Не след дълго човешката раса може да изчезне от лицето

...
Не след дълго човешката раса може да изчезне от лицето
Коментари Харесай

Учени твърдят, че човечеството може да изчезне до 2050 г.

Не след дълго човешката раса може да изчезне от лицето на Земята. Това най-малко твърди Джеф Несбит, някогашен шеф на Националната научна фондация на Англия.

По думите му това ще се дължи на изкуствения разсъдък (ИИ).

Несбит изследва доктрина, известна като " изкуствена супер просветеност ". Тя гласи, че ИИ ще еволюира в суперкомпютър, който ще учи толкоз бързо, че бързо ще надмине човешкия разум и ще може да реши всички проблеми.

Група учени поддържа тази доктрина и твърди, че ИИ ще откри решение на районни или международни спорове, ще откри лекуване за нелечими заболявания, ще развие възобновимите източници на сила и така нататък Според тях технологията ще доближи човешко равнище на разсъдък през 2029 година, написа The Independent.

В същото време обаче такова развиване крие и съществени опасности.

" Не знаем какво ще се случи, когато машина надмине нашата просветеност. Не знаем дали ще ни оказва помощ, дали ще ни пренебрегва или ще ни унищожи ", разяснява Роло Карпентър, основател на софтуера Clevebot.

Според учените, които пазят тезата, че ИИ е рисков, е допустимо той да заличи човечеството до 2050 година

Редица известни персони нееднократно са изразявали паника от въздействието на изкуствения разсъдък. Сред тях са предприемачът Илън Мъск и починалият физик Стивън Хокинг.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР