„Не сме получили никаква компенсация за скъпия ток нито в

...
„Не сме получили никаква компенсация за скъпия ток нито в
Коментари Харесай

Врачанският митрополит Григорий: На храмове и монастири още не са изплатени компенсации за скъпия ток

„ Не сме получили никаква отплата за скъпия ток нито в края на предходната година, нито до през днешния ден. Поискаха от нас да дадем в Дирекция по вероизповедания информация за потреблението на електрическата сила за октомври–ноември през 2021 и 2020 година. Не беше признато и предлагането на опозицията за прекосяването ни към битовите консуматори. Засега се оправяме “, съобщи за Doxologia Infonews Врачанският митрополит Григорий.
Той отслужи Божествена Литургия на Неделя Кръстопоклонна в „ храма със светещия Кръст “, както е известна в града църквата "Свети Свети Константин и Елена " във Враца. В нея по традиция се прави архиерейска евхаристия в III Неделя от Великия пост, на Кръстовден (14 септември) и на Светли Петък, когато се чества чудотворната Богородична икона „ Живоприемен източник “. Вечерта от 21:00 ч. против празника всяка година в храма се освещава вода пред огромната ѝ икона вляво на олтара и на още две места в храма.
„ Да, справвме се с икономисване и ограничавания, само че е за сметка на стенописите, които се повреждат “, добави ръководителят на храмовото настоятелство Отец Георги Конов. От няколко години в църквата има сложени две камини, дърва има.
Между 250 и 350 лв. е сметката във всеки от врачанските храмове за последния месец – двойно по-висока от миналогодишните, оповестиха от настоятелствата. Правителството се ангажира в края на предходната година да изплати обезщетения в размер на 75% за вероизповедания, общини, детски градини и други Крайният период за погашение, който е посочен в документа, е 31 март 2022.
Стартирала е дарителска акция за набиране на средства за огромен ремонт на покрива, купола на храма, вътрешността му и реституция на стенописите в него, някои от които са съществено наранени от течове, влага и мраз. Има сложена кутия за дарения. Засега това е единствената стъпка, която е подхваната. „ Имаме ктитори на храма, ще търсим всевъзможни разновидности за финансиране “, добави отец Георги.
„ Лично ще се наемам за обезпечаване на пари за ремонта и благоукрасяването “, сподели митрополит Григорий.
Храмът е типична градска черква с необятен двор. Обителта е наричана от локалните „ Св. Царей “, защото е отдадена на император Свети Константин и неговата майка Света Елена. Построен е сред 1910 и 1915 по план на добре известния проектант Пенчо Койчев. По негови планове са построени мавзолеят в Плевен, съдилища, ЖП гари и доста други публични здания. При археологически разкопки са открити остатъци от храм, датиран от XVI век, за който липсват писмени сведения. Храмът Свети Константин и Света Елена е трикорабна куполна постройка, с подчертана напречна ос, две кули-камбанарии над притвора и странични входове от север и от юг. Олтарното пространство е с една централна абсида. Фасадното оформление е с неокласически детайли, а иконите са в характерен византийски жанр със западно въздействие.
Църквата беше ремонтирана преди повече от десетилетие със средства по план „ Красива България “, с присъединяване на един от ктиторите – предприемача Ивайло Симеонов и доста донори.

Автор и фотоси: Наташа Войкина
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР