Не споделям превъзбудата в българските медии – у кого ще

...
Не споделям превъзбудата в българските медии – у кого ще
Коментари Харесай

Иво Христов: Кабинет с третия мандат не може да роди никаква стратегическа линия на развитие

„ Не споделям превъзбудата в българските медии – у кого ще отиде третият мандат и ще има ли кабинет. У който и да отиде, шансът да има кабинет е дребен, а и да има подобен, той не може да докара никакви оздравителни промени на България, защото всичко ще се разиграва в границите на сегашната конституционна скица, която е изчерпана. Кабинет с третия мандат изначално ще бъде резултат от такива безценностни взаимни отстъпки, че няма по какъв начин да роди някаква стратегическа линия на развиване. “ Това съобщи в ефира на утринния информативен блок на Euronews Bulgaria – „ Добро утро, Европа “ – Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (S&D). 
По думите му, президентът взема суверенно решение на кого да връчи мандата въз основата на своя разбор на обстановката, а не въз основата на това коя партия претендира най-гласовито, че е способна да сътвори кабинет.

Иво Христов счита, че Българска социалистическа партия е единствената партия, която поддържа разговор с всички в Народното събрание:
„ Това е огромен плюс. „ Български напредък “ е партия без история, родена на последните избори. Номинално Христо Иванов и Асен Василев са представители на две разнообразни партии, само че в действителност това е една партия с общ корен, която взе участие на избори с два разнообразни байрака, с оглед да се покрие по-широко политическия набор. Политическа партия блъфира  лявомислещите хора с приказки за леви политики с десни принадлежности и впрочем – предизборни димки. Демократична България, която почти подхожда на визията за ляволиберална партия в Западна Европа, претендира, че е твърдо дясна, а в обединението има и свръхдясно ядро в лицето на ДСБ. 
При тези условия на българската политическа карта няма по какъв начин да излезем на някаква ценностна линия и да дефинираме стратегическа линия на развиване. 

„ Демократична България “ постоянно е най-гласовита; тя се употребява с благоволението на всички български медии, които перат нейния имидж, показват я като чиста и демократична опция. Но от аферата Nexo виждаме с какви дарения се финансира Демократична България. Това би трябвало да направи усещане на гласоподавателите и публицистите “, сподели още Иво Христов.
На въпроса дали президентът е изкушен от властта поради дългото ръководство на служебни кабинети евродепутатът разяснява: „ Нищо не пречи на партиите да основат кабинет. Щом не могат, конституционно обвързване на президента е да поеме тези функционалности. Той не може да избяга от него. “
В генералната линия на българската политика няма особени промени в последните трийсетина години. Тя не е правила особени завои – макар режисираните нервности, най-много идващи отдясно, за някакви промени в геополитическата ориентировка и впрочем глупотевини, които траят от ден до пладне в избирателен интервал.
Кампанията преди изборите през октомври мина под знака на такива нервности – събираше се група от 200-300 души пред Президентството, вееха флагове, твърдяха, че се сменя геополитическата ориентировка и така нататък Виждате, че нищо такова не се случва “, счита Христов.
По думите му, в последните 30 години през българския кабинет са минали всички настоящи партии или техните биографични предтечи. Никоя от тях не е поставяла под въпрос европейския избор на България. 
В ефира на Euronews Bulgaria евродепутатът изрази мнение, че не би трябвало да се предоверяваме на така наречен „ червени линии “, които партиите слагат сред себе си и останалите сътрудници, с цел да групират своите гласоподаватели преди избори.
„ Какво виждате, те не костват нищо: „ Демократична България “ и Българска социалистическа партия бяха в коалиция макар противоположните обвинявания, които насочат към президента във връзка с Украйна. Тези „ червени линии “ са избирателен блъф. Българският политически живот към този момент е нечитаем за българския гласоподавател, по тази причина и присъединяване в изборите спада.
На идващите избори евентуално ще спадне още повече. В рамките на сегашната конституционна скица излаз от обстановката няма, нужна е конституционна промяна. Но никой не предлага такава “, сподели евродепутатът.
Христов посочи, че тезата за президентска република по никакъв метод не изхожда от президента Радев, който нито един път не е заявявал сходна позиция. 
„ Това е моя теза, която споделям в разнообразни изявленията. Но съм наясно, че концепцията ще бъде призната на нож, защото сегашният естаблишмънт от политици, в това число публицисти и бизнес кръгове към политиката, живее от сегашната парламентарна република. Всички тези неща, описвани в предишното – обръчи от компании, разнообразни зависимости – те са факт. В тях битува българският естаблишмънт сега. Той не желае да се разтуря тази колиба “, счита Иво Христов. 
„ Като форма на ръководство парламентарната република не е неприятна, това е една от опциите. Когато преди време попитали мъдреца Солон коя е най-хубавата форма на държавно ръководство, той отвърнал: „ Кажете ми на първо време за кой народ и в коя ера “. Едно е да имаме парламентарна република в страна като Германия, друго е в България. Както виждате, за 30 години тя прояви всички най-анихилиращи пороци на нашата народопсихология – партизанството, келепирджийството, описвано още от Алеко Константинов, се възроди с нова мощ. Имаме огледални герои на Гочоолу и Дочоолу. “
По думите на Христов, концепциите за смяна на изборна система, мажоритарен избор и така нататък са тактически оферти, целящи да бъде продължен животът на изчерпалата се парламентарна република:
„ Преживяхме доста промени на изборната система, въпреки и не радикални. Те не доведоха до нищо. Българският политически живот беше неведнъж „ рестартиран “, както се показват някои – с появяването на Национална движение „Симеон Втори", ГЕРБ, с няколко други кьорфишека: дребни партии, които към този момент са в небитието. Това не докара до никаква коренна смяна – нито в политическите нрави, нито в законността на българското държавно ръководство. С годините то деградира. “
„ България не би трябвало да доставя оръжие на Украйна, тъй като не носи отговорност за разпалването на този спор с дълбоки политически и исторически корени “, приключи Иво Христов. 
За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

 

Следвайте " Гласове " в
 
 
15 Яну 202320015 Яну 202311315 Яну 202315915 Яну 202324315 Яну 202334415 Яну 2023598КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани10 Яну 2023288511 Яну 202386011 Яну 202366528 Дек 2022892
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР