Не става въпрос за нулева ставка, а за обратно начисляване

...
Не става въпрос за нулева ставка, а за обратно начисляване
Коментари Харесай

Зам.-министър на земеделието: Подготвяме обратно начисляване на ДДС

Не става въпрос за нулева ставка, а за назад начисляване на Данък добавена стойност. 20% Данък добавена стойност няма да се заплащат от земеделеца, а той ще може да ги влага в семена и препарати. Последният във веригата ще тревожа - в тази ситуация търговеца.
Това съобщи зам.- министър на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов пред Нова тв във връзка желанието да се вкара система за назад начисляване на Данък добавена стойност в производството на плодове, зеленчуци и мляко от Министерството на земеделието.

" Тази скица към този момент се ползва при зърнопроизводителите и резултатът е позитивен ", изясни още той.

По думите му преработвателните предприятия също няма да заплащат Данък добавена стойност за суровината, а единствено откакто я преработят и продадат. " Тази симбиоза развързва ръцете и на преработвателите ", добави зам.-министърът.

Маринов сподели, че до момента в който стигнат от производителя до пазара, у нас доматите и краставиците минават през 4-5 ръце и се оскъпяват двойно. " При земеделеца цената е 2 лева, а на пазара е 4 лева ", разяснява зам.-министърът като разясни, че за разлика от прилежаща Гърция, където производителите се сплотяват, у нас стопаните са дребни и им е мъчно да договарят с огромните вериги.

" Степента на организираност на земеделците у нас е под 6%, а съгласно Европейски Съюз сериозен най-малко е 20%. В Гърция кооперирането е над 60%, в Холандия - 100% ", даде образци той.

Друг проблем в търговията с плодове и зеленчуци по думите му е прекомерно демократичната уредба на търговия на пазарите. Едно картонче за аграрни производител освобождава търгуващите от задължението да издават касови бележки. " Може да имаш 10 дка ябълки, а да продаваш домати и пипер и да казваш: Аз съм аграрни производител и съм освободен от издаване на бонове ", сподели Маринов.

Системата за назад начисляване на Данък добавена стойност е една от ограниченията за битка с измамите и се чака да изхвърли компаниите фантоми от веригата.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР