Не срещам разбиране от всички участници в здравната система за

...
Коментари Харесай

Няма консенсус за въвеждането на електронни рецепти и направления |

" Не срещам схващане от всички участници в здравната система за въвеждане на електронните рецепта и направление. " Това сподели здравният министър Костадин Ангелов пред участниците в онлайн полемиката " Устойчиво развиване на опазването на здравето в България 2021-2030 ", в границите на деветия конгрес на Националната пациентска организация.

" Ще доведа до край, каквото и да ми коства, до края на годината да се вкарат е-рецепта и е-направление ", увери той. Те ще създадат допустимо да има строга отчетност и координираност на процесите, както и опция за следене на процесите, изясни той и добави, че контролът не е изключително мечтан от всички.

В положение на рецесия от COVID-19 промяна не може да бъде направена, тъй като в този момент системата би трябвало да работи под пара и е немислимо да се стартира промяна, добави той. По думите му в този момент би трябвало да се създадат систематични разбори, както и да се синхронизират всички нормативни актове.

Той акцентира, че е наясно с действителностите в системата и те са в действителност притеснителни.

" Ако би трябвало да съдим дали една здравеопазна система е добра, би трябвало да стартираме от демографските индикатори, които под никаква форма у нас не са положителни, добави той. По индикатора " детска смъртност " има наклонност за намаляването му, само че наклонността не е отчетлива, установи Ангелов.

Според него българското здравеопазване може да се реформира в две направления - или да се приключи започнатата преди 20 години промяна, или да се тръгне в напълно нова посока. По думите му системата на опазването на здравето е извънредно консервативна и всички промени, които се постановат от политици или групи от системата, я слагат в непрестанно блуждаене, без извънредно набелязана цел.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР