Не трябва да се допускат събирания на много хора по

...
Не трябва да се допускат събирания на много хора по
Коментари Харесай

Медиците към Радев: Изборната администрация да се ваксинира 40 дни преди вота

Не би трябвало да се позволяват събирания на доста хора по време на предизборната акция и е по-добре тя да се организира през обществените мрежи. Също по този начин изборната администрация би трябвало да бъде имунизирана преди вота. Около това мнение се сплотиха проф. доктор Радка Аргирова, проф. доктор Андрей Чорбанов и доктор Александър Симидчиев по време на консултациите с президента за провеждането на избори в епидемиологична конюнктура.

Специалистите са на мнение, че не би трябвало да се трансформира имунизационният ред и да се усилва интервалът сред слагането на първата и втората доза от имунизацията против ковид на повече от 3 седмици.

Притеснява ме като вирусолог, че в случай че се смени срокът сред двете дози за " Модерна ", " АстраЗенека " и " БионТех ", никой не знае дали до четвъртата или до шестата седмица няма да има заплаха от ново заразяване, добави тя. Още не знаем какъв брой тъкмо е отбраната след трите седмици от първата доза, сподели още проф. Аргирова.

По думите й за изборите би трябвало да се сътвори ред за гласуването на карантинираните. Но в случай че това става с мобилни урни, в домовете на хората, а и в лечебните заведения, там не би трябвало да се позволяват неимунизирани чиновници. Според проф. Аргирова изборният развой би трябвало да се организира напълно в интернет.

„ Едва ли ще се позволен манифестации и концерти, не позволявам, че това ще бъде позволено. Не считам, че гласуването е нещо по-различно от извършване на покупки в магазин ", разяснява пък проф. Андрей Чорбанов.

Той изясни, че българската ваксина чака утвърждение за старт на предклинични тествания.

Трябва да се види кои са най-рисковите звена в самия избирателен развой и те да бъдат имунизирани, само че е належащо те да бъдат ваксинирани близо 40 дни по-рано, с цел да изградят имунитет, предложи доктор Александър Симидчиев.

По думите му от здравна позиция не е потребно хората да имат безконечен избор на ваксина, която да си слагат, тъй като това ще докара до логистични усложнения. Различните ваксини ще дойдат по друго време и се съхраняват по друг метод, изясни доктор Симидчиев.

Според него колкото по-бързо се имунизира популацията, толкоз по-бързо болестта ще бъде овладяна и ще се понижи вероятността от появяването на нови разновидности.

„ Имаше идеална хладилна верига едно време, къде отидоха тези камиони ", сложи различен въпрос проф. Радка Аргирова.

„ Наложиха се избрани марки хладилници ", вметна в отговор президентът Радев.

Много е значимо, и това е задачата на тези съвещания - да се подхващат такива ограничения и такава осведомителна акция, че българите да бъдат спокойни и уверени, когато пристъпват към урните за гласоподаване, сподели президентът.

„ Въпросите остават повече от отговорите - като организация на предизборната акция, на самия избирателен развой, във връзка с здравната политика и подготвени съответни проекти за деяние. Ясно е, че за превъзмогването на пандемията, както и за ефикасна предизборна акция, за транспарантен и ефикасен избирателен развой, има един доста значим фактор - навременна, всеобхватна и надеждна информация. Необходим е теоретичен консенсус по здравните ограничения и методите за превъзмогване на рисковете, тъй като сега в обществото има доста спорни послания ", заключи той.

Ще се веселя да забележим след време и българска ваксина, изрази вяра Радев в края на срещата.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР