Не строим паркинги в София, не защото нямаме желание, а

...
Не строим паркинги в София, не защото нямаме желание, а
Коментари Харесай

ЦГМ: Не строим паркинги заради нежеланието на столичани да паркират далеч от дома

Не строим паркинги в София, не тъй като нямаме предпочитание, а зарди неналичието на подобаващи терени и интерес в жителите да паркират надалеч от вкъщи. Това разгласи краткотрайно изпълняващият длъжността изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност Румяна Милова, представена от БГНЕС.

По думите ѝ до края на 2020 година в столицата ще бъдат построени три нови паркинга – 2 буферни и 1 наземен. Те ще се намират в кв. „ Надежда 1”, на бул. „ Сливница “ и в региона на Централна гара.
Недоволство в кв. " Люлин " поради градеж на паркинг край детска площадка Хората от квартала обясниха, че се изкореняват фиданки, които те са засадили
„ Преди няколко дни обявихме социална поръчка за създаване на наземен паркинг в „ Надежда 1”. Той е покрай метрото, само че не е комфортен за буферен паркинг. Идеята е да се построи паркинг, който да се употребява от домуващите, а половината от него да използваме за углавен паркинг. Той ще бъде охранителен “, уточни Милова и посочи, че 65 ще са местата, на които жителите ще могат да паркират, а ЦГМ ще употребява 86 места за наложително репатрирани коли.
Снимка: Аз, репортерът
Според нея съществуването на подобен паркинг в трите региона ще докара до дисциплиниране на водачите и по-лесно ще се упражнява надзор на паркирането в регион „ Надежда “, „ Връбница “, и „ Люлин “.
Отварят буферен паркинг на метростанция " Стадион Васил Левски " Съоръжението е нa 3 нивa cъc 193 мecтa
Милова акцентира, че паркирането върху терена от 4 дка. на бул. „ Сливница”, ще бъде платено. „ Там са 262 паркоместа. От там влизат много коли в София –

това ще даде опция да спрем колите и да понижим потока от коли, които идват в центъра”, сподели още тя и добави, че по време на срещите си с новите районни кметове те са декларирали, че ползата им е буферните паркинги да бъдат наземни.

Милова посочи, че паркингът на бул. „ Сливница” е построен дружно с построяването на метрото, само че не е завършен и не се употребява.
В София вършат паркинги за колела и тротинетки Предстои и създаване на нова велоалея по бул. "А. С. Пушкин "
„ ЦГМ ще предложи услугата „ Паркирай и пътувай “. Гражданите ще си оставят гратис колите там и ще не престават с метрото “, разкри концепцията на сдружението тя и разясни, че подземният паркинг на Централна гара ще разполага с 87 места.

Снимка: Ладислав Цветков

От ЦГМ показаха още, че свободните места за паркиране в центъра доста са намалели и в случай че допреди няколко години запълването на местата е било 80%, в този момент те към този момент се запълват на 90-95%, изключително в избрани часови диапазони. В централните региони на града би трябвало да се намерят подобаващи терени за построяването на многоетажни паркинги, които обаче би трябвало да са покрай домовете на жителите. Благодарение на тях ще могат да се освободят тротоарите от паркираните коли.

Тя акцентира, че на този стадий не е допустимо да се отстранен местата за паркиране, разчертани в дребните квартални улици, което от своя страна ще обезпечи по-лесното напредване по тях. Милова разяснява, че концепцията на зоната в такива улици е колите да паркират за къс интервал от време.
Вдигат колите пред стадион „ Васил Левски ”, паркингът става заплатен (СНИМКИ) Собствениците им имат време до края на деня да заплатят зелена зона или да ги реалокират от краткотрайното място за паркиране
Милова добави, че към този момент е регламентирано винетен стикер за паркиране в зона да се дава на притежател с до 3 автомобила, а не както до момента – без ограничаване. Също по този начин цената за всеки идващ автомобил е двойна и тройно по-висока. Обсъжда се и разновидността хора, които имат паркомясто в жилището си, да нямат право на паркиране в зоната пред дома им.

Нови паркоместа се чака да бъдат разкрити в регион „ Слатина” – в карето, заключено сред улиците „ Шипченски проход “, „ Цариградско шосе “ и „ Акад. Людмил Стоянов “ и в регион „ Триадица “ – в сектора сред бул. „ България “ и улиците „ Петко Каравелов “, „ Балша “ и „ Бяла църква “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР