Не се очаква Марием и Ндейе да оцелеят повече от

...
Не се очаква Марием и Ндейе да оцелеят повече от
Коментари Харесай

Сиамски близначки станаха на 7 г., а им даваха няколко дни живот

Не се чака Марием и Ндейе да оцелеят повече от няколко дни, когато се раждат. Наскоро те навършиха 7 година и се счита, че са достигнали тази възраст сиамски близнаци в Европа.

Два екипа лекари от два разнообразни континента дават късмет на 3-годишните деца да живеят поотделно

„ Подготвях се да ги изгубя доста бързо. Когато ти кажат през цялото време, че няма бъдеще, ти просто живееш за сегашното “, сподели татко им Ибрахима в документалния филм на Би Би Си (BBC) „ Неразделни сестри “.

Снимка: BBC

Сиамските близнаци са необичайност и половината от тях са мъртвородени, а една трета умира в границите на 24 часа след раждането.

Затова фактът, че Марием и Ндейе честват седмия си рожден ден с група другари не доставя наслада единствено на Ибрахима, само че и на лекарите, които се грижат за тях.

Двете девойки споделят един чифт крайници и един таз, всяка има собствен гръбначен мозък и сърце. За тях непрекъснато се грижи медицински екип, само че посещават всеобщо учебно заведение в Южен Уелс във Англия.

„ Те са бойци и потвърждават, че всички бъркат. Дъщерите ми са доста разнообразни. Марием е интровертна персона, тиха е, а Ндейе е напълно друга, тя е доста самостоятелна “, споделя татко им.

„ Не бих се преструвал, че е елементарно, само че е голяма привилегия. Чувстваш се късметлия да бъдеш очевидец на тази непрекъсната борба за живота “, добавя Ибрахима.

Снимка: BBC

Когато девойките се раждат в Сенегал през 2016 година, родителите им чакат едно бебе. Лекарите пък не дават вяра те да живеят повече от няколко дни.

„ Единственото нещо, което можехме да създадем, е да бъдем до тях и да не им позволим да вървят сами през това пътешестване. Много ясно видяхме през цялото време, че си имаме работа с воини, които се държат на живота “, споделя Ибрахима.

Лекарите в Сенегал считат, че единственият късмет девойките да оцелеят, е да бъдат разграничени . След като се обаждат на лечебни заведения в доста страни, молейки за помощ, фамилията дойде през 2017 година в Обединеното кралство за лекуване в известна детска болница в Лондон. Всички са се надявали, че девойките ще бъдат разграничени и фамилията ще може да се върне при другите си деца в Сенегал.

Кристина Газиева ни среща с лекарите спасители и с към този момент разграничените бебета

Тестове обаче откриват, че сърцето на Марием е прекомерно едва за комплицираната интервенция и тя няма да оцелее след такава намеса. След дълго разискване медицинския екип и бащата на децата вземат решение, че няма да ги разделят.

„ Това щеше да е ликвидиране на едно от децата ми поради друго. Това е нещо, което не мога да направя. Не мога да си разреша да предпочитам кой да живее и кой да почине “, сподели тогава Ибрахима.

До нея и децата е неразделно майка ѝ, която работи на три места, с цел да им оказва помощ

Тогава майката се връща в Африка, с цел да се грижи за другите им деца, а Марием, Ндейе и Ибрахима остават във Англия, с цел да бъдат обезпечени съответни медицински грижи за децата.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР