Не, тези снимки не са нагласени. Съветските деца наистина имат

...
Не, тези снимки не са нагласени. Съветските деца наистина имат
Коментари Харесай

Защо децата в съветските детски градини спят на открито?

Не, тези фотоси не са нагласени.

Съветските деца в действителност имат време за сън на чист въздух, даже през зимата!

Разглеждайки тази фотография, няма по какъв начин да не се разтреперим – дребните явно спят на открито през зимата. Изненадващо, само че това е постоянно срещана процедура в руските детски градини. Можем да намерим многочислени фотоси, показващи деца, които спят на открито – през зимата, както и през лятото.

 Дрямка навън през 1950-те

Дрямка навън през 1950-те

Опасен ли е този тип сън за здравето на децата? Проучихме , наименуван „ Санитарни правила и разпореждания за детските градини “ от 1985 година, утвърден от най-високите медицински органи на Съюз на съветските социалистически републики. Оказва се, че руските детски институции ясно схващат, че децата се нуждаят от редовен достъп до чист въздух. Наредбите изискват пространствата на детските градини да се проветряват не по-малко от два пъти дневно и децата постоянно да вървят и да играят на открито. Персоналът на детската градина би трябвало да се увери, че те са топло облечени, само че не прекалено: зимните палта са наложителни единствено в случай че температурата падне под -4 градуса. Ние обаче не намерихме информация за спане на открито.
Трудов лагер или здравословен табиет?
 Деца в спални чували

Деца в спални чувалиАрхивна фотография

Но фотоси като тези са в обилие, по тази причина прегледахме няколко онлайн форума и открихме в действителност забавни мнения по тематиката от хора, които са задоволително възрастни, с цел да си спомнят младостта си в Съюз на съветските социалистически републики.

Една от най-важните задания на първото руско държавно управление е да спре всеобщите епидемии, в това число туберкулозата. В началото на 1930-те години над 25 000 лекари работят в клиники за туберкулоза; до 1957 година над 130 млн. руски жители са имунизирани против туберкулоза. Но главната битка против епидемиите е посредством ежедневната хигиена, преподавана в детските градини в целия Съюз на съветските социалистически републики.

 Деца в Крим

Деца в КримВалерий Шустов/Sputnik

Свежият въздух е от значително значение за положителното здраве. Здравето на първите Романови – царете – било толкоз неприятно, тъй като прекарвали по-голямата част от живота си вътре в покоите си, рядко дишайки чист въздух, изключително когато били деца.

За разлика от тях, руските деца прекарват доста време на открито. Интернет потребителят matros_kruzhkin, който прекарва една година в детски санаториум за битка с туберкулозата през 1959-1960 година, : „ Помня доста добре тези времена на сънливост на открити веранди, даже през зимата. Само носът беше оставен непокрит. През лятото децата спяха на веранди и тераси. Дори през зимата тези, които не можеха да вървят, бяха изнасяни на открито и увивани в топли одеяла. Помещенията се отопляваха с печки на дърва “.

 Деца от детска градина във Феодосия, Крим, на лятна разходка. 1939

Деца от детска градина във Феодосия, Крим, на лятна разходка. 1939Анатолий Гаранин/Sputnik

Други удостоверяват, че през 1970-те и 1980-те години практиката за потребление на терапия с вода и въздух се резервира освен в противотуберкулозните институции и санаториуми. Потребителят DuraLena си спомня, че през 1980-те години „ цялата ни детска градина излизаше на открито единствено по долни дрехи и бяхме пръскани с вода от маркуч “.

Някои деца обаче не намират това за прелестно, съдейки по други мемоари: „ Никога няма да не помни това, беше като трудов лагер “, потребител на име barbosiara. „ В тези спални чували не можеше и ръката да си мръднеш, а аз не устоях на нещо толкоз тясно – незабавно избухвах в неспокойствие, а проклетата учителка от детската градина ме пристягаше още по-здраво. “



Дмитрий Балтермантс/MAMM/MDF

За учителите в детската градина извеждането на деца на открито през зимата в действителност не е „ разходка в парка “. Потребителят eliabe_l, роден в Москва през 50-те години на предишния век, си спомня: „ Колко работа беше това за бавачките! Децата трябваше да се сложат в спални чували, след което да се изнесат на терасата, където прозорците бяха необятно отворени. След час сънливост всички трябваше да бъдат пренесени вътре. И това беше социална детска градина, а не елитна институция. Всяка заран всички децата се преглеждаха от доктор и в случай че някой имаше простуда, се изпращаше назад у дома. “ Санитарните правила предписват спане на открито, в случай че температурата е над -10 градуса.
Романтично преживяване
 Деца в санаториум в Карелския провлак, Съюз на съветските социалистически републики, 1959 година

Деца в санаториум в Карелския провлак, Съюз на съветските социалистически републики, 1959 г.В. Логинов/Sputnik

Въпреки всичко това е много „ сантиментално “ прекарване, което доста руски хора помнят даже в по-възрастните си години. Много от тях резервират навика да спят на открито или на отворени прозорци, дори и в най-студените интервали на годината.

 Момиченце в спален чувал в детска градина в Череповец, 1973 година

Момиченце в спален чувал в детска градина в Череповец, 1973 г.Владимир Первенцев/Sputnik

„ Спомням си по какъв начин в детската градина (дори преди детската градина!) след обяд всички бяхме слагани в „ пликове “ и изнасяни на открито, с цел да спим “, споделя потребителят Olk. „ Спяхме на едни доста необятни маси. Харесваше ми да лежа там и да виждам по какъв начин кленовите листа падат през зимата или синигерът скача по голите клони. И постоянно до нас седеше бавачка, облечена в гащеризон, която разтриваше замръзналите си пръсти и ни гледаше понякога отдолу под вежди. Бързо затварях очи и се правех, че дремя. “

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР