„Не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на обединена

...
„Не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на обединена
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ: Не трябва да се страхуваме да разгърнем силата на обединена Европа

„ Не би трябвало да се опасяваме да разгърнем силата на обединена Европа. “ Това обръщение насочи ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по време на интернационалния конгрес „ Либерали за бъдещето на Европа – от конференция до Европа промяна “, хазаин на която бе евродепутатът и съпредседател на АЛДЕ Илхан Кючюк.

Карадайъ бе безапелационен, че отлагането на разширението на Западните Балкани в посока Европейски Съюз не трябва да продължава.

Лидерът на Движение за права и свободи посочи нуждата от „ форма на самостоятелност или най-малко в проспект на самостоятелност. Да имаме своята визия, своя проект и за сигурност и за самостоятелност. “

Мустафа Карадайъ напомни историята и позицията на Движение за права и свободи по отношение на Балканите.

„ Всички ние знаем биографията и историята на Движение за права и свободи и нашата позиция по тази тематика. На Балканите ние познаваме два модела за решение на етническите спорове - български и югославски. Българският модел, чийто създател е нашият почетен ръководител доктор Ахмед Доган, има за основа философията на заедността. И 90-а година, когато целият свят очакваше да има междуетнически спор в България със основаването на Движение за права и свободи, ние казахме НЕ на реваншизма! ", съобщи Мустафа Карадайъ.

Ние изграждахме народна власт в България. По пътя на демокрацията и равнопоставеността другите ще живеем дружно и до през днешния ден 30 години отстояваме тази философия, акцентира той. И добави: " Ако Балканите са мозайка от етноси и всеки живее с концепцията и с разбирането, че граничи със себе си, то най- положителният път за Балканите и за превъзмогването на етническите проблеми е членуването в общи съюзи. За нас тези съюзи за НАТО и Европейски Съюз. “

„ Европа не може да си разреши лукса да остави Балканите отвън Европейски Съюз. Днес в Европа може да чуваме разнообразни гласове за разширение на Европейски Съюз със страни от Балканите. И тези гласове би трябвало да ги насочим към сигурността на Европа “, безапелационен бе водачът на Движение за права и свободи.

В умозаключение той очерта съществена цел на Движение за права и свободи за България - енергийна и продоволствена сигурност и самостоятелност.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР