Не става за една нощ и изисква съчетаването на доста

...
Не става за една нощ и изисква съчетаването на доста
Коментари Харесай

Музикални хроники: Как Nickelback се превърнаха в най-мразената рок група

Не става за една нощ и изисква съчетаването на много фактори. А от време на време и не е напълно справедливо…

Питайте канадците от Nickelback – общоизвестна тайфа, съществуваща още от средата на 90-те и произвеждаща колкото еднообразен, толкоз и прелестен поп рок. Фенове не липсват, в действителност са задоволително, с цел да изпълнят „ Медисън Скуеър Гардън “ на концерт и да купят над 50 млн. бройки от албумите им. А музиката сигурно не е най-лошата, която в миналото сте чували.

Защо някои го дефинират като по-отблъскващ даже от поп звезди като Джъстин Бийбър?

Възможните отговори са най-малко няколко, само че дано стартираме от самия музикален жанр. Канадците започват като кавър група, само че скоро се отличават с повлияно от метъла звучене, което обаче е съчетано с благозвучност и въздействия от допустимо най-комерсиалния поп. Мощният, компактен и характерен глас на артиста Чад Кругър пък подсигурява, че Nickelback са елементарно разпознаваеми. През годините обаче групата не се развива в композиционен проект, а следва най-баналните и елементарни формули и структури, а песните стартират прекалено много да наподобяват една на друга.

Мелодиите остават оптимално комерсиални и и подобаващи за радиата, само че при девет студийни албума, неналичието на автентичност натежава. Все отново триумфите са безспорни. Първият огромен шлагер How You Remind Me става най-въртяната ария по американските и канадските радиа на 2000-те с над 1.2 млн. пускания сред 2001 и 2009-а. В оня интервал една смешка по комедийния канал Comedy Central показва мислите на мнозина по отношение на Кругър и компания.

Покрай едно проучване, обвързващо нападателната музика с агресивното държание, комикът Брайън Посен подмята: „ Никой не приказва за проучванията, които демонстрират, че в действителност неприятната музика подтиква хората към принуждение. Например, че като чувам Nickelback ми идва да убия Nickelback “. Репликата става свръхпопулярна, върти се с месеци в рекламен клип и някак легитимира хейта към канадските музиканти.

Впрочем самата персона на Чад Кругър спомага за отношението към групата му. Той нееднократно се демонстрира обществено с много неузрял и лековерен темперамент, хвали се с алкохолните си достижения, а му се случва и да бъде хванат подпийнал зад кормилото.

„ Изглеждаш доста по-сладка, когато имаш нещо в устата си “, гласи една от знаковите му изречения в песните. „ Сексът постоянно е отговор, в никакъв случай не е въпрос “ е друга показателна за стила му фраза. „ Обичам неналичието на самоуважение в теб / Докато си припаднала на терасата, обичам ръцете си към врата ти “, също приказва за отношението към дамите, което възпитават лириките на Nickelback.

Но повратният миг, след който към този момент няма връщане обратно в отношението към бандата, е излизането на различен от огромните шлагери, Rockstar. Nickelback основават Rockstar през 2005 година и по-късно преотстъпват песента за отвратителна реклама на мебели, която се върти всеобщо в Щатите. Някъде по това време влошената известност стартира да се отразява по-сериозно и гости на хард рок фестивал в Португалия замерват Nickelback с камъни и бутилки

Друг удар по имиджа идва на благотворителен концерт през 2013 година, предаван онлайн посредством лайвстрийм. Когато Nickelback се качват на сцената, лайвстриймът прекъсва по категорично условие на групата, която държи шоуто им да остане извънредно само за посетителите.

Негативните реакции са мигновени и даже върли почитатели на Кругър и компания възроптават, че Nickelback слагат такова изискване за едно благотворително събитие.

В същия интервал Чад Кругър влиза по отношение на фамозната канадска певица Аврил Лавин и скоро двамата се женят. За малко са възприемани като идеална двойка най-малко в музикално отношение – потвърдени създатели на големи радио шлагери със съмнителна достоверност, само че неоспорим пазарен капацитет. Бракът им обаче устоя едвам към две години.

Не че това се отразява чак толкоз на отношението към групата. През цялото време на възникването и одобряването на Nickelback, интернет трансформира от ден на ден живота на хората и им дава платформа да се сплотяват доста елементарно по убеждения.

Хейтърите стартират проведено да бълват анти-Nickelback наличие с възходяща известност и дори се появява страница във Фейсбук, озаглавена “Може ли тази краставица да набере повече почитатели от Nickelback ”. В един миг през 2010 година страницата с краставицата в действителност изпреварва тази на групата (1.47 млн. против 1.42 млн. последователи), до момента в който миймове, осмиващи Чад Кругър, заливат някои от най-популярните комедийни страници.

Затова и репутацията им просто към този момент ги изпреварва. А доколко хейтът действително пречи на групата? Те са наясно, че неприятна реклама няма и наподобяват индиферентни. Затова и не престават да се оправят по този начин добре в ролята на най-мразената рок група за проследните към този момент двайсетина години.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР