Не само сребърни монети, но и наскоро намерени документи потвърждават

...
Не само сребърни монети, но и наскоро намерени документи потвърждават
Коментари Харесай

Откриха мястото, където се е криел един от най-безмилостните пирати на 17-и век

Не единствено сребърни монети, само че и неотдавна открити документи удостоверяват версията, че известният британски корсар Хенри Ейвъри се е скрил в Нова Англия, преди да отплава за Ирландия и да изчезне.

„ Днес има от ден на ден и повече неоспорими доказателства, че Ейвъри се е укривал от правораздаването в американските колонии “, споделя историкът Джим Бейли, който е прекарал доста години в опити да разгадае мистерията на мистериозното изгубване на един от най-безмилостните пирати на света на 17-ти век, пише Phys.
 корсар, Хенри Ейвъри Хенри Ейвъри, съпроводен от плебей. Гравюра от 18 век Снимка: Wikipedia
Преди няколко години Бейли откри необикновена монета с гравиран арабски надпис в Мидълтаун, Роуд Айлънд, Съединени американски щати. Проучванията удостоверяват, че тази монета е изсечена през 1693 година в Йемен. След това Бейли разбра, че тази сребърна монета е измежду съкровището на стойност милиони долари, което Хенри Ейвъри и бандата му заловиха по време на нападението против тежко въоръжения търговски транспортен съд Gang-i-Sawai. Този транспортен съд е принадлежал на владетеля на империята на Моголите (държава на територията на модерна Индия) Аурангзеб. Ейвъри и неговите пирати нападнали този транспортен съд и неговия конвой на 7 септември 1695 г. Смята се, че тогава Ейвъри е съумял да залови към половин милион златни и сребърни монети.
 антични монети, корсар, Хенри Ейвъри Снимка: phys.org
Историческите летописи описват, че Ейвъри персонално и членове на неговия екип са изтезавали и убивали пасажерите на търговски транспортен съд, след което са отплавали за Бахамските острови с уловената плячка. Това събитие, дружно с другите закононарушения на Ейвъри, кара британския крал Уилям III да даде голяма премия за залавянето на пирата.

Към днешна дата, съгласно Бейли, към този момент са открити 26 монети в Нова Англия (регион на Съединени американски щати, който включва щатите Мейн, Върмонт, Ню Хемпшир, Масачузетс, Кънектикът и Роуд Айлънд), които също са били на хванатия транспортен съд.
 корсар, Хенри Ейвъри Залавянето на Gang-i-Sawai от пиратите на Хенри Ейвъри. Гравюра от 18 век Снимка: Wikipedia
Друго доказателство за наличието на Ейвъри в британските колонии е откритието в щата Роуд Айлънд на дребен пай злато и още две арабски сребърни монети. Според Бейли този пай самородно злато е добиван на територията на Голд Коуст, английска колония в Западна Африка (днешна страна Гана), където в края на 17-ти и началото на 18-ти век е имало един от най-големите центрове на търговията с плебеи. Известно е, че Ейвъри е заловил доста количество злато, до момента в който е плавал край крайбрежията на Западна Африка.
 антични монети, корсар, Хенри Ейвъри Снимка: phys.org
Но в този момент Бейли има повече доказателства, че Хенри Ейвъри към момента се е укривал в Америка. Ученият разкрил остарели записи, съгласно които корабът, хванат от пиратите на Ейвъри, е дошъл през 1696 година в Нюпорт в британската колония Роуд Айлънд. Освен това други документи, които разказват разпита на пленените пирати на Ейвъри, демонстрират, че той е имал проекти да отплава от Бахамите до Нова Англия и по-късно до Ирландия.

" Вярвам, че Ейвъри е бил в колониите повече от месец и евентуално е претеглял разнообразни благоприятни условия: да остане тук или да се върне в Англия. И той е избрал последния вид ", споделя Бейли.

Според учения в този момент той желае да разбере какво се е случило с Ейвъри, откакто той изчезна след идването си в Ирландия през лятото на 1696 година

Самият Хенри Ейвъри стана първообраз на героите на няколко авантюристичен романа. Също по този начин в компютърната игра Uncharted 4 основните герои търсят съкровищата на този свиреп корсар. Въз основа на тази игра е сниман филмът " Uncharted: Not on the Maps ", който излезе тази година.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР