Не трябва да има замразяване на работата на съвместната историческа

...
Не трябва да има замразяване на работата на съвместната историческа
Коментари Харесай

Наум Кайчев: Не трябва да има замразяване на съвместната историческа комисия

Не би трябвало да има заледяване на работата на взаимната историческа комисия. Изказванията на сътрудника проф. Драги Георгиев за нас - членовете от страна на България са неприемливи. Те не са в духа на нашето съгласие такова, каквото сме имали през годините в комисията и са нарушаване на контракта сред двете страни, защото там статутът на нашата комисия е ясно вписан.

 Наум Кайчев пред Dir.bg: Странно е решението за визитата на българския министър председател в Скопие Виж още

Това съобщи в студиото на историкът Наум Кайчев, който е член на Българо-македонската комисия по исторически и просветителни въпроси.

Той добави, че мнението на външното ни министерство е и мнението по тематиката на външното министерство на Северна Македония.

" Видях, че и то е излязло с сходна позиция, в която се осъжда изявлението на сътрудника проф. Георгиев ", добави Кайчев.

" От две години и половина фактически има застой в работата на комисията и той се дължи на първо място на невъзможността на сътрудниците да се придържат към историческите извори, към духа и текста на контракта ", съобщи историкът.

Следващата им среща ще е на 25-26 февруари.

" Продължаваме с разискването на учебниците за седмо поделение в Северна Македония, което покрива средновековния интервал и съответното проблемите на времето на цар Самуил и неговите потомци ", разясни той.

На въпрос по какъв текст комисията работи към този момент две години за общо честване на Гоце Делчев Кайчев отговори: " В този текст, за жалост, двете страни подхождат по много друг метод. Ние подчертаваме върху Гоце Делчев в неговото действително историческо време, до момента в който сътрудниците подчертават върху актуалните показа, най-много техни в Северна Македония и желаят те да бъдат пренесени обратно в предишното едно към едно, без значение дали са правилни или не. Самият Гоце Делчев ясно в своите документи е оставил свидетелства за своите убеждения и би трябвало да се придържаме към тях. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР