Не сме ограничили мажоритарният избор, преференцията не е мажоритарен вот.

...
Не сме ограничили мажоритарният избор, преференцията не е мажоритарен вот.
Коментари Харесай

И рано сутрин депутати от ГЕРБ и БСП внушават как е по-добре без преференция

Не сме лимитирали мажоритарният избор, преференцията не е мажоритарен избор. Тази теза заедно опазиха депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи Димитър Лазаров и Джихан Ибрямов, откакто късно нощес беше признато партийна листа да се пренарежда единствено при най-малко толкоз гласове, колкото са нужни за влизане в съответния избирателен орган – парламент, общински съвет, Европейски парламент.
Същевременно депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков беше безапелационен – в случай че тези правила важаха още преди изборите през 2017 година, нямаше да има влезнали в настоящия парламент депутати с преференция. Практически се обезсмисли преференциалният избор и това беше направено тенденциозен о, уверен е аленият народен представител. За Движение за права и свободи не съм сюрпризиран, те си пазят тази позиция, само че когато направиха това предложение и през разум не ми беше минало, че ГЕРБ ще поддържат, акцентира Зарков.
Оставихме неприятната част от преференциалната система и махнахме положителната. Пак може да се събират гласове посредством покупко-продажба за даден претендент, просто няма да има разбъркване на листата, акцентира депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди. Надяваме се президентът да наложи несъгласие, има доста проблеми в този кодекс – това, което вършим на парче, съгласно мен е неверно, повтори той това, което сподели и нощес в Народното събрание.
Трябваше това да го разясняваме на Коалиционен съвет , уточни още Сиди, само че Лазаров му опонира – първо трябвало да има вътрешен съдружен съвет на " Обединени патриоти ", а той не можел да се събере, да не се говорело в този момент за Голям съдружен съвет .
Тезата на Лазаров беше, че ГЕРБ поискали напълно мажоритарен избор, само че никой не ги подкрепил, а в този момент опозицията в Народното събрание се оплаква от преференцията . Би трябвало с измененията жителите да станат по-активни, сподели още депутатът и даде образец – правело се вътрешен избор на членовете на ГЕРБ, не било властническо подреждането на листите.
Ибрям стигна и по-далеч – хем Изборният кодекс преди измененията пречел на гласуването, хем не трябвало да има промени половин година преди изборите. И засегна тематиката по какъв начин във Англия имало големи опашки да се гласоподава и напълно малко – по една минута, с което обърна тематиката към неприетото предложение на Движение за права и свободи да се откриват секции в чужбина без ограничавания.
За край Лазаров заприказва за проблеми с машинното гласоподаване, откакто към този момент беше решено на евроизборите да има 3000 секции с машини, на локалните избори – 6000 машини, а от следващата година в България напълно единствено машини. На предходните избори имало да вземем за пример 9 секции, от които не е предадена контролната памет на машините – не можело още занапред, за евроизборите, да има машини на всички места, както искаше нощес Българска социалистическа партия. Мен в случай че питате, дано 3000 машини или 6000 има единствено в една община или област, да се обучат хората, добави той. Настояваме единствено да се извърши законът – през 2014 в Изборния кодекс беше заложено 2019 година да има цялостно машинно гласоподаване, напомни Крум Зарков. А Ибрям също поддържа изцяло машинно гласоподаване, имало задоволително пари и Движение за права и свободи не знаело за какво има подобен отпор.
В сходен дух мина диалогът на други депутати в студиото на bTV.
" С тази смяна нито един депутат не би влезнал Народното събрание. Бяха гласувани текстове, които депутатите не бяха чели и с това се взриви доверието в изборната система ". Това съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Явор Божанков. По думите му по този метод е подценена волята на 2 млн. жители, които биха употребили преференции.
Боженков обърна внимание и на обстоятелството, че след гласуването от 14 февруари над половината от актовете на ЦИК няма да може да се апелират. " Това гласоподаване мина с гласовете на патриотите. Държавното ръководство не е селска механа, в която да влизаш и да излизаш, когато си поискаш ", добави още Боженков.
Според депутата от ГЕРБ Тома Биков изборното законодателство е политически въпрос и има своите плюсове и минуси. " Ако приказваме за коренна смяна това значи да минем на мажоритарни избори. Тук не се трансформира политическата обстановка... Никога не съм вярвал, че ще прекарам празника на любовта с Българска социалистическа партия ", добави още той в изявление за bTV.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР