Не само писането на програмен код може да помогне за

...
Не само писането на програмен код може да помогне за
Коментари Харесай

Всеки може да помогне в проекти с отворен код – без писане на код


Не единствено писането на програмен код може да помогне за развиване на open source плановете
(снимка: CC0 Public Domain)

След значително години на шумни несъгласия сред отворения и „ затворения ” код през днешния ден към този момент няма подозрение, че „ open-source ” има голяма мощ и стойност. Цялата софтуерна промишленост стъпва на отворения код, малко или повече, та даже и корпорацията Microsoft, която доста години водеше люта война с тази идея.

Отвореният код значително разчита на доброволния принос на хиляди запалянковци от целия свят. Но надалеч освен писането на програмен код може да помогне. Има доста други неща, с които искащите могат да допринесат, твърди Крис Наурот – дълготраен член на Apache Software Foundation (ASF) и участник в планове като Apache Hadoop.

Но за какво ми е да го върша?

Създаването на решения с отворен код е доброволческо дело и присъединяване в него се води, значително, от същите претекстове, които подтикват хората да засаждат дървета или да боядисват оградите на детски градини. Но с времето човек изненадващо открива, че получава „ компенсация ” от общността на отворения код.

Подобряването на уменията е постоянно срещан резултат измежду хората, допринасящи в планове за системи с отворен код. Без значение дали става дума за програмиране, за образуване, за писане на текст – това е процедура, освен това такава, в която мнозина напълно доброжелателно оказват помощ.

Срещата с хора със сходни ползи е различен „ бонус ”. Проектите с отворен код нормално се осъществят от екипи от хора, които са другарски настроени, отзивчиви, сърдечни. Много от „ сътрудниците ” по планове остават другари за дълго. Може да се срещнат някой ден другаде, работейки дружно по напълно разнообразни планове.

Намиране на ментори и преподаване – работата с други хора по споделен план значи, че човек би трябвало да изясни по какъв начин прави нещата, както и да помоли други хора за помощ. Ученето и шерването на познания могат да бъдат пълноценна активност за всички участващи.

Самото основаване на налични за цялото общество потребни неща е удобна. В допълнение към това човек си основава известност, което може да е от изгода за кариерата му.

Добиването на нови умения е едно от най-ценните неща в работата по планове с отворен код. Тази сфера предлага благоприятни условия за упражняване на лидерски и управнически умения, като разрешаване на спорове, образуване на екипи от хора и приоритизиране на работата.

Разнообразен принос

Ето няколко образеца за различни форми на принос, които Наурот споделя:

Нещо забавно, което Наурот отбелязва, е, че членовете на общността, които са станали непрекъснати участници в създаването или са влезнали в комисии за ръководство на планове, нормално са хора, които са взели участие с разнообразни форми на принос, освен писане на код. „ Най-важното нещо, което желая да се знае, е, че нито една форма на принос не е прекомерно дребна ”, споделя Наурот, представен от Tech Republic.

Самият той признава, че в началото се е чувствал доста обезпокоен да споделя работата си пред „ мощна техническа общественост ”. „ Притеснявах се, че в случай че не показва нещо новаторско, присъединяване ми ще се преглежда като загуба на време. Вместо това обаче открих, че плановете с отворен код са цялостни с сходни действия: намиране на дребни неточности, корекции на неверна документи, проби поради незадоволително покритие с проби и така нататък ”, споделя Наурот.

Реално постоянно има какво да се направи в помощ на отворения код и последователността е ключът към полезността. „ Може би някой стартира с нещо малко ”, споделя Наурот, „ само че той се вълнува да продължи да способства с течение на времето, а по-късно присъединяване в новаторска нова функционалност идва по натурален метод – малко по-късно ”. Всъщност, припомня експертът, даже това последно изказване не е правилно: нито една активност, която е принос за отворения код, не може да се дефинира като „ дребна ”.

Но най-важното е, че отвореният код е рожба на общността, а най-хубавите общности са цялостни с най-различни хора, които вършат най-различни неща, заключава експертът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР