Не се е потвърдил първият случай в България на острия

...
Не се е потвърдил първият случай в България на острия
Коментари Харесай

Случаят от Бургас все пак не е на мистериозния хепатит при децата

Не се е удостоверил първият случай в България на острия хепатит при деца, докладван към този момент от редица европейски страни.

Това заяви във вторник директорката на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

„ При сравнение на данните заключението е, че тестът не дава отговор на острия хепатит с неизяснена етиология, за която би трябвало да се оповестява. Действително казусът беше съмнителен”, акцентира още тя.

На 29 април в Инфекциозното поделение на УМБАЛ-Бургас е постъпило момче на 4 година и 8 м. с болки в корема от десетина дни. То към този момент е в положително здравословно положение, изписано, изясни проф. Христова.

Преди няколко месеца детето е прекарало лека зараза - евентуално респираторна, което е обикновено за деца на тази възраст, излиза наяве от направените проучвания, уточни шефът на НЦЗПБ.

" Съпоставяйки клиничните данни за дете в чудесно клинично заболяване, данните от биохимията, при които имаме единствено едно проучване с нараснали стойности с данните при нас за прекарана преди време респираторна зараза, както и приемането на антипиретици (температуропонижаващи медикаменти-бел.ред.) с евентуално да се повреди черният дроб, считаме, че това е повода, не се касае за този изострен хепатит, за който следим и в Европа, и в света ", изясни Христова.

Трябва да се търси засягане тежко на черния дроб, а не леко повишение на стойностите.

Центърът чака нови проби от цялата страна и е подготвен за етиологично уточняване на бъдещи такива случаи.

Новината, че в България също е регистриран случай на острия хепатит при децата пристигна от здравната министърка проф. Асена Сербезова. Което се оказа преждевременно, тъй като от самото здравно министърство малко по-късно се прецизираха, че има подозрения, само че се чакат окончателните резултати.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР