Не само ниските температури, но и намаляване на излагането на

...
Не само ниските температури, но и намаляване на излагането на
Коментари Харесай

Добавките, които задължително трябва да приемате през зимата

Не единствено ниските температури, само че и понижаване на излагането на слънце е повода за покачвания риск от инфекции през зимата. Тези фактори оказват отрицателно въздействие върху имунната система.

Въпреки че може да настинем когато и да е на годината, настинките са по-чести през есента и зимата, съгласно специалистите от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите, написа електронното издание singlecare.com. Активността на грипа е в своя пик в интервала от декември до февруари.

Вариантът да останете на топло вкъщи до април, несъмнено не е реален. Вместо това е по-добре да вземете защитни ограничения. 

Една от тях е обвързвана с приема на витамини и добавки. Ако всяка заран добавите към режима си няколко капсули, сигурно ще си спестите доста главоболия в бъдеще.

Ето кои са добавките, които наложително би трябвало да приемате през зимата, с цел да подобрите здравето си.

1. Bитамини В-комплекс

Те съставляват група от водоразтворими витамини, известни с общото название витамин В-комплекс. Към тях спадат витамин B1 (тиамин), B2 (рибофлавин), B3 (ниацин), B5 (пантотенова киселина), B6 (пиридоксин), B7 (биотин), B9 (фолат) и B12 (кобаламин). Въпреки че всеки от тях има разнообразни функционалност, всички те подкрепят клетъчния метаболизъм.

Витамините от група В покачват имунитета и могат да допринесат за изцяло възстановяване на благосъстоянието на тялото, съгласно Анджи Кун - управител на проучванията в Persona Nutrition.

„ Те са в положение да успокоят мозъка, да подобрят здравето на нервната система, да засилят клетъчното възобновяване, да подобрят настроението, да предпазят тялото от заболявания ”, споделя още специалистът.

Ако приемате биотин (витамин B7), би трябвало да преустановите приема му най-малко седем дни преди всевъзможни лабораторни проучвания, защото той може да повлияе на резултатите.

Препоръчителната дневна доза е друга за всеки, по тази причина се консултирайте с Вашия доктор или фармацевт.

2. Витамин С
Този водоразтворим витамин, прочут също като аскорбинова киселина, е антиоксидант, който пази тялото от свободните радикали.

Той също по този начин се слави с дългогодишна известност на най-верния съдружник на имунната система (въпреки че изследванията регистрират разнообразни резултати във връзка с неговата ефикасност). Тъй като тялото ни не създава витамин С, е неотложно да си го набираме или посредством храната (съдържа се в броколите, цитрусовите плодове, сладките картофи и ягодите), или посредством банкет на добавки.

„ Витамин С има невероятни антивирусни свойства и е потвърдено, че оказва помощ за понижаване на вирусния товар и възстановяване на имунитета “, споделя още Анджи Кун.

" Ако добавката съдържа биофлавоноиди, за които е потвърдено, че усъвършенстват действието на витамин С и всичките му изгоди, това е спомагателен бонус ", добавя още специалистът.
Популярна „ потребна “ хранителна добавка покачва риска от рак на белите дробове и стомаха
Храната би трябвало да обезпечава на организма всички минерали и хранителни субстанции, нужни за неговото обикновено действие, само че някои...
Прочети повече
Препоръчителната дневна доза е 90 мг за мъжете и 75 мг за дамите.

3. Витамин D
Този мастноразтворим витамин е желан освен поради ролята, която играе за подсилване на костите посредством възстановяване на абсорбацията на калция. Актуалните изследвания свързват витамин D с отговора на имунната система, което значи, че дефицитът му може да докара до нараснала сензитивност към инфекции.

Обикновено си набираме дневната доза от него от два източника – нашата диета и слънцето, споделя професор Лингтак-Неандер Чан, който е асоцииран ръководител в катедрата по фармация във Вашингтонския университет. 

„ През зимата, изключително за тези от нас, които живеят в северните ширини, количеството UVB лъчите, преминаващо през атмосферата, е извънредно ниско “, споделя доктор Чан.

" Тогава спомагателният банкет на витамин D би бил от изгода ", добавя още специалистът.
С нова разпоредба: Променят оптимално допустимите количества на витамините в питателните добавки
Максималното количество за някои витамини и минерали в питателните добавки се усилва с нова разпоредба на министерството на земеделиет...
Прочети повече
За пациентите на възраст сред 19 и 70 години целесъобразната доза е 600 IU. По-възрастните пациенти би трябвало да одобряват минимум 1000 IU витамин D дневно, с цел да понижат риска от остеопороза.

4. Цинк
Този главен минерал оказва помощ на имунната система да се пребори по-бързо с вирусите и бактериите.

" Ефективността на цинка за попречване и понижаване на признаците на простуда е потвърдена в изследвания ", споделя диетологът Лиън Уайнтрауб.

" Този минерал предотвратява прилепването на вирусите към клетъчните стени в носния проход и взе участие в производството на антитела - значим развой в имунната система ", добавя още специалистът.

Според диетолога цинковите таблетки за смучене са изключително ефикасен способ за набирането на минерала.
Какви хранителни добавки купува българинът
Проучване и финансов разбор на потреблението на над 70 000 българи, систематизирано от китайската компания TIENS демонстрира, че българинът инвест...
Прочети повече
Препоръчителната дневна доза за мъжете е 11 мг, а за дамите - 8 мг.

5. Пробиотични добавки
Това са живи микроорганизми (или „ положителни бактерии “), които работят за възстановяване активността на чревната флора.

„ Пробиотичните добавки, за които е известно, че покачват имунитета и здравето на храносмилателната система, са потребни за банкет през зимата “, споделя доктор Вайнтрауб. 

Дозировката е друга за всеки пациент, по тази причина се консултирайте с Вашия доктор или фармацевт.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент! Предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор или експерт по здравословно хранене, както и да анулира назначеното от тях лекуване или диета. Винаги се консултирайте със експерт преди банкет на добавки и медикаменти!

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР