Не трябва да се позволява при избора на следващ главен

...
Не трябва да се позволява при избора на следващ главен
Коментари Харесай

Теодор Славев: Не трябва да се позволява някои да си имат личен главен прокурор

„ Не би трябвало да се разрешава при избора на идващ основен прокурор да има политическо вмешателство, въпреки че то несъмнено ще участва – ще има или политическа борба, или политически пазарлък за личността. Не би трябвало да се разрешава някой или група от хора да си има персонален основен прокурор “.
Това разяснява пред БНР Теодор Славев от Българския институт за правни начинания.

По думите му, политическата обязаност на избора е заложена в метода, по който се конструира Висшият правосъден съвет, тъй като половината от състава му се избира от Народното събрание. Според него това би трябвало да се реформира и да се понижи парламентарната квота.

Славев счита, че изборите за локалната власт и за представители в Европейския парламент ще бъдат обвързани с този за основен прокурор. Фигурата на основния прокурор концентрира доста власт, напомни той и добави:

„ Един същински самостоятелен основен прокурор може да промени тази маскарадна непоклатимост, която виждаме “.

Славев изрече мнение, че Висш съдебен съвет би трябвало да има самодейна роля. Според него Съветът може да провежда социална полемика за ролята и мястото на прокуратурата преди оповестяването на процедурата, приемането на правила и изнасянето на номинации. Трябва да се очертае профила на идващия основен прокурор и да се види какъв вид човек се търси, с какви качества и какви проблеми би трябвало да взема решение.

„ Въпреки че има явна коалиция против ръководителя на Върховния касационен съд, не биха рискували по този метод да скандализират публичното мнение, тъй като предстоят избори. Едва ли някой ще се опита толкоз жестоко да наруши тази непоклатимост. Очаквам президентът по някакъв метод да бъде коректив на тази процедура “, разяснява още Теодор Славев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР