Не смятам, че моментът е подходящ за приемане на оставката

...
Не смятам, че моментът е подходящ за приемане на оставката
Коментари Харесай

Петкова: Не смятам, че моментът е подходящ за приемане на оставката на изпълнителния директор на НЕК Петър Илиев


Не считам, че моментът е подобаващ за приемане на оставката на изпълнителния шеф на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев. Това съобщи пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя напомни, че Съветът на шефовете на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ е решил в сряда, че оставката на Петър Илиев не би трябвало да бъде призната.

„ Г-н Илиев е експерт в региона, в която се занимава, той е шеф към този момент пета година. Премина през доста тежки моменти, знаете какво беше положението на НЕК. Сега то е нормализирано.Така че считам, че в този момент не е времето за приемане на сходен вид оставки “, разяснява министър Петкова.

Тя акцентира, че разговорът с българския бизнес е доста добър. „ Имало е тежки моменти, в които дружно сме търсили решения и сме ги намирали, съобщи Петкова.

Енергийният министър акцентира, че тарифният недостиг в НЕК е сгънат и понижен до най-малко. Тя разяснява казаното от Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес, че има дупка в енергетиката за към 5 млрд.лв. „ Не зная господин Иванов от кое място борави с такива данни. Помните с какъв недостиг ние поехме енергийния бранш през ноември 2014 година, знаете какви ограничения предприехме. Беше основан и Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, което беше една от най-успешните ограничения, свързани със стабилизиране на енергийния бранш на България “.

Министърът уточни, че тези ограничения са получили висока оценка и от Световната банка и от Европейска комисия.

„ Тарифният недостиг в НЕК е сгънат и понижен до най-малко – това, което е допустимо да се получи въз основата на актуалната обстановка в НЕК. Оттук нататък би трябвало да се върви към цялостната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат подхванати ограничения във връзка с тарифния недостиг “, кзаявиПеткова.

Министърът разяснява и тематиката за АЕЦ „ Белене “. „ Като информация от Европейска комисия сме получили, че процедурата за АЕЦ „ Белене “ би трябвало да бъде преведена на всички формалния езици на държавите-членки на Европейски Съюз, а това лишава време. Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде оповестена на формалния вестник на Европейски Съюз. Тогава ще стартира да тече и срокът за подаване на заявките, който е 90 дни от датата на издание “, изясни Петкова.

Тя уточни, че преди да бъде даден формалният старт на процедурата няма по какъв начин да се работи с възможни стратегически вложители. „ В рамките на пускане на етапа на договарянията с евентуалните стратегически вложители би трябвало да бъде разположена и плановата компания, в която ние да заявим с какво тъкмо участваме, да забележим какво тъкмо ще предложат и възможните вложители “, изясни Петкова и акцентира, че това е по-добрият за България вид.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР