Не търся конфронтация с община Видин. Върнали сме решения и

...
Не търся конфронтация с община Видин. Върнали сме решения и
Коментари Харесай

Областният управител Любен Иванов: Не търся конфронтация с община Видин

„ Не диря борба с община Видин. Върнали сме решения и на други общини – на Белоградчик, на Димово. Видин не прави изключение “, съобщи за Actualno.com регионалният шеф на Видин Любен Иванов.

„ Областна администрация връща решенията заради нарушавания на процедурата по приемането им. Нарушен е Правилникът за организацията и активността на Общинския съвет, съгласно който наредбите би трябвало да се одобряват на две обособени съвещания. Това не е направено. За таксите публично разискване е правено през 2020 година, само че не и през 2021-ва за смяна “, разясни Иванов.  

В заповедта за връщане е посочено, че решенията за приемане на Наредба за изменение и допълнение на Наредба на Общинския съвет във Видин за определянето и администрирането на локалните такси и цени на услуги и Наредба на Общински съвет Видин за установяване размера на локалните налози са незаконосъобразни.

Според шефа върнатите нормативни актове, като се изключи че са признати в нарушаване на съществени законови правила, нарушават и правилото на правдивост като мярка в връзките властимащи – население.

„ В обстановката на пандемия и обвързваните с нея нормативни и естествени рестрикции е неприемливо повишението на данъчното задължение на жителите, на дребния и междинен бизнес в размера, който е очакван от община Видин. Действително има потребност от повишение на налозите, само че същото следва да бъде осъществено последователно в продължение на няколко години “, се сочи в позицията на Любен Иванов.

Областният шеф предлага на локалния парламент във Видин за в бъдеще прецизно да съблюдава законите на Република България и да се преценява със законните ползи на жителите.
Кметът на Видин: Няма да разреша да се банкрутира Общината
Д-р Цветан Ценков показа на видинската общност декларация по отношение на развиването на Общината. Това стана на изключителна прескон...
Прочети повече
Община Видин има право наново да разиска върнатите решения, само че и непосредствено да ги апелира.

„ Отиваме непосредствено в съда, няма да го импортирам за наново приемане. То е разисквано, взето е решение с болшинство. Цялата тази работа не ми харесва. Още повече публичното мнение има голям смисъл, когато то е обективно или най-малко почива на справедливи данни. Мотивите за връщане са никакви “, съобщи кметът на Видин доктор Цветан Ценков.

По думите му в народен мащаб това е казус, тъй като при започване на годината, когато би трябвало да актуализират налозите и хората да стартират да ги заплащат, те са възпрепятствани да им одобряват заплащанията.

„ По-смешното е, че локалните налози изобщо не са обновени от 2006 година През 2008 година малко са пипнали и дотук. По данни на Института по пазарна стопанска система и на Националния статистически институт Видин е с най-ниските данъчни ставки. Тоест, аз когато отида при министъра на финансите да желая да поддържа общината, той ще ме попита: " Защо не си актуализирате локалните налози и такси? Как ще управлявате града? ". Догодина идват избори, не че аз съм се оженил за общината. Аз съм си доктор, имам си специалност, имам екип от  80 индивида и не ми е първата обич да бъда кмет, само че съумях да потвърдя на моите съграждани, че нещата се трансформираха “, разяснява още градоначалникът.

Припомняме, че на 7-ми януари бяха признати увеличените ставки за такса боклук, откакто на 13 декември предлагането за одобрение на план-сметката за нужните разноски за битови боклуци през 2022 година отпадна от дневния ред, а на 30 декември не беше подкрепено, третият път предложенията се утвърдиха.
Кметът на Видин: Недопустимо е да се основава борба сред локалната и централната власт
Недопустимо е да се основава борба сред локалната и централната власт. Тази безапелационна позиция видинският кмет декларира в деклара...
Прочети повече
Тогава се състоя изключително съвещание и предлагането за приемане на проект сметката за осъществяване на услуги по събиране, превозване, отнасяне на битови боклуци за поддръжка на чистотата на територията за публично прилагане през 2022 година бе утвърдено със 17 гласа " за " и 12 " срещу ".

Причината за изключително свиканото съвещание бе и поради позволена техническа неточност на последното постоянно съвещание за предходната година. Тогава бе посочено нарастване с над 3 промила, само че изчисленията посочваха 4,65 промила. На процедура в признатото решение  такса боклук за популацията на Община Видин и за жилищните парцели на юридическите лица е в размер на 3,85 ‰  върху данъчната оценка на недвижимите парцели. За нежилищни парцели на физически и юридически лица таксата е 9,00 ‰.

" И сега има обитаеми места, в които ние подвигаме кофите 4 пъти седмично, въпреки че графикът е за два пъти. Не са значими процентите, а действително какъв брой са приходите от едно обитаемо място и приходите от даден човек. В Градец семейство от Англия, което си е закупило къща там, заплаща 2,96 лв. на година. С смяната - ще заплаща към 7 лв.. В Новоселци младо семейство заплаща 0,86 лв. на година. Има по-нови къщи, има по-стари такива, само че главното, от което зависи таксата, е данъчната оценка на парцела ", сподели тогава кметът.

Според някогашния кмет на Видин Огнян Ценков увеличените данъци слагат жителите в неспособност да ги заплащат.

" Това нарастване се аргументира с член 60 от Административнопроцесуален кодекс за отбрана на значими държавни и публични ползи, за обезпечаване здравето и живота на жителите. В причините пише гражданите да имат опция да заплащат отговорностите си с 5 % отстъпка в случай, че се желае 92% нарастване на такса боклук. Бяха увеличени налози недвижими парцели с 25%, налози транспортни средства с от 50 до 100%, усилиха цените на таксите и административните услуги, а сега за трети път се прави следващ опит да се усили такса боклук като се показва угриженост жителите да не изгубят 5% на фона на всички тези разноски, с които са натоварени ", бе неговият коментар, представен от БНР.

Още от ВИДИН:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР