Не сме завещали хаос, изкуствено се създава напрежение. Има проблеми

...
Не сме завещали хаос, изкуствено се създава напрежение. Има проблеми
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Служебният кабинет и Радев възстановяват модела ГЕРБ-ДПС

Не сме завещали безпорядък, изкуствено се основава напрежение. Има проблеми с доставките на газ. Единственото решение са незабавни договаряния с " Газпром " и диалози за нов дълготраен контракт, защото остарелият изтича. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред БТВ.

В момента България няма потребност от спешен щаб, разбори, събиране на информация и каквото още сподели служебният министър председател. В момента имаме потребност от бързи дейности за възобновяване на разговора с Русия. Ние бихме почнали с това.

Заедно с бизнеса, още през април съм казвала, че в случай че се стигне до дефицит на газ, ще се наложи да се съкратят 250 хиляди души. 28 хиляди компании работят на газ. И още април казахме, че решението е да се възстановят диалозите с " Газпром ". Все повече хора застават на тази страна.

Искам да предупредя обществото какво ще се случи по време на служебния кабинет. Говоря за стопанската система, за обири, за възобновяване на модела ГЕРБ.

За министър на стопанската система е назначен човек, който уволних от ВМЗ-Сопот. През февруари като министър открих връзки,

нарушавания на законодателството

частни ползи, които източват държавни сдружения. Установихме, че шефът на " Кинтекс " Михайлов, който ме " громи " по всички малките екрани, е по едно и също време и търговски шеф в частна компания. ВМЗ-Сопот и ръководителят на Съвета на шефовете също има връзки към тази частна компания. Двете търговски сдружения имат спогодба " Кинтекс " да съставлява ВМЗ в Египет. И двете сдружения по едно и също време се отхвърлят от тази отговорност и я трансферират на частната " БиИм ". Собственик на частната компания " БиИм " е зам.-министър от времето на ГЕРБ - споделя се Манолев. Директорът на " Кинтекс " е бил в частната му компания, до момента в който е бил шеф на " Кинтекс ", а сегашният министър на стопанската система и промишлеността му е бил зависещ в Министерството на стопанската система по времето на ГЕРБ. Всичко това става с протекцията на служебния министър на стопанската система по времето на кабинета " Радев " - Везиева. Тя хваща този частен предприемач, води го в Египет и от името на страната споделя: " Ето, това е този, който ще ни съставлява тук ".

Тези неща съм описала през февруари и март в две писма до премиера. Последва стихия против мен, избрах да понеса удара, само че да мълча, с цел да не попреча на държавните сдружения ВМЗ и " Кинтекс ". Понесох си удара. В тези писма предлагам решение: да уволня госпожа Везиева, тъй като е нарушила държавния интерес, и да уволня двете управления на сдруженията. Направих го. Сега и Михайлов, и сегашният министър дадоха безкрайни изявленията.

Разказвам тази история, тъй като е основна за страната. С назначението на министър Стоянов се възвръща моделът. Виждате една вълна да се уволняват фрагменти на Българска социалистическа партия от първия ден. Това е показателно за държанието на президента. Но за мен е по-важно, тъй като го виждам в Министерството на стопанската система и промишлеността, че служебният кабинет на Радев възвръща модела ГЕРБ и Движение за права и свободи, възстановявайки тези хора и тази скица. Предупреждавам какво ще стане, и няма да е единствено в това министерство. Следващата стъпка на господин Стоянов ще бъде да уволни управлението на ДКК, на ВМЗ, на " Кинтекс ", да възстановят тази скица. Този кръг от лица са осъществявали тази скица с една цел - съсипване на държавните предприятия, източването им, прехвърлянето на парите в частни ползи.

Ние направихме тъкмо противоположното -

изрязах всички обръчи от компании

към предприятията, уволних тези хора. Предприятията излязоха на облага, заплатиха си дял, усилиха заплатите на служащите с 13%. Това е през днешния ден основният въпрос за България - служебният кабинет и президентът Радев възвръщат модела ГЕРБ-ДПС и 6-месечните ни огромни старания да променим този модел за два дни ще се унищожават.

Когато изпратих писмата до премиера, ги засекретих, тъй като описвам за покупко-продажби, за компании, за ползи. Във второто писмо написах, че същата компания " БиИм " на Манолев, зам.-министър на ГЕРБ, и целият този кръг, който в този момент ръководи Министерството на стопанската система, е медиатор и по друга договорка - в Ирак, където ВМЗ-Сопот ги сварвам със настоящия министър на стопанската система, а тогава ръководител на борда, че вършат следното - водят договаряния с Ирак и идва делегация. Вижте за какъв контракт става дума - трансфер на технологии за разнообразни оръжейни системи. И аз пиша на премиера: " Смятам, че това нарушава държавния интерес и източва държавните предприятия. Аз нося отговорност за интереса на страната, осведомявам ви, че не искам да се наемам с тази договорка и ще я приключа. " И я прекратих.

Два случая на

източване на държавни предприятия

в частни ползи, които сега се връщат в българската стопанска система. Ако това се повтори в други сдружения, ще има тежки последствия за стопанската система и промишлеността.

Премиерът даде единодушие да освободя госпожа Везиева, тъй като тя беше мой консултант от името на Политическа партия, сподели: " Разбира се, където и каквото намериш, че е корупция или кражба, незабавно да се приключва. " Той реагира съответно.

Назначаването на някогашния ръководител на борда на ВМЗ е проява от страна на президента и опит персонално към мен да даде някакво наказване или оскърбление. Няма да стане, страсти в тази работа нямам. Но отношението към Българска социалистическа партия е показателно. Първия ден да обявяваш приоритет газова рецесия, КОВИД-19 и да започнеш с уволняване на хора на Българска социалистическа партия. При това хора, които по сходство на нас в стопанската система разкриха схеми в НКЖИ. Прекратиха контракти, които бяха доста забавни. Т.е. стартира метла на хора, които се борихме с оня модел, и стартира възобновяване на този модел.

Стигна се дотук, тъй като президентът беше пореден в борбата си против Българска социалистическа партия. Поне това качество би трябвало да му отчетем. Това стартира още по времето на митингите м.г., когато той пристигна в Народното събрание и сподели: " Вие тук всички сте статукво, гласувайте за новите партии извън ". След това продължи, изключително в този момент към кабинета, от първия ден с офанзиви към държавното управление, към Политическа партия, които той сътвори. Той е част от групата, която смъкна държавното управление. Ние война с него в никакъв случай не сме водили, да сте чули някой да го атакува? Напротив, постоянно сме го подкрепяли и като партия, и аз като индивида, който го направи президент. Два пъти го подкрепихме и получихме две изменничества. Не скърбя, хората да правят оценка. Просто няма пояснение за това - евентуално предпочитание за власт, евентуално тясно президентство и предпочитание за изпълнителна власт,

разтрошаване на партиите

и реда в страната. Прочетох забавен коментар на политолог и анализатор, той споделяше по този начин: " Президентът Радев има комплекс към хората, които са го основали ". Вероятно има и нещо такова - мъжки комплекс към дамата, която го е направила президент. Но това е в областта на логиката на психиката.

Той основава нови партии, използва ги, сътвори Политическа партия, използва ги да смъкват Борисов, захвърли ги. Сега се сплоти с Борисов и Движение за права и свободи, с цел да падне държавното управление, възвръщат модела. Това е разрушително. Държавата има потребност от успокоение, ред, правила, съд, институции, които да работят.

По-важно е по какъв начин симпатизантите и членовете одобряват това, че трима членове на Националния съвет на Българска социалистическа партия - Крум Зарков, Весела Лечева и Явор Гечев, влязоха в служебния кабинет, а от сряда е много остра реакцията към тях. Ние го одобряваме като изменничество. Освен че желаеме ред и правила в страната, ние сме 130-годишна партия с ред и правила, и тези неща стават по избран ред - Народно събрание дефинира, или в случай че президентът ги е поканил, им споделя " да ". Има способи, както стана с Янаки Стоилов, той е институционално учтив човек, партийно учтив човек. Той сподели: " Поканиха ме, може ли да отида? " Казахме: " Разбира се, отивай, ти си експерт и можеш да окажеш помощ в правораздаването ".

Има някакъв ред, само че има и морал

Президентът нито един път не се обади да каже " Аз поканих еди си кого ".

Разбрах че те ще влязат в служебния кабинет в деня, в който медиите го оповестиха. Разбира се, имаше всевъзможни клюки. Въртяха се всевъзможни имена и по тази причина допускахме, че зад тила ни президентът ще направи подобен ход, а се убедихме в деня на оповестяване на кабинета. Съдбата на тези съпартийци ще преценим в нашите органи. Ние не сме еднолична партия, колкото и да се твърди противоположното.

Попитайте тях по какъв начин ще вземат участие и в акцията, те като членове на Националния съвет са задължени. Попитайте и президента дали е редно представители на една партия, които са министри, да вземат участие в акция. Според мен не е редно.

Смених управлението на " НИТИ Казанлък " поради резултатите и поради качеството на новите хора - професионализъм и морал. Винаги първото ми условие към всички новоназначени е било: " Има ли корупция, действайте самоуверено, зад тила ви съм. Всичко на показ, всичко в прокуратурата, режете до живо месо корупция и обири и оздравявате предприятията ". Това ми е било поръката и съм признателна на новите екипи на предприятията, че го направиха, тъй като държавните предприятия внесоха дял 20 млн., върнаха си отговорностите, заеми към банките - 19 млн. Оставяме ги в сметките с насъбрани пари - 46 млн. Увеличени заплати приблизително с 12-13%. Гледайте по резултатите. Това, което им поръчахме, го свършиха - стопираха течовете, затвориха обръчите от компании, спряхме рекета върху бизнеса и ето го резултата.

Със съкращения

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР