Не само с хляб живее човек. Експерти за икономиката на

...
Не само с хляб живее човек. Експерти за икономиката на
Коментари Харесай

Въпреки частичната мобилизация, руската икономика си остава пазарна

" Не единствено с самун живее човек. " Експерти за стопанската система на Русия в изискванията на частична готовност.

Подготовката към преход на стопанската система на Русия на мобилизационни релси стартира още лятото: през юли беше признат закон, допълващ " Закона за защитата ", в публикация 26 " Обезпечаване на провеждането от Въоръжените сили на Руската федерация и други войнски формирования и органи за антитерористични и други интервенции отвън Руската федерация “, напомня Олга Беленкая, началник на отдела за макроикономически разбори на ФГ " Финам ", изграждайки сюжети и прогнози за това „ по какъв начин мобилизацията ще се отрази на съветския бизнес. ”

С други думи, държавното управление може да употребява това законодателно закъснение, с цел да вкара специфични ограничения в стопанската система. Трябва да се означи, че оня ден прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков по време на брифинг, отговаряйки на въпроса дали се възнамерява въвеждането на ограничения за икономическа готовност, да вземем за пример ограничавания върху работата на предприятия, сподели, че в този момент няма условия, при които работата на съветските предприятия да бъде лимитирана на фона на оповестената частична готовност.



Частична готовност в Русия. Иван Шилов. Регнум.

„ В момента не са взети решения по този въпрос “, цитира Интерфакс думите на Дмитрий Песков.

" В подписания декрет (за частична мобилизация) също нямаше параграфи за това. В момента няма решения ", добави той.

В случай на взимане на решения за въвеждане на специфични ограничения, както отбелязва Беленкая, юридическите лица, без значение от тяхната организационно-правна форма и форма на благосъстоятелност, няма да имат право да отхвърлят да подписват контракти с държавни компании (в сходство с наредбите на закона „ За възлагането на артикули, строителство, услуги от избрани типове юридически лица “, 223-ФЗ) и държавните поръчки („ За договорната система “, 44-ФЗ).

" В рамките на специфичните пълномощия за контролиране на трудовите връзки в организациите на военно-промишления комплекс (ВПК), ангажирани с осъществяването на държавната отбранителна поръчка, които държавното управление получи със закони, признати през август ", написа специалистът на " Финам ", " служащите могат да бъдат вземат участие в ексклузивен труд, работа през почивните дни и празниците без тяхно единодушие ".

Което, означаваме, кардинално при опасност за страната не наподобява нещо извънредно. Може да става въпрос, прецизира Беленкая, повече за промишлени предприятия и вероятно за софтуерни компании. Пренасочването на производството на гражданска продукция към производството на съставни елементи за военно-промишления комплекс, отбелязва тя, основава основа за възможен преход от пазарна стопанска система към мобилизационна.



Танкове. Марина Каширская, Регнум

Сега е мъчно да се оцени мащабът на прехода на промишлеността към готовност, само че при подобен сюжет специалистът позволява, че с увеличение на държавните поръчки за защита, което изисква бюджетно финансиране, бюджетният недостиг може да нарасне.

Вярно е, че има запаси на Фонда за национално богатство. По отношение на трудовите запаси при днешната частична готовност специалистът резервира песимистичната си позиция: както във връзка с психологическия резултат в държанието на доста по-голям съгласно нейните оценки брой хора от 300 хиляди души, в това число мигранти, по този начин и във връзка с оценките за вероятен дефицит на работни ръце.

Така да се каже, цивилните компании, сподели тя, може да се нуждаят от запаси, с цел да намерят заместници, когато служащите бъдат трансферирани в отбранителната промишленост и да преквалифицират нови чиновници.

300 000 мобилизирани са под 0,5% от общия брой на заетите в стопанската система, написа " Московский комсомолец ". Според Павел Кудюкин, член на Съвета на Руската конфедерация на труда, отстраняването на 300 000 души от пазара на труда единствено по себе си не е най-големият проблем. Ако няма очевидни нарушавания на разпоредбите за готовност, тогава обстановката на пазара на труда ще бъде работеща и предвидима, отбелязва специалистът.

В противоположен случай съществува риск от пораждане на безпорядък в някои области, което е изпълнено с неуспех на индустриалните процеси. Частичната готовност ще докара до дефицит на служащи, счита Александър Сафонов, професор във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация.

Можем да приказваме за експерти, които ръководят машини и механизми (водачи на булдозери и трактори). Като се има поради фактът, че безработицата стартира да пораства на пазара на труда, споделя специалистът, частичното евакуиране на работна ръка единствено ще изостри обстановката.

Според него ще има и прочут дефицит на млади експерти, само че хората в предпенсионна и пенсионна възраст ще имат повече благоприятни условия за претовареност и опазване на работата си. Когато става въпрос за активизиране на хора, които са в най-продуктивната възраст от позиция на пазара на труда - 30-35 години, тогава в доста случаи, както сподели за изданието Сергей Смирнов, водещ откривател в ИНИОН към РАН, това ще бъде удар за работодателя, който ще загуби дипломиран експерт, към този момент усвоил избрани умения. Предвид неподходящата демографска обстановка, отбелязва специалистът, за работодателя ще бъде извънредно мъчно да откри равносилен заместител. Ще се наложи вложение в образованието на нов чиновник.



Трактор. Александър Погажев, Регнум

Но заплатите за освободени работни места също може да се покачат. Сега, съгласно прогнозите на Смирнов, сред работодателите ще стартира битка за дипломиран личен състав и за претендентите ще бъде по-лесно да им диктуват изискванията на възнаграждение.

Като цяло фирмите, както отбелязва Беленкая, могат за момента да отсрочат проектите за развиване на бизнеса, намалявайки разноските. Потребителската интензивност също може да намалее.

Между другото, през днешния ден РБК разгласява данни от изследване на ресурса " Чек показател " на оператора на фискални данни " Платформа ОФД " (взема поради данни от 1,1 милиона онлайн касови апарати в Русия), съгласно които през август руснаците са купували по-малко нехранителни артикули и още артикули. Така през юни размерът на продажбите на облекло в парично изражение е с 18% по-нисък от година по-рано, а в физическо изражение - с 22%. Средно потребителите харчат към 5,5 хиляди рубли за закупуване на облекла.



Избор на облекла в магазина, Дария Драй, Регнум

Средният чек, акцентира изданието, е бил с 19% по-нисък от юни 2021 година В същото време през юли продажбите продължиха да се възвръщат както в парично, по този начин и във физическо изражение, до момента в който в сегмента на домашен уреди и електроника през летните месеци на 2022 година продажбите не се възвърнаха: през юни по отношение на същия месец година по-рано, продажбите в парично изражение са по-ниски с 11%, във физическо изражение — с 15%, а размерът на междинната покупка възлиза на 10,6 хиляди рубли, което е с 1% по-малко от 2021 година

През юли продажбите на уреди и електроника в парично изражение са паднали с 18%, а купувачите са закупили с 15% по-малко артикули със междинна квитанция за покупка от 9,9 хиляди рубли, което е с 11% по-ниско спрямо 2021 година Отново в това време до август размерът на продажбите на облекла и обувки в парично изражение в Русия като цяло е с 2% по-висок от същия интервал на 2021 година Но броят на закупените артикули е намалял с 14%, съгласно данни на " Платформа ОФД ".

А в Италия, означаваме, както заяви през днешния ден ТАСС с позоваване на вестник La Repubblica, повече от половината поданици - 58% са понижили потреблението на храна заради високите цени. Така през юли, съгласно вестника, продажбите на хранителни артикули на годишна база са се нараснали с 6,1% в стойност, само че са паднали с 3,6% в размер.

Освен това 47% от интервюираните от Националния статистически институт (Istat), на чиито данни се базира Repubblica, са понижили времето, през което са употребявали фурната за готвене. И това да не приказваме за обстоятелството, че в Европа въобще не знаят по какъв начин и с какво да заплащат увеличените сметки за комунални услуги.

„ Въпреки забележителните структурни промени, съветската стопанска система към момента остава пазарна “, обобщава Беленкая в обявата си. Това, съгласно нея, дава на стопанската система еластичност и дарба за бързо адаптиране към измененията във външните условия.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР