Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство,

...
Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство,
Коментари Харесай

Божанков: Абсолютно съм убеден! Крайната цел на Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО

„ Не става дума за война сред президента и ръководещото болшинство, а е война на президента против постоянно определено държавно управление, бих споделил - против конституционния ред, тъй като естественото положение в демокрацията и в парламентарната република е да има постоянно държавно управление, определено на избори, то да ръководи страната. Нещо, което президентът явно не може да одобри “. Това сподели пред БНР депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той изясни, че не приема определението „ анти-Радев “ за законопроекта, квалифициран от него, който е още на идейно равнище и към момента не е импортиран в Народното събрание.

„ Представил съм го на нашата парламентарна група и сътрудниците вършат бележки и оферти по него, преди да стане публично предложение. Това не е законодателство „ анти-Радев “, а законодателство „ анти-еднолична власт “. Досега този въпрос не беше поставян, тъй като никой не беше злоупотребявал със служебна власт.... В законопроекта е очакван механизъм да не могат безотговорно да се случват кадрови назначения, които са изработен от служебния кабинет на президента, утвърдени от самия него. Къде е контролът - власт възпира власт? Неговият кабинет е безотговорен, тъй като няма Народно заседание “, сподели той. 

Божанков акцентира, че квотите, които има президентът с конституционно съображение, не са наранени в подготвяния законопроект:

„ Говорим единствено за квотите със законодателно съображение, дадени от Народното събрание по целенасоченост. Последните месеци потвърдиха, че Радев е кадърен не просто да нападна постоянно определена власт, а намерено да съобщи, че няма да извърши конституционното си обвързване да подпише декрет.... Давам образец със Съвет за електронни медии. Той беше разтърсен от кавги за съветска агитация от отчети, основателни, подкрепени с обстоятелства. Тогава се видя, че президентската квота е тази, която пази съветския интерес като рохко яйце. Цялото общество го видя. За мен е явно, че такава агитация има. Политическото решение зависи единствено от законодателния орган, който е дал тези квоти по целенасоченост, в случай че реши - може да ги отнеме. Има няколко метода на деяние сега.... Единият е импийчмънт, само че това е процедура, която се развива в Конституционния съд и би трябвало да има едни учредения. Другият метод е на равнище Конституция да се направи промяна в институцията длъжностен кабинет. Третата линия на деяние е да преразгледаме неговите пълномощия в законодателството, което зависи от нормално болшинство и най-много от политическа воля. Ако не желаеме съветска агитация в Съвет за електронни медии, моето субективно мнение е, че има такава, предлагам квотите на президента да бъдат преразгледани “.

Депутатът съобщи, че по линия на бранш сигурност няма никакви подозрения за съветско въздействие и в други органи, като посочи, че не може да изнася информация от закрити парламентарни съвещания:

„ Убеден съм, че промяна в службите за сигурност в България би трябвало да има. Рисковете не са единствено за страната ни, а изобщо за сигурността на съюзите, в които членуваме - Европейски Съюз и НАТО, тъй като, в случай че има уязвимо звено, то е тъкмо България. На база на всичко, което съм чул и видял, съм безусловно уверен, че такава смяна е наложителна “.

Божанков изясни, че квотите ще бъдат изменени, като президентските квоти преминат към Народното събрание, само че не към едно, а ще бъдат непокътнати другите периоди, с цел да се подсигурява, че няма една легислатура да господства в даден орган:

„ Т.е. президентската квота се избира по друго време от друго Народно заседание, с цел да се подсигурява плурализъм и съвместен надзор “.

Според Явор Божанков „ крайната дестинация на държанието на Румен Радев е изваждането на България от Европейски Съюз и НАТО “:

„ Абсолютно съм уверен!... Факт е, че всички дейности във връзка с войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално слагат под въпрос ориентацията на България по отношение на Европа и НАТО. Не в този момент и незабавно. Но подобен вид държание естествено отдалечава България малко по малко.... Голяма задача пред нашето държавно управление е да създадем освен законодателство, което да подсигурява, че съветско въздействие няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички съветски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции би трябвало да работят “. 

Божанков сложи въпрос дали Румен Радев е правил среща в президентството с Валентин Златев, като уточни, че знае нещо за това и чака, в случай че президентът удостовери за такава среща - да опише какво са си говорили, „ тъй като тематиката " Лукойл “ е огромна тематика към съветските ползи в България “.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР