Не се предвижда цялостно затваряне на училища, потвърди просветният министър

...
Не се предвижда цялостно затваряне на училища, потвърди просветният министър
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: Не предвиждаме цялостно затваряне на училища

Не се планува изцяло затваряне на учебни заведения, удостовери просветният министър, съобщи БНР:
“Както и до момента обособени паралелки ще се карантинират, там където региона е в алено, ще предложим местни ограничения, значи затварянето на повече класове или пък на едно учебно заведение. В някои случаи може да се наложи затварянето на няколко учебни заведения, само че като цяло няма де се вземат по-рестриктивни ограничения – би трябвало да се съблюдават сегашните “.
" Там, където има клъстери, е най-обезпокоително, към днешна дата в Средното учебно заведение " Св. Седмочисленици " в Търговище наподобява, че е най-тревожна обстановката. Затова от учебното заведение взеха решение и аз утвърдих от 5-и до 12-ти клас учениците краткотрайно да се образоват в електронна среда ", съобщи министър Вълчев.
Той също по този начин заяви, че " няколко области са на прага на алените стойности и там се следи обстановката ", само че като цяло няма да се вземат по-рестриктивни ограничения и би трябвало да се съблюдават сегашните ограничения.
Министър Вълчев сподели още, че в учебното заведение в Търговище психолози съветват учениците, които са в огромен потрес след гибелта на учителка. " В резултат на смъртния случай има неуравновесеност при учителите и при част от родителите, само че се надявам до седмица да утихне ", разяснява министър Вълчев.
Според просветителния министър от началото на образователната година до момента 289 учители са инфектирани с, както и 286 деца и възпитаници в учебните заведения и в детските градини, или процентът при учителите е 10 пъти по-висок, в сравнение с при учениците. Той посочи, че учениците и децата в детските градини са общо 920 000, а учителите са 90 000, което удостоверява данните, че учениците по-малко заболяват или в множеството случаи нямат признаци. " Към момента 8 на 1000 са карантинираните възпитаници и учители в просветителната система, или 99,2 % от системата учи присъствено ", заключи министър Вълчев.
 Красимир Вълчев: Няма да затваряме учебни заведения изцяло, в случай че би трябвало - единствено локално Красимир Вълчев: Няма да затваряме учебни заведения изцяло, в случай че би трябвало - единствено локално
Не предвиждаме затваряне на учебните заведения изцяло. Ако би трябвало ще използван местни ограничения - там, където има клъстъри, както стана в Търговищ...
Той уточни, че към този момент нямаме прогноза за затваряне на учебно заведение в София, само че означи, че обстановката е динамична.
В областите, които са в алената зона за разпространяването на ковид, ще бъде наложително родителските срещи и съвещанията на публичните препоръки към учебните заведения да се провеждат в електронна среда, заяви просветителният министър и добави, че за останалите учебни заведения тази мярка ще е целесъобразна.
Многодневните екскурзии в областите в алено във връзка с ковид ще бъдат неразрешени, заяви още Красимир Вълчев. Засега не се планува ограничение на еднодневните екскурзии.
Просветният министър добави, че 2 ноември ще е неучебен ден за всички учебни заведения. Така учениците ще почиват 4 дни - от 30 октомври до 2 ноември в това число през така наречен " есенна почивка ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР