Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че

...
Не става въпрос за заличаване на историята. Историята казва, че
Коментари Харесай

Северна Македония очаква от София зелена светлина за ЕС през декември

Не става въпрос за изтриване на историята. Историята споделя, че по това време монархо-фашисткото държавно управление на България е взело решение да влезе в съюз с фашистките страни. Тогава Република Македония, македонският народ и всички жители, които живеели тук, взели решение да се причислят към антифашистката битка и по този въпрос няма алтернатива. Никой не не занимава с тази част от историята, съобщи през днешния ден министър председателят на районен съд Македония Зоран Заев в отговор на въпрос дали Скопие не би трябвало да заплати прекомерно висока цена по отношение на постигането на контракт със София.

Той акцентира, че всеки спор е открит и сега няма причина да се организира, тъй като нищо не се случва и няма прогрес.

„ Очаквам всичко да се случи след нашите избори и тези в България, които са планувани за 14 ноември и възможен втори тур на 21 ноември. Тогава ще се седне и ще се вземат решение въпросите “, сподели министър председателят. Той акцентира, че институциите вземат решенията, само че в последна сметка „ жителите са тези, които ще решат дефинитивно “.

Повтори, че построяването на другарство е двустранен развой и всички по-нататъшни стъпки ще бъдат свързани с оказването на поддръжка от страна на България за европейската интеграция на районен съд Македония.

„ Очакваме зелена светлина от България и се надявам през декември да създадем идната стъпка – първата междуправителствена конференция “, сподели Заев. Той посочи, че по-късно идва скрийнинг процесът и отварянето на преговорните глави.

Съвременна Европа е възприела тематиките, думите и формулировките за това, какво съставляват европейските обноски, давайки късмет на бъдещето, на съдействието, като в същото време не не помни историята и това, което се е случило. При такива условия никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този интервал, съобщи македонският министър председател.

„ Всички ние знаем своето минало, знаем и обидите, и измените по времето на фашизма, за съдействието с окупаторите по това време – немски, италиански и български, които са били тук на територията на Северна Македония. Но дали ще стиснем зъби и ще бъдем европейци, без да изгубим или променим нещо от нашата история, или ще поддържаме връзка съгласно европейските правила за връзка и съдействие и ще дадем късмет на бъдещите генерации, без да упрекваме наляво и надясно цели генерации преди нас, зависи напълно от нас “, акцентира Заев, представен от БГНЕС.

„ Дали протягаме ръка към актуалните и бъдещите генерации е същността на разказа, който използваме. Там остава фашисткият окупатор и няма причина някой да трансформира нещо, нито някой желае смяна или унищожаване на паметника, както и премахване на надписа „ фашистки окупатор “. Фашизмът има самостоятелна характерност, групова, а от време на време и на държавните управления. Но не може да квалифицирате цели народи като фашистки “, сподели Заев на днешната взаимна конференция с министъра на защитата Радмила Шекеринска и заместник-министъра на финансите Димитър Ковачевски.

Заев повтори тезата на вицепремиера Никола Димитров, че с блокирането на договарянията за участие в Европейски Съюз България е нарушила член 2 от Договора за добросъседство, другарство и съдействие, съгласно който София се ангажира да поддържа Скопие в процеса на интеграция в НАТО и Европейски Съюз.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР