Не само Меркел, но и вие г-н Борисов, сте човека

...
Не само Меркел, но и вие г-н Борисов, сте човека
Коментари Харесай

Западните Балкани никога не са били в по-удобна позиция

Не единствено Меркел, само че и вие господин Борисов, сте индивида към който гледаме с огромна вяра, най-малко през тези 6 месеца, сподели министър-председателят на Албания Еди Рама на конгрес за Западните Балкани в НДК.

„ Не преди 300 или 30, а едвам преди 3 години стартира процесът на районна интеграция. Преди 3 години даже този развой изглеждаше неосъществим.

Европейските очаквания на нашите жители събраха дружно всички водачи от Западните Балкани. Това е развой, който ни учи да взаимодействаме дружно. Самият развой мощно способства за постигането на помиряване и за обръщането на погледа напред. Убеден съм, че българския министър-председател има всички причини и цялата наша поддръжка. В същото време е претрупан с нашите упования да се бори за толкоз нужното ускорение на процеса на интеграция.

Тъй като доста мощно поддържаме обстоятелството, че Сърбия и Черна гора водят договаряния, считаме, че и за Албания и Македония е време да стартират своите договаряния. Това несъгласие сред това да си предан толкоз в процеса на интеграция, а в това време да не стартират договарянията е нещо доста неприятно, съобщи Рама.

Той благодари на всички от Западните Балкани, само че основно и на първо място на министър-председателя на България.

„ Не бихме могли даже да си го представяме преди 3 години. Наводненията, които ни сполетяха, всички тук ни помогнаха без даже да сме ги молили. Това беше в действителност изумително. Мисля, че е доста сладкодумен образец.Чувстваме потребността да бъдем един до различен и изключително в такива тежки моменти. Разбираме ясно, че има капацитет и ние можем да го разгърнем в огромна степен. Надяваме се, че берлинският развой в частта инфраструктура ще стане по-реален и съответен, а не просто да се трансформира в една фантазия “, сподели още Еди Рама.

Трябва да създадем съвместими нашите стопански системи и да бъдем обединени , сподели македонският министър-председател Зоран Заев.

„ Възможността за реализиране на по-високи резултати за развиване на инфраструктурата е причина за нашата връзка, както и връзките ни с Европейски Съюз. Вярвам, че Коридор 8 и 10 и всичко, което значи свързване, ще съставлява спомагателна опция на икономическото развиване на този район и Европейски Съюз. Председателството на България ще помогне. Няма да пропуснем опцията да засилим тези благоприятни условия за да се изпълнят упованията на Европейски Съюз и нашето присъединение към него “, съобщи Заев.

Той акцентира, че е уверен, че прекосяването на артикули и хора ще бъде улеснено за жителите и фирмите, само че и облекчение за електронно заплащане на пътните такси, което съставлява рационализация на този район.

„ Тези диспути и финансовите благоприятни условия, които ни разрешава Световната банка демонстрира сериозен интерес към този район. Трябва да създадем съвместими нашите стопански системи и да бъдем обединени. Съвместно да аплайваме на другите пазари “, сподели още Зоран Заев.

Западните Балкани в никакъв случай не са били в по-удобна позиция да засилят общия си развой за интеграция в Европейски Съюз, сподели президентът на Косово Хашим Тачи.

Той благодари на българския министър-председател и на уредниците на форума от Световната банка, както и на останалите водачи от Западните Балкани.

„ Като се има поради какво се случва на Балканите и с всички тези спънки, с които се срещаме през днешния ден е реалност, че Западните Балкани в никакъв случай не са били в по-удобна позиция да засилят общия си развой за интеграция в Европейски Съюз. Това ще помогне на нашата обща непоклатимост “, съобщи Хашим Тачи.

„ Всъщност ние дружно би трябвало да влагаме във всеки един общ план “, съобщи той и добави, че Косово ще направи всичко допустимо за по-бърза интеграция към Европейски Съюз.

„ В последно време Косово в действителност работи за своята инфраструктура, свързвайки Прищина с останалите страни от Балканите, изключително с Македония. Искам да подчертая, че свързаността с останалите страни от Балканския полуостров е също толкоз значимо за нас “, сподели още президентът на Косово.
„ Искам да кажа на всички държавни управления от Балканите, че нашите бюджети би трябвало да са ориентирани по този начин, че за приоритет да имат една всеобща интеграция на страните от Западните Балкани “, съобщи Хашим Тачи и добави, че страните от района имат потребност от това, както и останалите, които към този момент са членове на Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР