Не след дълго в страната ще живеят огромно количество пенсионери

...
Не след дълго в страната ще живеят огромно количество пенсионери
Коментари Харесай

България спада с 410 души на ден

Не след дълго в страната ще живеят голямо количество пенсионери и малцинство работещи
Около 60 000 българи всяка година напущат страната, живеещите зад граница са към 2,5 млн.

През м. година са умрели 148 995 души

“С 410 души дневно, или със 17 души на всеки час понижава популацията на България. На всеки 3 минути страната ни губи по един човек. Според уеб страницата на Централно разузнавателно управление на САЩ България е преди всичко в света, измежду 230 страни, по понижаване на популацията. ” Това заяви пред Труд NEWS шефът на Демографския институт към БАНИ акад. Петър Иванов.





Ученият напомни, че от 9 млн. население към този момент сме 6,8 млн. души, съгласно изследване на Организация на обединените нации от юли тази година. Същото изследване споделя, че към 2050 година България ще загуби една четвърт от популацията си. Прогнозите на Световната банка пък сочат, че през 2050 година ще сме единствено 4,5 млн. души.

Предварителните данни от преброяването на популацията, което се организира през есента на 2021 година демонстрираха, че популацията в България е 6,5 млн. души.

“На първо място по смъртност сме, тъй като сме в демографска злополука. Ние сме в клинична демографска гибел. В България смъртността през 2021 година е 148 995 души, ражданията са 58 678. Естественият приръст в демографията е разликата сред ражданията сред умиранията. За България този приръст е негативен - минус 90 000 души ”, съобщи Иванов.

Той изясни, че българите, които живеят зад граница са към 2,5 млн. души и че всяка година страната ни напущат към 60 000 от сънародниците ни.

Ученият от БАНИ изясни, че сме с най-голям % смъртни случаи от заболявания на сърцето. Втората причина са раковите болести.

Данните на Национален статистически институт демонстрират, че за три десетилетия популацията на България се е стопило с 1,5 млн. души.

Продължителността на живот у нас е приблизително 71,4 година при 80 година в европейските страни. На процедура всеки месец изчезва по едно българско село. Ако демографската наклонност не бъде изменена, не след дълго в страната ще живеят голямо количество пенсионери и малцинство работещи.

Демографско проучване на Българска академия на науките - “Регионалните демографски несъответствия в България ”, вещае обезлюдяване на страната ни в идващите 20 година
Проф. Антоанета Христова от Българска академия на науките пред “Труд news ”: За политиците демографията е предизборна дъвка
Нищо не е направено да се спре наклонността надолу



Каквото сме споделили преди 4 години, когато завършихме плана, важи с цялостна мощ сега. Тогава казахме, че всяка година в идващите 25 ние ще понижаваме, в случай че не вземем ограничения.

Ние няма да решим нищо, в случай че всяка година трагично си приказваме, че понижаваме. Това ще бъде наклонност. Ако нещо създадем тази година, позитивният резултат ще го разберем след 25 години.

През 2019 година нашият Институт за проучване на популацията и индивида към Българска академия на науките направи голям план в пет тома “Мерки за превъзмогване на демографската рецесия в Република България ” по поръчка на Министерския съвет. Дадохме ги на всички политически сили в Народното събрание. Томовете включваха ограничения, като бяха и изчислени какъв брой ще костват на страната някои от тях. Включени са всички трендове и прогнози - реалистични, оптимистични и отрицателни. Тогава казахме - откакто ни питате какво се случва - оттук насетне постоянно ще падаме в идващите 20 години и ще падаме по този начин, до момента в който не сме сигурни, че страната и политиците са взели консенсусно решение да има институция, която да координира демографската политика.

А на всичките политически партии, които приказват за демографска политика, че демографията им е главен приоритет - едно “здрасти ” и “довиждане ”, толкоз не са в час защо става въпрос. За тях това е политическа дъвка, а не проблем, който да вземат решение. А това е голям проблем, който те изобщо не схващат.

Всеки от тези пет тома е отдаден на обособени тематики - миграция и национална еднаквост, политики за българите в чужбина, раждаемост, смъртност и опазване на здравето, развиване на районите - обитаеми места, обезлюдяване, качество на образованието, икономическо развиване. Пет тома, които ти вършат цялата политика. В реализацията на този план участваха експерти от цялата страна от организации и университети, хора, които са работили в другите сфери на демографията. А демографията съчетава стопанска система, раждаемост, смъртност, миграционни придвижвания и райони.

Пак споделям, че каквото заложим през днешния ден, резултатите ще дойдат след 25 години. В момента не сме създали безусловно нищо, с цел да спрем наклонността надолу. Работата е свършена, само че какво от това? Нищо. А медиите да не се занимават да откриват това, което от дълго време е открито, а да търсят тези политици, които претендират, че демографията ще им бъде приоритет и да ги питат какво знаят по тематиката. Ти даваш безусловно злато в ръцете им, би трябвало единствено умни политици, които да вземат решение кои от препоръчаните политики трябват и по какъв начин да бъдат приложени.
Проф. Михаил Константинов пред “Труд news ”: Избирателите на територията на България са към 5,2 млн. души


Намалява европейското население тъй като европейските дами не желаят да раждат. За да има възпроизводство на популацията всяка жена би трябвало да ражда по 2,1 дете. Българката от дълго време ражда по 1,6. Това е особено и за европейката. Еднакво понижаваме, само че в България има доста огромна миграция. Ние просто се изнасяме, изнасят се младежите в работоспособна и детеродна възраст. Много българчета се раждат на открито, дали ги записват като българчета, или не, не знам. Тук остава по-възрастно население, което е отвън детеродната възраст.

На 3 октомври ще знаем какъв брой тъкмо са българите. Тогава, Национален статистически институт ще благоволи да ощастливи българите, като им каже какъв брой са. Доколкото знам има едно число, което е относително несъмнено - какъв брой сме българите по целия свят и в България. Числото е относително несъмнено, тъй като е броят на ЕГН-тата. Те се знаят до последната численост. Това число е сред 8,3 млн. и 8,4 млн. На територията на България има към 6,5 млн. Това значи, че на открито са към 1,7-1,8 млн. българи.

Избирателите в страната всекидневно са към 80 на 100 от всяко население са хора над 18 година, т. е. гласоподавателите в страната са към 5,2 млн. души. Общият брой с тези, които са зад граница е 6,5-7 млн.

Списъците с изключение на с дейна регистрация не виждам по какъв различен метод могат да се изчистят. Тя се прави посредством дейности на самия гласоподавател.
Димитър Димитров, зам. ръководител на ЦИК пред “Труд news ”: Има административни луфтове при съставянето на изборните описи
Един гласоподавател може да попада и у нас, и в чужбина



Първо, това са предварителните описи на гласоподавателите, окончателните стават ясни най-сетне. Защото те съдържат съставен елемент, който е два пъти записани хора. В края ще излязат може би още 50 000 от горната страна и ще ви кажа за какво. Защото с цел да гласуваш в чужбина, има два метода. Първо подаваш заявление и в случай че се съберат 40 заявки има секция, в случай че не се съберат няма. Така някои хора извършват тази норма, а други - не. И като пристигна денят на изборите, в случай че има секция всеки гласоподава, без значение дали се е записал преди или не. Но твоето име си седи в страната, няма кой на го заличи, и се появяваш и в чужбина. Това е по този начин, тъй като нямаме указател на гласоподавателите. Това е административен проблем и никой не желае да го реши.

Има всякакви административни луфтове в цялата система на съставянето на описите, които разрешават в края на протокола да се появи число, което съдържа двойни записи - един път гласоподавателят е вътре, един път е на открито.

Второ, на другите стадии може да се подаде заявление да се гласоподава по сегашен адрес. Известно време тези заявки би трябвало да бъдат обработени. Не мога да кажа дали това става за пет или за девет дни. И едното, и другото са възможни, не се работи с преклузивни периоди.

Това е цялата работа, че в някакъв миг се получава едно число, което е артикул с всякакви въздействия и никой не може да каже кое какъв брой е. Според мен би трябвало описите да се затворят - примерно до десетия ден преди изборите всеки би трябвало да е удостоверил своя избирателен адрес, който би трябвало да е в обособена база данни - база данни гласоподаватели. Всеки може да си я управлява дали е вън или вътре. Дали ще се назова избирателен указател или указател на гласоподавателя - все едно. Но това е нещо, което да централизира и ще ръководи и не през администрация. Дори и електронно да стане, то отново желае време да ти се струпат 100 заявление и да ги обработиш.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР