Не смятам, че сегашният прецедент трябва да се използва за

...
Не смятам, че сегашният прецедент трябва да се използва за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Когато затръшваме врати, трябва да знаем после как ще ги отворим

Не считам, че сегашният казус би трябвало да се употребява за късане на дипломатически връзки. Когато затръшваме порти, би трябвало да знаем след това по какъв начин ще ги отворим. Това сподели в утринния блок на Българска национална телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова по повод днешното съвещание на Съвета по сигурността към Министерски съвет, на което би трябвало да бъде разисквано каква да е българската реакция по случая " Скрипал ".

В момента България има неповторим късмет да резервира опцията за посредническа роля, с цел да забележим по какъв начин ще се развият събитията. Мисля, че балансиращата роля, която сега имаме е допустимо най-хубавата и се надявам тя да бъде препотвърдена на Съвета по сигурността през днешния ден. Случаят Скрипал не е казус, само че може би за първи път при сходен случай по този начин всеобщо светът се раздели на две групи и имаме късмет да бъдем балансьор сред двата лагера. Много се надявам, че през днешния ден при министър-председателя обстановката ще бъде огледана от допустимо най-вече ъгли, с цел да се вземе допустимо най-правилното решение. Политиката на дребните стъпки съгласно мен е най-удачната политика, съобщи Йотова, написа novini.bg.

По думите й абсурдът с изявлението на съветския патриарх Кирил у нас се е отразил отрицателно на българо-руските връзки. Но мисля, че с излизането на стенограмата от диалозите сред президента Радев и съветския патриарх доста от митовете отпаднаха. Изключително значимо е, че се видя позицията на българския държавен глава – отстояване на българските ползи, дипломатично, невъзмутимо и твърдо. В записа се чува по какъв начин, срещнал твърдата позиция на българския президент, патриарх Кирил сменя тона, желае да смени тематиката, уточни вицепрезидентът.

С Русия имаме исторически корени, което ни дава голямо психическо преимущество в Трябва да запазим тази роля – имаме потребност разговорът с Русия да се развива, съобщи Йотова.

България не би трябвало да се държи като свенливото дете в Европа и да чака да чуе какво ще кажат по-големите от нея. Ние би трябвало да споделяме ясно нашата позиция и да я пазиме, акцентира вицепрезидентът.

Тя разяснява и въпроса с вероятно посещаване у нас на съветския президент Владимир Путин. Идеята е за посещаване до края на 2018 година Вървят договаряния по дипломатически канали, посочи тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР