Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че

Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че ...

Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември


Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че по онова време монархо-фашисткото правителство на България е взело решение да влезе в съюз с фашистките държави. Тогава Република Македония, македонският народ и всички граждани, които живеели тук, взели решение да се присъединят към антифашистката борба и по този въпрос няма дилема. Никой не не занимава с тази част от историята, заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос дали Скопие не трябва да плати твърде висока цена във връзка с постигането на договор със София.

Той подчерта, че всеки дебат е открит и в момента няма причина да се провежда, защото нищо не се случва и няма напредък.

„Очаквам всичко да се случи след нашите избори и тези в България, които са насрочени за 14 ноември и евентуален втори тур на 21 ноември. Тогава ще се седне и ще се решават въпросите“, каза премиерът. Той подчерта, че институциите вземат решенията, но в крайна сметка „гражданите са тези, които ще решат окончателно“.

Повтори, че изграждането на приятелство е двустранен процес и всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с оказването на подкрепа от страна на България за европейската интеграция на РС Македония.

„Очакваме зелена светлина от България и се надявам през декември да направим следващата стъпка – първата междуправителствена конференция“, каза Заев. Той уточни, че след това идва скрийнинг процесът и отварянето на преговорните глави.

Съвременна Европа е възприела темите, думите и формулировките за това, какво представляват европейските маниери, давайки шанс на бъдещето, на сътрудничеството, като същевременно не забравя историята и онова, което се е случило. При такива обстоятелства никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този период, заяви македонският премиер.

„Всички ние знаем своето минало, знаем и обидите, и предателствата по времето на фашизма, за сътрудничеството с окупаторите по това време – германски, италиански и български, които са били тук на територията на Северна Македония. Но дали ще стиснем зъби и ще бъдем европейци, без да изгубим или променим нещо от нашата история, или ще общуваме според европейските правила за комуникация и сътрудничество и ще дадем шанс на бъдещите поколения, без да обвиняваме наляво и надясно цели поколения преди нас, зависи изцяло от нас“, подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

„Дали протягаме ръка към настоящите и бъдещите поколения е същността на наратива, който използваме. Там остава фашисткият окупатор и няма причина някой да променя нещо, нито някой иска промяна или премахване на паметника, както и отстраняване на надписа „фашистки окупатор“. Фашизмът има индивидуална характеристика, групова, а понякога и на правителствата. Но не може да квалифицирате цели нации като фашистки“, каза Заев на днешната съвместна пресконференция с министъра на отбраната Радмила Шекеринска и заместник-министъра на финансите Димитър Ковачевски.

Заев повтори тезата на вицепремиера Никола Димитров, че с блокирането на преговорите за членство в ЕС България е нарушила чл. 2 от Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, според който София се ангажира да подкрепя Скопие в процеса на интеграция в НАТО и ЕС.


Източник: skandal.bg