Не само котките имат девет живота! 63-годишна майка със сърдечно

...
Не само котките имат девет живота! 63-годишна майка със сърдечно
Коментари Харесай

Не само котките имат девет живота! Жена почина 10 пъти за 19 години

Не единствено котките имат девет живота! 63-годишна майка със сърдечно заболяване механически е умирала 10 пъти за 19 години, само че към момента е жива.

63-годишната пенсионирана учителка от Съединени американски щати страда от хипертрофична кардиомиопатия (ХКМ) - заболяване на сърдечния мускул, от което страда един на всеки 500 американци и британци. Когато през 2003 година медиците я диагностицират, тя е снабдена с имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD) - устройство, което започва сърцето, в случай че то спре да бие. Обикновено то се употребява единствено един път в живота на пациента, в случай че въобще се употребява. Но неидентифицираната жена от Дулут в Минесота е била спасявана 10 пъти в продължение на 19 години. При един от случаите сърцето ѝ стопира да бие за 18 секунди, оповестява „ Дейли Мейл “.

Лекарите от медицинския център "Тъфтс " в Бостън, Масачузетс, обявиха, че нейният случай демонстрира "силата и издръжливостта на устройствата " за опазване на живота.

На датския футболист Кристиан Ериксен беше подложен ICD, откакто той припадна, когато сърцето му спря да бие за пет минути по време на мач от Европейското състезание против Финландия през май предходната година.

Основните признаци са зной, болежка в гърдите, сърцетуптене и световъртеж. Повечето страдащи имат малко или никакви признаци и водят естествен живот. Малка група от тях обаче са изложени на риск от развиване на животозастрашаваща аритмия - необикновен сърдечен темп, който може да докара до ненадейно прекъсване на сърцето - и по този начин са изложени на риск от гибел. Стресът, физическото натоварване, кофеинът или други медикаменти могат да бъдат отключващи фактори.

ХКМ е била най-честата причина за неочаквана гибел, само че въвеждането на ICD е довело до фрапантно понижаване на този %.

В обява в The American Journal of Cardiology лекарите разказват случая като "екстремен образец " за силата на дребните апарати, които са с размерите на кибритена кутийка.

Медиците от медицинския център "Тъфтс ", ръководени от кардиолога доктор Бари Марон, диагностицират пациентката с ХКМ през юли 2003 година, когато тя е на 44 години. След като болестта е намерено при сина ѝ, тя е ориентирана за сканиране, което разкрива, че елементи от сърцето ѝ са два пъти по-дебели, в сравнение с би трябвало да бъдат. Въпреки че диагнозата е сложена рано, тя е била изложена на риск от неочаквана гибел, защото двамата ѝ братя са умряли от това заболяване, когато са били единствено на 20 и 34 години. Затова през август 2003 година ѝ е вграден ICD. Той се слага хирургически под кожата, нормално в пространството тъкмо под ключицата. Тънки проводници свързват ICD със сърцето, където той непрекъснато ревизира сърдечната периодичност и темп. Ако ICD забележи рисков сърдечен темп, той изпраща поредност от електрически импулси с ниско напрежение и бърза скорост, с цел да се опита да поправя сърдечния темп. В рискови случаи той работи като дефибрилатор, изпращайки мощни електрически удари, с цел да накара сърцето да забие още веднъж.

През идващите 19 години пациентката е претърпяла 10 пъти животозастрашаваща камерна фибрилация - неточен сърдечен темп. Първият случай е единствено 17 месеца след слагането на устройството. В пет случая дамата е спяла. Не е ясно дали е забелязала това, само че множеството пациенти не го виждат. По време на събитията тя е губила схващане, когато това се е случвало.

Данните, събрани от ICD, демонстрират, че сърцето ѝ е спряло да бие в продължение на 18 секунди - счита се, че това е най-дългата дълготрайност - по време на деветото ѝ прекарване, близо до гибелта, което се е случило в 4:00 часа сутринта. Устройството е дало потрес на сърцето ѝ, възстановявайки естествения му темп. Сърцебиенето би трябвало да се възвърне в границите на три минути, с цел да се предотврати гибелта.

Лекарите пишат: "Този неповторим случай акцентира силата и дълготрайността на ICD за опазване на живота при пациенти с ХКМ. При нашата пациентка ICD в действителност сподели непрекъсната надеждност в продължение на съвсем две десетилетия “.

Те оповестяват, че казусът е "особено впечатляващ ", защото единствено една трета от пациентите се нуждаят от ICD повече от един път през живота си. Дори и тогава болшинството от тях претърпяват единствено един до три близки до гибелта случая. Ето за какво прекарването на 10 самостоятелни интервенции на устройството е извънредно и евентуално няма казус в практиката на ХКМ, прибавят медиците.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР