Не, въпреки заглавието, това не е поредната жълта дописка за

...
Не, въпреки заглавието, това не е поредната жълта дописка за
Коментари Харесай

От голата поляна в село Мирково до тялото на Дженифър Лопес

Не, макар заглавието, това не е следващата жълта дописка за Холивуд, а роман за едно типично българско семейство, което прави бизнес на няколко континента с едно от най-ценните благосъстояния на България.

Страната ни е известна със своята природа, многото си минерални извори (втори по брой в света след Исландия), с вкусните си зеленчуци, само че и с още нещо - ароматите на растенията, които се срещат в България.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/eкомаат8.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Българските растения са известни към този момент в целия свят със своя мирис и лечебни свойства.
През 2001 година фамилията на Атанас Кръчмаров взема решение, че има ниша в производството на етерични масла, и се захваща с това от нулата, без никакъв опит.

“Баща ми беше търгувал един-два пъти с розово масло, и знаеше, че то е доста търсено”, спомня си Атанас.

Купуват една гола поляна в селото на майка му - Мирково, и засаждат роза и лавандула. Бизнесът не е прекомерно елементарен - най-малко три години са нужни от засаждането, с цел да береш цветовете, камо ли да ги произведеш. Отделно пазарът е много закостенял и мъчно се пробива, колкото и да вървиш по интернационалните изложби.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/eкомаат2.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 431 " /> Поне три години са нужни, с цел да получиш артикул от насажденията.
Затова Атанас се ориентира бързо към развиването на лични крайни артикули и към биопроизводството. Още през 2004 година съумява да получи първия си интернационален документ за биопроизводство от турския клон на немска компания.

Днес Атанас Кръчмаров и компанията му има 25 непрекъснати чиновници, създава етерични масла, козметични артикули и хранителни добавки главно за експорт.

Освен розовото и лавандуловото масло, фамилията му съумява да развие технология от бъдещето, с която създава дестилат от растения като липа и люляк. Те от дълго време участват в козметиката и парфюмерията, само че само посредством изкуствени есенции, а в този момент всеки може да усети достоверния им мирис с помощта на метода на екстракция със свръхкритичен CO₂, в който се употребяват свойствата на въглеродния диоксид като разтворител. При високо налягане и ниска работна температура, въглеродният диоксид “влиза” в свръхкритична фаза и разтваря веществата от растителната матрица – ароматни молекули, дейни субстанции и витамини, без да трансформира техните свойства.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/eкомаат7.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 467 " /> Иновативни технологии извличат всички скъпи съставки.
CO₂ е нетоксичен, няма миризма, допустим е от екологична позиция (не унищожава непосредствено озоновия слой) и е на ниска цена и наличен. Това дава опция на “Екомаат” да пусне неповторима козметична серия с невиждани до момента екстракти - липа, ирис, люляк, роза, здравец, шипка, ветивер.

Наред с тези новаторски артикули, Атанас Кръчмаров развива и хранителни добавки с розово масло, което се оказва, че има много лечебни свойства - да вземем за пример при възобновяване на черния дроб и хормоналния баланс, има потвърден резултат при бъбречни и гинекологични болести и даже благоприятства опциите за забременяване. Благодарение точно на тези лечебни свойства, продуктите на “Екомаат” съумяват да пробият на китайския пазар и даже към този момент има опит за китайско менте на техните добавки. Иновативните хрумвания валят в фамилната компания с помощта на приноса на цялото семейство - майката на Атанас е инженер-химик и създава новите артикули, а брачната половинка му е козметик и първа тества кремовете за кожата.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/eкомаат5.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 465 " /> Собствена биокозметика оказва помощ на фамилията да пробие в Азия.
“Имах един клиент - кинооператор от Лос Анджелис, който е снимал “Изкуплението Шоушенк”. Той купи от нас един варел лавандулово масло за своя серия артикули за бебета, бременни и дами. На едно ревю в Германия на смешка го попитах кои звезди са пробвали нашето масло в неговите артикули, и той сподели Дженифър Лопес”, споделя Атанас.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/01/eкомаат3.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " /> " Екомаат " продава съвсем 90 на 100 от продукцията си в чужбина.
Днес “Екомаат” взе участие в интернационален план по стратегия „ Хоризонт 2020 “, финансиран от Европейски Съюз, по отношение на създаване на безвредни и устойчиви, растителни козметични съставки с научно потвърдени резултати.

Същевременно се бори и с резултата от COVID-кризата и нарасналите цени на еленергията. Пандемията довежда до застой в досегашния растеж на компанията, само че по-тежки последици евентуално ще има растежът на енергоносителите. Сметката на Атанас за ток през декември е 8000 лева по отношение на 2000 лева за същия месец година по-рано. Това скоро ще докара до повишение на цените на техните артикули, защото себестойността им е напълно друга.

Това обаче към този момент не отхвърля фамилната компания да се бори за концепцията си - по-малко синтетични субстанции към нас и по-близо до природата, с помощта на науката.

----

Този материал е основан по плана „ Малък бизнес, огромен триумф “ на Клуб Z. Ако имате забавни хрумвания за предприемчиви притежатели, разрастващи дребен и междинен бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл (в Subject/Тема напишете „ Малък бизнес, огромен триумф “).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР