Не се чувствам виновен, заяви в началото на заседанието Люпчо

...
Не се чувствам виновен, заяви в началото на заседанието Люпчо
Коментари Харесай

Подпалвачът на клуба Иван Михайлов в Битоля свидетелства по делото срещу Люпчо Георгиевски

" Не се усещам отговорен ", съобщи при започване на съвещанието Люпчо Георгиевски , който е упрекнат " за разпространяване на расистки и " ксенофобски материали по електронен път ", за език на ненавист и за засегнатост на възприятията на евреите поради това, че постройката, в която се обитаваше към този момент заличения клуб, е на улица в Битоля, на която е имало къщи на евреи.

Певецът Ламбе Алабаковски, който застана на свидетелската банка през днешния ден, е наказан за палежа на входната врата на клуба, за което има условна присъда. Като претекстове за действието си той уточни, че не счита, че " в сърцето на Македония - Битоля би трябвало да има клуб на името на Ванчо (Иван) Михайлов, който е фашист ". Въпросът за претекстовете беше насочен от прокуратурата, а на въпрос на юриста на Люпчо Георгиевски дали се гордее със запалването на клуба, Алабаковски отхвърли да отговори, отхвърли да отговори и на въпрос дали изпитва ненавист към клуба.

По думите на юриста на Георгиевски Насер Рауфи задачата на включването на Алабаковски като очевидец по делото е да бъде оправдан по някакъв метод за осъществения палеж.

Алабаковски е третият очевидец на прокуратурата по делото против Люпчо Георгиевски, а заради отсъствието на последния - Горан Садикарио, шеф на Музея на холокоста в Скопие, съдът дефинира идващото съвещание да се организира на 18 декември . Тогава ще бъдат изслушани и очевидците на отбраната.

Както и на първото съвещание, съдът забрани в залата да бъдат внасяни мобилни телефони, само че бяха позволени телевизионни камери и диктофони.

Делото против ръководителя на Българския културен клуб " Иван Михайлов "   Любчо Георгиевски в Битоля започва през юли тази година. Той е упрекнат в разпространяване на расистки и ксенофобски материали. Георгиевски, който беше разпитан в прокуратурата в Битоля през декември 2022 година, е разпространявал исторически обстоятелства, изявления и материали за Иван Михайлов. Сигнал против това беше импортиран от радикалната, крайнолява и проруска партия " Левица " в РСМ. Сигнал против Георгиевски имаше импортиран и от Комисията по дискриминация в страната.

Със особено признато законодателство клубът " Иван Михайлов ", на чието разкриване участваха тогавашният министър председател Кирил Петков и вицепрезидентът Илияна Йотова, беше закрит поради името си. Според специфичното законодателство на РСМ и Комисията по имената, името на клуба уронва националните усеща и слага под въпрос идентичността на македонския народ.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР