Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. На

...
Не трябва да се сваля бдителността, въпреки добрите тенденции. На
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Най-вероятно другата седмица ще има покачване на заразените

Не би трябвало да се смъква бдителността, макар положителните трендове. На двуседмична база по брой на инфектирани на 100 хиляди души, ние имаме понижение с към 40% по-малко, на едноседмична база 25%. Актуалното число към през днешния ден е 407 на 100 хиляди души. Има стръмно намаляване, само че то няма да бъде до безконечност, най-вероятно до другата седмица. Това сподели шефът на ВМА ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерски съвет.

" Починали на 100 хиляди се пречупи пика и в този момент смъртността е 22,6 на 100 хил, понижение на едноседмична база е с 3%, а на двуседмична с 5%. Задържането в интензивините клиники е изключително обезпокоително. В лечебните заведения не изключително отчелитво е спадането. От 13.04. където сме имали 9 970, в този момент имаме 8435 хоспитилизрани ", сподели той.

" Като споделих другата седмица имам поради, че в случай че спада още заболеваемостта, другата седмица може да посрещнем повишаване с много цялостни лечебни заведения, те надали ще се изпразнят. При предишното повишаване имахме запас от кревати повече от 80%. Предишното повишаване започхаме с по-малко от 30% заети кревати. Не би трябвало да се подценява, тъй като здравната система може да бъде пренатоварена за доста по-кратък интервал ", разясни Мутафчийски.

" С празниците бдителностт би трябвало да е доста нараснала. Нищо не е свършило. С летния сезон в цялото южно полукълбо пандемията се развиваше със съществени размери. Не би трябвало да се успокояваме, че идва лятото. Миналото лято имахме много съществени скокове в заболяемостта. Надеждата е във имунизацията, което е несъмнено ", добави той.

" Следя няколко страни като Нова Зеландия, Австралия, Сингапур и Тайван. Те се борят за коронавирус 0, постановиха го и не позволиха разпространяване в страните си, това е най-правилна тактичност. Както Китай и Виетнам. Но това е пропусната опция, а новите благоприятни условия са имунизации - както прави Израел ", сподели ген. Мутафчийски.

" Онзи ден Англия имаше 4-ма умряли, а ние 200. Те имат десетки имунизирани. В Израел има нула новозаразени и нула нови смъртни случаи. Това е задоволителен мотив за изгодата от имунизация, те дадоха образец по какъв начин се имунизира голяма част от население ", уточни той.

" Сингапур макар че претърпяха втора вълна, те я ограничиха и доведоха всичко до нула. Това стана и в Австралия, щата Виктория, на 8 ми август 2020 година имаше над 500 инфектирани, само че те постановиха локдаун и октомври имаха 0 инфектирани и не престават. Нова Зеландия, Тайван и Австрали сега всичко работи и продължава общественият живот ", изясни ген. Мутафчийски.

" Желая радостни празници на всички, и дано бъдат виновни празници. Нека не забравяме каква заплаха виси към момента над главата ни ", приключи той.
https://www.facebook.com/novinite.nova/videos/234178308278623
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР