Не само искаме забраната за внос от Украйна да бъде

...
Не само искаме забраната за внос от Украйна да бъде
Коментари Харесай

Симеон Караколев: Правителството трябва да обслужва националния, а не корпоративния интерес

„ Не единствено желаеме възбраната за импорт от Украйна да бъде въведена още веднъж, само че и да се разшири с най-малко още 15 артикули “, сподели в студиото Симеон Караколев, ръководител на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„ Животновъди в България има към 20 хиляди. 90% от тях са дребни стопанства, които работят всеки за себе си. При зърнопроизводителите е по същия метод. 100 са едрите. Всички останали са дребни и междинни. Не аплайвам за дотация с моето персонално стопанство “, акцентира той.

„ Отказахме среща за 16 септември, тъй като решението на Народно събрание за украинския импорт към този момент беше реалност “, се показва в позиция на организацията

„ Бият се два типа ползи – корпоративните на преработвателите и националните ползи, които засягат хиляди стопанства “, разяснява Караколев.

„ Вносът на украинско мляко е скочили пет пъти от 2021 година. Вие да видяхте поевтиняване на щанда? Искаме национална възбрана освен на зърното. Искаме национална възбрана на мляко, млечни артикули, мед, месни артикули. Разберете, Украйна създава друга среда от тази в Европейския съюз – там дизелът коства един лев, да не споделям и какви са заплатите. Ние не спорим за качество “, акцентира съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

„ Има други и на тях не виждам защо да се оправдавам – това са тези, които получават „ лъвския къс “ от многомилиардните помощи “, сподели той

„ Правителството би трябвало да бъде заставено да обслужва националния, а не корпоративния интерес. Като се взимат значими решения за бранша, разискванията се вършат преди този момент, а не след. Това е естественият развой “, добави той.

„ Не можем да кажем, че едрите зърнопроизводители не създават хляба. Постоянно има развой за съсипване на българското отглеждане на животни. Затова аз категорично споделих, че поддържам митинга. Животновъдите първи излязоха и споделиха, че желаят да стачкуват. В момента, в който Националната асоциация на зърнопроизводителите влезе в митинга, унищожи концепцията. Ние постоянно сме били от двете страни на барикадата “, уточни Петър Петров, говедовъд.

„ С терористи не договарям “, разгласи министър председателят Николай Денков

„ Моето персонално стопанство получава към 50 хиляди лв. на година от дотации “, изясни Петров.

„ В Община Севлиево се създава 1,5% от Брутният вътрешен продукт на страната. Цялото землище е 55 хиляди декара. Представете си цялата община да е арендована единствено от един човек. Държавата би трябвало да влезе в обувките си и да не разреши сходна централизация на земя на избрани хора “, сподели Петров.

„ От години се борим да бъде прекратено внасянето на всички форми на мляко в България. Първо да бъде изкупено българското мляко, а по-късно да се внася “, изясни той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР