Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена

...
Не виждам да се е появила алтернатива на българската ядрена
Коментари Харесай

Проф. Янко Янев: Мантрата, че енергетиката ни е свързана с Русия, е глупава

Не виждам да се е появила опция на българската нуклеарна енергетика. През последните 50 години всеки разбор за положението на силата в България стартира с едно и също изречение - България е бедна на енергийни запаси.

По тази причина у нас беше развита нуклеарната технология. Ние сме една от 30-те страни, която има нужната инфраструктура и човешки капацитет да експлоатира атомна енергетика. Поне 60 страни в света желаят, само че не могат.

Това сподели пред БНР проф. Янко Янев, шеф на Института за ръководство на нуклеарните познания във Виена.

Според него въпросът къде да бъдат новите нуклеарни мощности - в АЕЦ " Белене " или в АЕЦ " Козлодуй ", е погрешен и се спонсорира от концепцията да излезем от атомната енергетика.

" 40 години наши и непознати институти са изследвали площадката за АЕЦ " Белене ", дали сме цялата информация на Европа и сме подготвени да стартираме действително строителство. Другата необходимост е - сегашната атомна централа в Козлодуй би трябвало наложително да мисли за слагане на нови мощности поради приключване на ресурса на съществуващите блокове ".

По думите му мантрата, че енергетиката ни е обвързвана с Русия, е " глупава " и е налице " първичен политически диалог ".

" Америка е велика нуклеарна нация, надълбоко ги почитам, само че през последните 30 години нищо не построиха, даже влязоха в задънени улица с огромните блокове. Експортът на огромни нуклеарни блокове е въпрос - може или не може това да се случи... Няма терзание, в случай че технологията е съветска ".

Проф. Янев акцентира, че построяването на реактора в Белене ще е по-евтино и евентуално градежът може да се случи за шест години.

" Ако тръгнем да генерираме посредством газови централи, би трябвало да знаем, че 80% от цената на електрическата енергия е цената на газа и когато цената на газа " излети през покрива ", тази електрическа енергия става непродаваема и няма кой да я заплати и вътре в България... Основният съставен елемент на природния газ е метанът, който има 85 пъти по-силно климатично въздействие, в сравнение с въглеродния двуокис, за който ни гонят да затворим въглищните централи. Редица специалисти и в Брюксел към този момент повдигат въпроса. Но има огромни стопански и геополитически ползи ".

И добави, че е отправил предложение към президента да се сътвори сериозна експертна група, на която да бъде предоставено енергийната тактика на България да бъде написана от позиция на специалистите, а партиите да я проучват с техните специалисти след това.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР