Не се очаква недостиг на газ. Нашите прогнози са за

...
Не се очаква недостиг на газ. Нашите прогнози са за
Коментари Харесай

Енергийният министър успокои: Отоплителният сезон е осигурен...

" Не се чака дефицит на газ. Нашите прогнози са за постоянни доставки през отоплителния сезон и освен, въпросът е в цената, по тази причина водим тези процедури. Работим по диверсификация, сега са открити няколко търга за полутечен газ, през днешния ден считаме да обявим и търг за тръбен газ, там където прилежащи страни имат непотребни количества ", съобщи по Българска национална телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов. Той посочи, че има сериозен интерес към търговете.

Той акцентира, че режим на тока не се задава.

" Българската енергийна система е постоянна, планови поправки се правят в точния момент. Не чакаме пренатоварване, няма опасности. Трябва да осигурим енергоизточници на всички, тъй че хората да не се постанова да влагат в промяна на типовете отопление, тъй като това е спомагателен разход ", означи Росен Христов.
Официално: Газовата връзка с Гърция влиза в употреба на 1 октомври

Росен Христов разяснява, че през днешния ден би трябвало интерконекторът с Гърция да получи Акт 16.

" Или на следващия ден най-късно, от КЕВР са подготвени да извадят лиценз за прекосяване в комерсиална употреба и на 1 октомври ще бъде формалното разкриване. Системата ще бъде задействана и търговски количества газ ще тръгнат през тръбопровода. Цената не мога да я разясня, тъй като е конфиденциална, само че е доста конкурентна, по-ниска от в този момент ", сподели енергийният министър.
По думите му страната ни не се е отказала от съветския газ, само че към този момент от " Газпром " няма съответен отговор на българските претенции.

" Няма потребност да отхвърляме в тази ситуация евентуален снабдител. " Булгаргаз " продължава да дава поръчки. Водят се договаряния с редица снабдители. Няма риск да бъдем залети от на ниска цена газ и да се чудим какво да го вършим. Има някаква възможност " Газпром Експорт " да изискат обезщетения ", добави Росен Христов.
Той акцентира, че служебният кабинет не желае арбитражно дело.

" Танкерите с полутечен газ не бяха действителни, нямаше никакъв късмет да ги вземем и да ги разтоварим, оказа се невероятно да осигурим слотове заради късия период. Гърция афишира търг за слотове в средата на октомври за 2023 година, на който считаме да участваме. Преговаряме интензивно с турската страна и за тази и за идната година. Газ на каквато и да е цена не ни прави работа ", добави Росен Христов.
По думите му сега се създава законопроект, който да бъде оставен на идващото постоянно държавно управление,, който да включва обезщетения и за газ.

" Мерките ще бъдат по-комплексни и ориентирани към тези, които имат най-вече потребност. Аз предлагам степента на подкрепяне да зависи от уговорките от ответната страна за икономии, оптимизация и енергийна успеваемост. За крайните консуматори се очква цената да остане субсидирана, в идеалния вид би трябвало отоплението на ток, газ и парно да бъде на почти една и съща цена. Опитваме се да разработим почтена система за отплата, за хората да не се отхвърлят от парно и да купуват климатици, концепцията е размерите, които крайните клиенти употребяват да бъдат такива, които действително използват ", сподели още Росен Христов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР