Не строим паркинги, не защото нямаме желание. Проблемът е в

...
Не строим паркинги, не защото нямаме желание. Проблемът е в
Коментари Харесай

ЦГМ: Терени за паркинги няма, столичани не искат да паркират далеч от дома

Не строим паркинги, не тъй като нямаме предпочитание. Проблемът е в неналичието на подобаващи терени и завършва с липса на интерес на жителите да паркират надалеч от вкъщи.

Това съобщи в изявление за БГНЕС краткотрайно изпълняващият длъжността изпълнителен шеф на Центъра за градска подвижност Румяна Милова.

Милова заяви, че до края на 2020 година в столицата ще бъдат построени три нови паркинга – 2 буферни и 1 наземен. Те ще се намират в кв. „ Надежда 1 ”, на бул. „ Сливница “ и в региона на Централна гара.

„ Преди няколко дни обявихме социална поръчка за създаване на наземен паркинг в „ Надежда 1 ”. Той е покрай метрото, само че не е комфортен за буферен паркинг. Идеята е да се построи паркинг, който да се употребява от домуващите, а половината от него да използваме за углавен паркинг. Предвидили сме опция да се усилва едната или другата част от паркинга според от потребностите. Той ще бъде охранителен “, уточни Милова и посочи, че 65 ще са местата, на които жителите ще могат да паркират, а ЦГМ ще употребява 86 места за наложително репатрирани коли.

Според нея съществуването на подобен паркинг в трите региона ще докара до дисциплиниране на водачите и по-лесно ще се упражнява надзор на паркирането в регион „ Надежда “, „ Връбница “, и „ Люлин “.

Милова акцентира, че паркирането върху терена от 4 дка., който се е разкрил, откакто са били отстранени противозаконни гаражни кафези, ще бъде платено.

Милова уточни и значимостта за подобен паркинг в региона на бул. „ Сливница ”: „ Там са 262 паркоместа. От там влизат много коли в София – това ще даде опция да спрем колите и да понижим потока от коли, които идват в центъра ”, сподели още тя и добави, че по време на срещите си с новите районни кметове те са декларирали, че ползата им е буферните паркинги да бъдат наземни.

Милова посочи, че паркингът на бул. „ Сливница ” е построен дружно с построяването на метрото, само че не е завършен и не се употребява.

„ ЦГМ ще предложи услугата „ Паркирай и пътувай “. Гражданите ще си оставят гратис колите там и ще не престават с метрото “, разкри концепцията на сдружението тя и разясни, че подземният паркинг на Централна гара ще разполага с 87 места.

Милова разяснява още, че свободните места за паркиране в центъра доста са намалели, и в случай че допреди няколко години запълването на местата е било 80%, в този момент те към този момент се запълват на 90-95%, изключително в избрани часови диапазони. В централните региони на града би трябвало да се намерят подобаващи терени за построяването на многоетажни паркинги, които обаче би трябвало да са покрай домовете на жителите. Благодарение на тях ще могат да се освободят тротоарите от паркираните коли.

Попитана по кое време ще се отстранен паркоместата от тротоарите, Милова сподели, че на този стадий това няма по какъв начин да се случи.

„ При последните разширения на зоните за платено паркиране през 2017-2018 година първичните схеми за организация на придвижването и паркирането не предвиждаха паркиране на тротоарите. Такава беше концепцията на общината – да се смъкват колите от тротоарите. Това беше първичната концепция на въвеждането на зоните. В закона има една малка врата, която разрешава на ръководещите да вземат решение да обособят паркоместа и на тротоари при избрани условия – 1,5 метра разстояние от постройките както е на ул. „ Черковна “, съобщи тя и посочи, че до смяната в схемите се е стигнало след напън от жители, които са изразили неодобрение от обстоятелството, че няма къде да паркират.

Тя акцентира, че на този стадий не е допустимо да се отстранен местата за паркиране, разчертани в дребните квартални улици, което от своя страна ще обезпечи по-лесното напредване по тях. Милова акцентира, че концепцията на зоната в такива улици е колите да паркират за къс интервал от време.

Но разгласи, че към този момент е регламентирано винетен стикер за паркиране в зона да се дава на притежател с до 3 автомобила, а не както до момента – без ограничаване. Също по този начин цената за всеки идващ автомобил е двойна и тройно по-висока. Обсъжда се и разновидността хора, които имат паркомясто в жилището си, да нямат право на паркиране в зоната пред дома им.

От думите на краткотрайно изпълняващия длъжността изпълнителен шеф на ЦГМ Румяна Милова стана ясно, че приходите на сдружението от паркиране са с 22% повече по отношение на предходната година, както и, че се планува разширение на зелената зона в два региона. Нови паркоместа се чака да бъдат разкрити в регион „ Слатина ” – в карето, заключено сред улиците „ Шипченски проход “, „ Цариградско шосе “ и „ Акад. Людмил Стоянов “ и в регион „ Триадица “ – в сектора сред бул. „ България “ и улиците „ Петко Каравелов “, „ Балша “ и „ Бяла църква “.

Милова сподели, че на този стадий не може да уточни какъв брой нови места ще бъдат разкрити. „ Досега разширението на зоните е било по предложение на кметовете, откакто са създали публични разисквания с жителите “, напомни още тя.

Попитана до каква степен са стигнали нещата с новата билет система в публичния градски превоз, Милова увери, че вършат всичко допустимо тя да проработи в края на идната година.

„ В момента текат проби на оборудванията – валидатори и камери, които са инсталирани в част от транспортните средства. Пускането на системата ще докара до усилване на контрола в градския превоз и ще се понижи гратисът. Това ще се случи благодарение на валидираните транспортни документи и камерите, които ще следим в действително време. По този метод ще може да проучваме пътникопотока и да насочваме контролиращи екипи. Това, което е значимо за жителите е, че с новата система те ще заплащат по-справедливо за потреблението на тази услуга “, разяснява Милова и сподели, че съгласно нея таксуването би трябвало да бъде на изминато разстояние, а не за време, изкарано в градския превоз.

Стана ясно още, че и следващата година сдружението ще продължи програмата си да ремонтира тротоари, попадащи в зоните за платено почасово паркиране.

„ През тази година сме ремонтирали към 12 000 кв. м. тротоари в седем столични региона. Част от улиците са „ Братя Миладинови “, „ Странджа “, „ Княз Борис I “, „ Шандьор Петьофи “, „ Лайош Кошут “, „ Черковна “, където пилотно направихме тротоара споделен с коли. Частта за пешеходци е с унипаваж, а колите са паркирани върху асфалтова настилка “, уточни Милова и сподели, че през 2019 година за тази активност са заделили 1 980 000 лева /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР