Не се очакват превишения на нормите и няма опасност от

...
Не се очакват превишения на нормите и няма опасност от
Коментари Харесай

Крематориум в Куклен нямало да замърси околната среда

Не се чакат превишения на нормите и няма заплаха от замърсяване на околната среда при импортираното предложение за капиталово желание за създаване на инсинератор в Куклен. Това е мнението на Експертния екологичен съвет, който заседава за повторно по проблема заради засиления публичен интерес. Проектопредложението бе гласувано с болшинство - с 8 "за " и 3-ма "против ", заяви "Пловдив24 ".

Експертите са създали изчерпателен разбор на отчета и условията към такива съоръжения. При технологията, показана в капиталовото желание на "Фундамент " ООД, се подсигурява цялостно изгаряне на материала в първичната камера и обезвреждане на получените димни газове във вторичната. Разрешената мощ на двете пещи е по 100 киловата, което дава спомагателна сигурност, че няма да има излъчвания на замърсители над нормите, са безапелационни специалистите. Дебитът на отпадъчните газове е доста дребен и се изпускат с ниска височина, заради което не се чака замърсяване в региона.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив са дадени спомагателни условия в проекторешението, свързани с показване на проект за мониторинг на излъчванията и осъществяване на измервания на вредностите, които ще се изпускат в атмосферния въздух.

Спазена е цялата законова процедура по Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовото предложение, импортирано от вложителя, като е съгласувана с РЗИ - Пловдив и Басейнова дирекция "Източнобеломорски регион ". Допълнително е изтънчено и мнението на Медицински университет, макар че не е наложително по устав за осъществяване на експертен екологичен съвет.

Решението на Оценка на въздействието върху околната среда не е последният административен акт, с който ще се позволи построяването на инсинератор. Дали да бъде позволено построяването на инсталацията, би трябвало да реши община Куклен според Закона за устройство на територията.

Правомощия за това има и Общинският съвет.
Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив организира предпазен, настоящ и следващ надзор на предприятията в региона. При установени нарушавания на пределно допустимите концентрации инспекцията може да глоби и даже да затвори дадения обект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР