Не се безпокоя от навлизането на други държави, това е

...
Не се безпокоя от навлизането на други държави, това е
Коментари Харесай

Пендаровски не бил загрижен от навлизането на Русия

Не се трежова от навлизането на други страни, това е тяхно законно право, това е част от техните национални ползи и освен на Китай и Русия. Ние нямаме проблем с това нещо. Нашият проблем е, че жителите ни губят доверие в европейските полезности. Косово и Босна са забравени страни. Това сподели македонският президент Стево Пендаровски пред Радио Свободна Европа, съобщи организация БГНЕС.

" Аз персонално съм угрижен от увеличаващият се евроскептицизъм, освен у нас, само че и в района. Да не забравяме, че Западните Балкани, за жалост са забравени от Европейския съюз /ЕС/ по разнообразни аргументи. Ние сме в страни от европейския дневен ред. Част от аргументите се намират в столиците от района, частично тъй като Европейски Съюз се занимава със самия себе си от години, на процедура от десетилетия. След тези провалени референдуми за европейската конституция от 2004 и 2005 година Европейски Съюз има напълно различен дневен ред и политически цели ", сподели македонският държавен глава и добави: Това, което ме безпокои, аз не съм угрижен от навлизането на други страни, това е тяхно законно право, това е част от техните национални ползи и освен на тези две страни /Китай и Русия – бел.ред./, които споменахте. Ние нямаме проблем с това нещо. Нашият проблем е, че жителите губят доверие в европейските полезности. Съмнявам се, че тези европейските полезности се изместват от нещо друго, с нова група от полезности, тъй като чисто обективно, това са най-хубавите полезности.

" Не имам вяра да има страна в света или районна организация, която да предлага по-добри полезности. Но, в случай че това е по този начин, тогава ние на процедура влизаме в една обстановка, която бе при започване на 90-те години на предишния век, в група полезности, в която имаха вяра младите генерации. Старите полезности, които имахме от онази идеология и в онази страна останаха в историята, в историческите архиви. Нови не създадохме или пък те влизаха в главите и мозъците на доста дребен брой хора, само че не и в болшинството от популацията. Ако през днешния ден хората се привързват към група полезности, които не принадлежат към европейските цивилизация, на тази демократична просвета, ние ще имаме проблем. Дори на следващия ден да стартираме договарянията с Европейски Съюз ние ще имаме проблем да убедим младото потомство, че това, а не друго е европейска полезност ", сподели още Пендаровски.

По отношение на самодейността " Отворени Балкани ", в която вземат участие РСМ, Албания и Сърбия Пендаровски споделя следното: Първият ми въпрос и към тримата участници в плана бе, дали това е опция на Европейски Съюз. И тримата изрично споделиха: Не. Според него " някои европейски чиновници, в действителност считали, че тези районни начинания, в това число и Европейската икономическа зона, може да бъдат на процедура опция за пълноправното участие " в Европейски Съюз. " И тъй като Западните Балкани като цяло към момента се намират в чакалнята на Европейски Съюз, Черна гора и Сърбия преговорят 8-9 години - съвсем десетилетие и към момента не се вижда краят. Босна и Херцеговина и Косово, по безчет аргументи на процедура са настрана, освен от европейския дневен ред, те са забравени страни. РСМ и Албания, също по разнообразни аргументи, са третирани в пакет. Ние сме оставени в чакалнята. Ако това се отсрочи във времето, аз персонално се опасявам, че ще има още веднъж сходни оферти и тогава преобладаващото мнение в страната ни няма да бъде толкоз против тези различни планове. Не споделям, че тази опция е неприятна, само че аз желая тя да бъде част от пълноправното участие в Европейски Съюз ", споделя още Стево Пендаровски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР