Не се съмнявайте: Ювентус е по-силният отбор от Наполи, а

...
Не се съмнявайте: Ювентус е по-силният отбор от Наполи, а
Коментари Харесай

Наполи заслужава титлата, Юве губи почва под краката си

Не се съмнявайте: Ювентус е по-силният тим от Наполи, а е и по-добре работещият клуб. Играчите на „ и бианконери” са по-изпитани в огромните мачове, по-свикнали с успехите и трофеите, с по-голямо самочувствие. Точно поради това и в неделната вечер, в може би решаващия конфликт за скудетото, бе по този начин шокиращо да забележим по какъв начин възпитаниците на Масимилиано Алегри изглеждаха като по-малкия тим, освен това пред личната си аудитория.

Торинци се защитаваха в бездънен блок, направиха 220 подавания по-малко от противника и за първи път в историята след отварянето на „ Ювентус Стейдиъм” не нанесоха нито един удар в очертанията на вратата на своя конкурент (единственото изключение е директният свободен удар на Миралем Пянич при започване на мача, срещнал лявата греда след рикошет в стената). Гостите може и да имаха единствено 9 отиграни топки в наказателното поле на домакините, но сътвориха задоволително рискове за сходен жанр мач, че да го завоюват справедливо макар съпротивата на безконечния Джанлуиджи Буфон. Щом най-хубавият от „ и бианконери” е бил именитият Джиджи, сами разбирате за какво в този момент Неапол пее, а Торино плаче.



Голямата мощ на „ Старата госпожа” е способността взема своето, играейки съответстващо на равнището на всеки собствен противник – от самото дъно до най-високия връх. Срещу Наполи обаче от това качество нямаше и помен. Изглеждаше като тимът да е достигнал крайната точка на физическо и психическо изцеждане. Може би това е даже и индикатор за завършек на ерата „ Алегри” в клуба.

Влизането в конфликта с 4 точки преднина ненапълно може да служи за опрощение на старши треньора за прекомерно деликатния му избор на метод. Без извънредно нетипичния за Юве позволен късен гол след центриране от ъглов удар в този момент върху Масимилиано Алегри щяха да се сипят похвали за съвсем обезпечаването на седмото следващо скудето. Само че не сполучи, по тази причина и би трябвало да си понесе рецензиите.



Наставникът се предовери на отбраната на Юве, която обаче след 10 следващи „ чисти мрежи” в Серия А резервира единствено една в последните 5 кръга, допускайки пет гола в интервала. Позволи на Маурицио Сари елементарно да обезврежда метронома в центъра Пянич, до момента в който самичък не можа да стори същото с този на гостите Жоржиньо. Извади от титулярната си единайсеторка Марио Манджукич, който в никакъв случай не разочарова в огромните моменти, за сметка на непостоянния Пауло Дибала. В съвсем подвига в гостуването против Реал Мадрид хърватинът стартира, а аржентинецът – не; след това Дибала игра против Кротоне, но все едно го нямаше… също като в неделната вечер. Когато загубиш в последната минута след цялостен мач отбраняване, това може да се одобри като наказване свише за прекалено спекулиране и нерешителност.

Наполи от своя страна завоюва най-големия си мач до момента в ерата „ Сари”, с цел да приключи изумителната седмица, в средата на която в един миг се намираше на -9 точки от водача в класирането, с цел да го приближи в този момент единствено на една. Отборът се извиси съвсем като своя великан в центъра на отбраната Калиду Кулибали в 90-ата минута, с цел да трансформира безумното обезсърчение в неистова религия с помощта на невижданата си до момента мощ на духа.



Триумфът на Наполи в неделя бе успех на волята. Воля, която посочваха освен Аурелио Де Лаурентиис, Сари и тимът, а и най-много тифозите, спомогнали със своя невиждан възторг за фантастичните обрати против Киево и Удинезе. Сега на „ и адзури” предстоят две сложни гостувания против Фиорентина и Сампдория, но след тези си последни подвизи те са понесени на крилата на вдъхновението.

Голът на Кулибали е голям и тъй като налива олово в краката на водещия, само че трептящ Ювентус, който знае, че няма право на нова неточност. Проблемът за водача е, че предстоят две извънредно тежки визити против Интер и Рома, които се борят за място в идващото издание на Шампионската лига, а преди второто посещение има и пътешестване също до „ Стадио Олимпико” в Рим за край за Купата на Италия против Милан.

Наполи има и друго психическо преимущество: знае, че би трябвало наложително да събере повече точки от противника си за купата, другояче ще я изпусне за следващ път. При равни точки „ Старата госпожа” ще се окичи с шампионската корона за седми следващ път, защото след  идентични резултати в директните мачове (победи с по 0:1 за госта в тях) има сензитивно преимущество както по втория аршин – головата разлика (+58 против +48), по този начин и по третия – маркираните голове (78 против 71).

Всъщност точно това е и най-хубавото: в този момент и двата кандидата за короната са длъжни да играят единствено и само за победи до последно. Така най-ясно ще забележим кой има повече заслуги най-после и никой няма да може да оспори първенеца. Който и да се окаже той.

Якопо Джерна, „ Гадзета дело Спорт”
Серия А 34 кръг, неделя 22 април  Ювентус 0:1краен резулат  Наполи
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР