Не възнамеряваме да изваждаме нито едно от предприятията от Държавната

...
Не възнамеряваме да изваждаме нито едно от предприятията от Държавната
Коментари Харесай

Нинова няма да закрива ДКК, нито да вади предприятия

Не имаме намерение да изваждаме нито едно от предприятията от Държавната консолидационна компания (ДКК), нито да я закриваме.

Това сподели вицепремиерът и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова по време на парламентарния надзор в отговор на два депутатски въпроса по тематиката за язовир " Огоста ", написа Българска телеграфна агенция.

С лека ръка да се каже " Закриваме ДКК ", без да мислим за последствията за всички държавни предприятия вътре в нея, е безразсъдно. Още повече, че упоритостта на министерството е да оздравява държавните предприятия и да покажем, че те могат да бъдат ръководени добре по този начин, както и частните, добави министърката.

Няма по какъв начин тази цел да стане, като разформироваме ДКК и разпарчетосваме държавния бранш в България, изключително в изискванията на няколкото рецесии, съобщи вицепремиерката.

Дъщерните сдружения към ДКК са много, подсети министърът, като измежду тях изброи " ВМЗ - Сопот ", " Кинтекст ", " Монтажи ". Техните активи са вкарани в капитала на ДКК, на база на тези активи ДКК е получила заеми от Българската банка за развиване (ББР). В резултат на това тези заеми под разнообразни форми са стигнали още веднъж до сдруженията, с цел да реализират активността си, посочи Нинова. Освен това тя уточни, че това е много комплицирана система на взаимоотношения в юридически, административен и политически аспект.

По тематиката за язовир " Огоста " министърката сподели, че до този миг ремонт не е почнал макар процедурите, които текат от 2017 година В момента е належащо да бъде направено и документално обективирано ясно изразено обосновано и с дълбока степен на конкретика мнение за одобрение на нова проект сметка за този ремонт, добави Нинова.

Пет години разнообразни служби, министерства, контролни органи са си прехвърляли топката един на различен, увеличавали са непрекъснато нужните средства за ремонт, експертни препоръки не са ги одобрявали и досега нищо не е пипнато, заключи вицепремиерът обстановката с язовира.

Тя добави, че това е и една от аргументите да освободи целия Съвет на шефовете на ДКК. Тя повтори, че се приготвят нормативни и други промени за решение на проблема с язовирите в България.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР