от лична болница. Нямат потребност от привилегия за лекуване. Ние сме подготвени да предоставим най-хубавото, което имаме за потребностите на нашите деца. Другият интерес е на управлението на сегашната болница. Аз изрично вземам решение да застана зад интереса на болните деца ", сподели министърът.

По думите му децата от години се лекуват в лечебни заведения, в които даже няма апарати за образна диагностика и уточни, че това, което са подхванали дава опция за развиване на болница " Лозенец ". Според него лечебното заведение е в доста тежко финансово положение.

" Сега излизат ръководителите на болничното заведение и предявяват някакви искания. Първо, това не е тяхна болница - те са наемни служащи там. Второ, те по този начин са я управлявали до момента, че съвсем са я докарали до банкрут . Болницата е приключила предходната година с 21 млн. лева задължения. От началото на годината е натрупала още 18 млн. лева, към 30 септември - финансови резултати от минус 39 млн. лв. ", съобщи Кацаров.

Министър Кацаров изясни, че няма безусловно никакви терзания във връзка с инспекцията на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество за бързите коронавирус проби .

" Направено е по допустимо най-хубавият и транспарантен метод ", сподели Кацаров.

Той уточни, че Министерство на здравеопазването е закупило 4,7 млн. теста като цената на контрактуваните била три пъти по-ниска .

" Народното събрание би трябвало да реши единствено за себе си този въпрос и по този метод да даде образец на целия български народ с една ясна и виновна позиция във връзка с зелените документи ", съобщи Кацаров във връзка дебата " за " или " срещу " зеленият документ на входа на Народното събрание.

По-рано през днешния ден медици от болница " Лозенец " и студенти от Медицинския факултет към Софийския университет " Св. Климент Охридски " стачкуваха първо пред Министерството на здравеопазването, а по-късно и пред Народното събрание против решението на Кацаров да влее сдружението на болница " Лозенец " в сдружението на Специализираната болница за интензивно лекуване по детски заболявания " Проф. Иван Митев ".

Протестиращите викаха " Оставка " и " Резиденция Бояна за децата ". Студентите показаха терзанието си поради неизясненост за идното им образование.

Камарата на архитектите: Не не въвличайте в политически решения

Междувременно от Камарата на архитектите в България (КАБ) излязоха с публично мнение по проблема с построяването на детската болница.

" На този стадий Министерството на здравеопазването (МЗ) не е желало публично мнение от КАБ по отношение на решението за създаване на детската болница на територията на Южния парк, както и за трансформацията на болница " Лозенец " в Национална детска болница ", написа в отворено писмо на Камарата за проблема с болничното заведение, адресирано до Министерството на здравеопазването и до медиите. Поради това досега КАБ не се е заела с съответна позиция по отношение на решението на Министерство на здравеопазването , показват в писмото си от организацията. Предстои провеждането на Управителен съвет на КАБ, който ще реши какви дейности да предприеме във връзка със създалата се обстановка.

От Камарата още веднъж упорстват за провеждането на открит архитектурен конкурс за бъдещата постройка на болничното заведение. Построяването на детска болница по актуалните стандарти би трябвало да се предхожда и от задълбочено прединвестиционно изследване, въз основата на което да бъде основано в детайли задание за планиране. Заданието следва да бъде направено от специалисти, притежаващи нужните познания и опит в планирането на здравни заведения от сходен вид и мащаб, показват от КАБ.

Според организацията в него би трябвало да бъдат написани съответните условия и параметри на постройката, избрани въз основата на настояща информация и разбор на детската заболеваемост в България, нужни за установяване на нужния потенциал на легловата база, както и да бъдат прецизирани видовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен метод е нормална процедура при планирането на детски лечебни заведения по света, припомнят от КАБ.

Във връзка с тиражираната през последните дни информация в медиите, че Камарата на архитектите в България поддържа построяването на Национална детска болница в двора на Правителствена болница от КАБ прецизират, че твърдо стоят зад нуждата от основаването на качествена многопрофилна детска болница, която да бъде издигната по актуалните международни стандарти. Камарата обаче се разграничава от всевъзможни опити името и експертизата й да бъдат въвличани в политически решения.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР